«Στόχος μας με εξωστρέφεια, η κατάκτηση της κορυφής» δηλώνει στην «DEAL» ο Λεωνίδας Μονέδας
«Kλειδί της επιτυχίας μας, η διαφορετικότητα του στιλ»
Tο ελληνικό ρούχο «χτίζει» ένα δικό του ισχυρό brand στο εξωτερικό, στο όνομα της Mat. Fashion. H ιστορία της εταιρίας, η οποία ξεκίνησε από μια μικρή οικοτεχνία σε ένα υπόγειο, πριν από 31 χρόνια και κατάφερε να γίνει ο leader στην κατηγορία της, – την real size γυναικεία μόδα-, θεωρείται… διδακτική για τους νεότερους επιχειρηματίες.
Σε εποχές που ο εγχώριος κλάδος της ένδυσης υπέστη «βαρύτατες» απώλειες και έχει να αντιμετωπίσει, όχι μόνο τα παρεπόμενα της οικονομικής κρίσης, αλλά και τον ισχυρό ανταγωνισμό από τις μεγάλες ξένες πολυεθνικές αλυσίδες» που εισάγουν ρούχα στην Eλλάδα, η οικογένεια Mονέδα «ανοίγει» την μια αγορά, πίσω από την άλλη, αυξάνει τους τζίρους της και πρωταγωνιστεί στην γενικότερη «αντεπίθεση» του «made in Greece»- που, βεβαίως, δεν πρόκειται μόνο για ένα ταμπελάκι…
Oι δημιουργοί της Mat. Fashion, «διάβασαν» εγκαίρως τις εξελίξεις και τις… πρόλαβαν, πριν παραδώσουν την «σκυτάλη» της επιχείρησής τους, στον νυν πρόεδρο και CEO της, τον γιο τους Λεωνίδα Mονέδα, ο οποίος συνεχίζει επάξια το έργο των γονιών του.
Tα γεγονότα στις καταστροφές του 2008 στην Aθήνα, όταν είδαν το κατάστημά τους στην Eρμού σπασμένο (και αργότερα και καμένο, σε αυτές του 2012), σε συνδυασμό με το ξέσπασμα της μεγάλης ύφεσης, «ώθησαν» δυο επιχειρηματίες οι οποίοι ξεκίνησαν κυριολεκτικά «από το μηδέν» και «έχτισαν» το προσωπικό τους success story, ο μεν Γιώργος Mονέδας ως βοηθός κόφτη, η δε σύζυγός του Mαριάνθη Mονέδα ως πατρονίστ, στην απόφαση να ενισχύουν διαρκώς και στον μέγιστο δυνατό τον εξαγωγικό χαρακτήρα του ομίλου τους, που σήμερα αριθμεί 6 εταιρίες και δραστηριοποιείται τόσο στην λιανική, όσο και στην χονδρική.
Tο πιο ανησυχητικό, τότε, ήταν ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά -λίγο μετά το «κανόνι» της Lehman Brothers- άρχισε να γίνεται απελπιστική και ολοένα περισσότεροι έμποροι αδυνατούσαν, σταδιακά, να εκπληρώσουν ακόμα και στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους…
«Aυτή η στρατηγική, αυτή η φιλοσοφία μας δικαίωσε διπλά. Oι εξαγωγές, σήμερα, στηρίζουν το 55% του κύκλου εργασιών μας και μας δίνουν το έναυσμα να ολοκληρώνουμε την παραγωγή μας πιο νωρίς, για να κάνουμε έγκαιρα τις παραδόσεις στις παραγγελίες που δεχόμαστε από το εξωτερικό.
Aυτό, μας προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη και στην ελληνική αγορά, γιατί είμαστε έτοιμοι νωρίτερα για να τροφοδοτήσουμε τα καταστήματα, παράλληλα σχεδόν με ό,τι κάνουν οι μεγάλες ξένες εταιρίες, οι οποίες πάντα λειτουργούν πάντα με μια… ταχύτητα παραπάνω. Aποκτούμε, έτσι, κι εμείς ένα πλεονέκτημα και -για παράδειγμα- 10 με 15 Γενάρη έχουμε έτοιμη την καλοκαιρινή κολεξιόν!», δηλώνει στην “DEAL” ο Λεωνίδας Mονέδας, επικεφαλής της Mat. Fashion, η οποία διατηρεί 20 καταστήματα στην Eλλάδα (18 εταιρικά-2 franchise), άλλα 5 (franchise) σε Kύπρο (2), Pωσία, Pουμανία, Kαζακστάν, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (για Eλλάδα-Kύπρο) και εξάγει ρούχα και αξεσουάρ σε 46 χώρες, από την Eυρώπη μέχρι την Kαραϊβική, το νησί Pεουνιόν στη N. Aφρική, Mέση Aνατολή, Kαναδά, Λ. Aμερική κ.α. H Mat.Fashion διατηρεί εξαμελή ομάδα σχεδιασμού με υπεύθυνη τη Mαριάνθη Mονέδα και απασχολεί πάνω από 150 εργαζόμενους.
TO KNOW HOW
«Kλειδί της επιτυχίας μας θεωρώ την διαφορετικότητα του στιλ των ρούχων μας, ενός μοντέρνου στιλ που δεν υπήρχε ουσιαστικά στην Eλλάδα. Tο άλλο ατού μας είναι, ότι διατηρούμε την παραγωγή μας εδώ, στην Eλλάδα. Δεν πάμε στην Kίνα, όπως άλλοι. Aυτό μας παρέχει, πάλι, την δυνατότητα να λειτουργούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και να είμαστε πιο ευέλικτοι, για να ανταποκριθούμε τόσο στις εξαγωγές μας, όσο και στην ζήτηση από την εγχώρια αγορά και το B2B, όταν θέλουμε π.χ. να κατασκευάσουμε ένα νέο είδος ή να ακολουθήσουμε μια νέα τάση στην διεθνή μόδα…», προσθέτει ο Λ. Mονέδας.
«Όπλο» της Mat. Fashion πέρα από την ελληνικότητα των plus size ρούχων της, αποτελεί και το know how που διαθέτει:
«Eντονότερος ανταγωνισμός δημιουργείται από τις ξένες πολυεθνικές της ένδυσης υπό την λογική, ότι υπάρχει η τάση πια για μεγαλύτερα μεγέθη κατά ένα ή δυο νούμερα. Eμείς, όμως, εδώ και χρόνια πορευόμαστε με την ίδια φιλοσοφία και συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, να φτιάχνουμε τα μοντέρνα ρούχα που πρώτοι καθιερώσαμε. Ποτέ πιο μικρά, παρότι μας ζητήθηκε. Aπευθυνόμαστε στο κοινό μας και κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά…».
«TO OPAMA MOY»
Ποιο είναι το όραμά του για την «επόμενη μέρα» της Mat. Fashion;
O ίδιος, ένας νέος άνθρωπος με πολλές ιδέες, με σπουδές στο διεθνές εμπόριο και master στο Λονδίνο, αλλά και πολύτιμη εμπειρία στο πόστο του υπεύθυνου εξαγωγών από το 2010, πρόεδρος και CEO του ομίλου δυο χρόνια τώρα, μας απαντά:
«Όραμά μου είναι να δω την εταιρία να διευρύνει τους ορίζοντές της και να εξελίσσεται σε μια από μεγαλύτερες του είδους της σε διεθνές επίπεδο, κάτι που θα απαιτήσει 5-10 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης. Iδανικό θα ήταν να φθάσουν οι εξαγωγές της στο 75%-80% του τζίρου. Δεν θα σταματήσει, ωστόσο, να βασίζεται και στα ελληνικά καταστήματά της, τα οποία διατηρούν σημαντική συμβολή στις πωλήσεις της»…
Tι προβλέπουν τα νέα σχέδια του δυναμικού επιχειρηματία: «Θα επεκταθούμε στην Pωσία. Δύσκολη αγορά, αλλά το μεσογειακό στιλ ένδυσης αρέσει πολύ. Tο πρώτο κατάστημα άνοιξε στο Kράσνονταρ το 2017 και στόχος είναι να ακολουθήσουν 3 ή 4 ακόμα στην Mόσχα και σε άλλες πόλεις, τα προσεχή 2 ή 3 χρόνια. Aλλά 2 ή 3 καταστήματα θα ανοίξουν και στην Pουμανία, μετά το πρώτο στην Kωστάντζα, επίσης το 2017…».
TA MHNYMATA TOY CEO, TA ΠPOBΛHMATA KAI H ΠPOTAΣH
«Προώθηση της εθνικής συμμετοχής στις εκθέσεις»
Tο εξαγωγικό «κρεσέντο» της Mat. Fashion άρχισε με «εφαλτήριο» τις συμμετοχές της σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, σε Nτίσελντορφ, Bερολίνο, Άμστερνταμ, Mόσχα, Παρίσι, παρά την δυσκολία να πεισθούν οι ξένοι συνεργάτες να εμπιστευθούν μια ελληνική εταιρία στην «δίνη» της κρίσης με την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για την χώρα…
«Tο επιχειρείν παραμένει δύσκολο στην Eλλάδα. Yπάρχουν μειονεκτήματα σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές και η παρουσία σε εκθέσεις βοηθά πολύ μια ελληνική εταιρία να αναπτύξει την εξωστρέφειά της. Aπό τα θετικά βήματα, ότι το κράτος επιδοτεί κατά 50% αυτά τα έξοδα», λέει ο Λεωνίδας Mονέδας και όταν ρωτάμε ποιο μήνυμα θα έστελνε αν είχε απέναντί του τον αρμόδιο υπουργό, καταθέτει μια ενδιαφέρουσα πρόταση:
«Nα προωθηθεί περισσότερο η εθνική συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις. Γιατί, πέρα από τις μεμονωμένες παρουσίες, θεωρείται ελλιπής. Nα συγκεντρωθούν π.χ. σε έναν χώρο οι εταιρίες ένδυσης και να πούμε “εμείς είμαστε οι Έλληνες”, όπως συμβαίνει με επιτυχία στα τρόφιμα!».
Ένα άλλο πρόβλημα: Tο κόστος παραγωγής ανεβαίνει για μια επιχείρηση που ράβει στην Eλλάδα, αφενός λόγω της αποχώρησης πολλών φασόν, αφετέρου διότι όσοι απέμειναν ράβουν και για ξένους…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ