Στο δρόμο που έχει χαράξει θα συνεχίσει να διαβαίνει η Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris International και αυτός δεν είναι άλλος από τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά.
Αυτό επαναδιατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης με αφορμή τον 1 χρόνο μετά τη μεταστροφή του εργοστασίου για την αποκλειστική παραγωγή heets για το θερμαινόμενο τσιγάρο IQOS. “Πιστέψαμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας παρά την κρίση και υλοποιήσαμε μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο κέντρο της παγκόσμιας καινοτομίας.
Προσπαθούμε να πείσουμε τη μητέρα εταιρεία να κάνει και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα” ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα, έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, δήλωσε ικανοποιημένος για τη μέχρι σήμερα πορεία του καινοτόμου προϊόντος IQOS και την απήχηση που έχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Όπως είπε, στην Ελλάδα 150.000 καπνιστές έχουν στραφεί στο IQOS με το σχετικό μερίδιο να διαμορφώνεται σε πάνω από 7% στο σύνολο της αγοράς καπνικών προϊόντων, ενώ παγκοσμίως οι χρήστες ξεπερνούν τα 6 εκατ. Η τάση ανάπτυξης του IQOS, όπως τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης, είναι ανοδική και το μέλλον του προϊόντος ευοίωνο. Ανάλογα με την πορεία του θα αποφασιστούν οι επόμενες επενδύσεις που θα υλοποιήσει η εταιρεία. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο είναι ένα από τα δύο εργοστάσια της Philip Morris International στον κόσμο που παράγουν θερμαινόμενους ράβδους καπνού για το προϊόν IQOS. Το 80% της παραγωγής από το εργοστάσιό στον Ασπρόπυργο ταξιδεύει ήδη σε πολλές αγορές του κόσμου, μέχρι και την Ιαπωνία. Θετική είναι η εταιρεία στο λανσάρισμα και ηλεκτρονικού τσιγάρου και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Παπαστράτος, Ιάκωβο Καργαρώτο, αυτό συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια.
Οι φόροι
Αναφορικά με την εικόνα της αγοράς καπνικών επεσήμανε ότι η αξία της νόμιμης αγοράς, χωρίς φόρους, αγγίζει το 1 δισ. ευρώ ενώ μαζί με τους φόρους φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ (τα έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται σε 3 δις ευρώ).
Ερωτηθείς σχετικά με το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, υπογράμμισε ότι αποτελεί μόνιμη πληγή για τον κλάδο αλλά και τα δημόσια ταμεία, λέγοντας πως η ανάπτυξή του είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να ξεπερνά το 25% της συνολικής αγοράς στην Ελλάδα. Αυτό, όπως πρόσθεσε, είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό λαθραίων τσιγάρων στην Ε.Ε. με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η Λετονία.
Πόσο κοστίζει στο κράτος η παράνομη διακίνηση
Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα το κράτος χάνει πάνω από 600 εκατ. ευρώ ετησίως από την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων. Όπως αναγνώρισε ο κ. Χαρπαντίδης, οι έλεγχοι και η προσπάθεια του κράτους να καταπολεμήσει το φαινόμενο είναι εντατικοί, ωστόσο τόνισε ότι οι λαθρέμποροι βρίσκουν τον τρόπο να διοχετεύουν στην αγορά το εμπόρευμά τους. Μάλιστα, όπως είπε έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που φτιάχνουν παράνομα εργαστήρια παραγωγής καπνικών στη χώρα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που το παράνομο εμπόριο έφθανε στη χώρα μόνο από το εξωτερικό.
Σημείωσε τέλος, ότι η συνολική συνεισφορά της εταιρείας σε φόρους ετησίως ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ΕΦΚ. Η εταιρεία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας (62 εκατ. ευρώ το 2017) ενώ κάθε 1 ευρώ δικής της προστιθέμενης αξίας δημιουργεί 2,3 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία (2017).