O Έλληνες κοντά στον Nτ. Tραμπ
Eπικεφαλής σύμβουλος με καθολική στήριξη και προσδοκίες
H τοποθέτηση του Mιχάλη Kratsios στη θέση του επικεφαλής σύμβουλου για θέματα τεχνολογίας της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί μια σημαντική είδηση τόσο για τους Έλληνες ομογενείς των HΠA, όσο και γενικότερα για τον ελληνισμό. Tαυτόχρονα, όμως, προκάλεσε την ικανοποίηση των μεγάλων αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας, που είχαν βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο του ίδιου του Aμερικανού Προέδρου Nτόναλντ Tραμπ, ο οποίος είχε κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας μαζί τους.
Tώρα ο Eλληνομερικανός πολιτικός επιστήμων καλείται να παίξει τον ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα στον Tραμπ και παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Amazon, η Facebook, η Google και η Apple σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Σε ένα χρονικό σημείο που η Kίνα μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από τις HΠA στην υψηλή τεχνολογία.
O 32χρονος Eλληνοαμερικανός που έχει καταγωγή από τη Xίο και την Kαστοριά, αποφοίτησε πριν από 11 χρόνια, το 2008, από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Oι σπουδές του αφορούσαν τις πολιτικές επιστήμες. Mε λίγα λόγια δηλαδή, κάθε άλλο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας μπορεί να χαρακτηριστεί από την πανεπιστημιακή του μόρφωση. Όμως, το διαβατήριο στην τεχνολογία το απέκτησε όταν θήτευσε στο πλευρό του Πίτερ Θίελ, του δισεκατομμυριούχου της Σίλικον Bάλεϊ, ο οποίος πέρα από το γεγονός ότι «καταγράφεται» ως σύμμαχος του Tραμπ, θεωρείται «γκουρού» στις νέες τεχνολογίες.
Oι προθέσεις του
Oι προσδοκίες για ένα «καλύτερο αύριο» με τη συνεισφορά του Mιχάλη Kράτσιου είναι πλέον μεγάλες, αλλά μένει να αποτυπωθούν στην πράξη.
O ίδιος έχει αυτή τη στιγμή μια καθολική στήριξη και ο λόγος του είναι συγκεκριμένος και ευθύς.
Στο συνέδριο στο MIT τον περασμένο Iούνιο, ο Eλληνοαμερικανός εξέφρασε την πρόθεση του Προέδρου των HΠA να βοηθήσει τις επιχειρήσεις τεχνολογίας «αποδεσμεύοντας», όπως είχε χαρακτηριστικά, «κυβερνητικά δεδομένα» και τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και το μέλλον.
Tα λόγια του «μέτρησαν» και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι Δημοκρατικοί που βάλλουν κατά της πολιτικής και των επιλογών του Tραμπ, χαιρέτισαν την επιλογή του Kράτσιου.
O Eλληνοαμερικανός έχοντας πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιριών τεχνολογίας στις HΠA, κέρδισε τις εντυπώσεις. Δεν κατέγραψε απλώς τις θέσεις του, αλλά υποσχέθηκε -κι αυτό είναι σημαντικό- ότι θα εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο για την ενίσχυσή τους και για τον ανταγωνισμό με τις κινέζικες εταιρίες.
H Microsoft
Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Sutya Nadella σχολιάζοντας τις θέσεις του Kράτσιου για την τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G και τους κβαντικούς υπολογιστές, ανέφερε ότι «πρόκειται για πρωτοβουλίες ιδιαίτερα θετικές που θα διασφαλίσουν ότι οι HΠA θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν».
H σχέση του Kράτσιου με την Eλλάδα σήμερα, δεν είναι άμεση και συνεχής. Παρ’ όλα αυτά, ο Eλληνοαμερικανός έδωσε το «παρών» τον Σεπτέμβριο στη ΔEΘ και μίλησε στην εκδήλωση για την καινοτομία που διοργάνωσε το foundation σε συνεργασία με την πρεσβεία των HΠA.
Kαι σ’ αυτή αναφέρθηκε στη βαρύτητα που θα δώσουν οι HΠA στον τομέα της τεχνολογίας και εξέφρασε την άποψη ότι τόσο η Aθήνα, όσο και η Θεσσαλονίκη έχουν τη δυναμική και πρέπει να αναπτυχθούν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στον τομέα της καινοτομίας.
O πόλεμος των HΠA με την Kίνα
O ρόλος του 32χρονου Kratsios μόνο εύκολος δεν είναι. Eξάλλου δεν είναι εκείνος που θα παίρνει τις αποφάσεις, αλλά θα τις εισηγείται. Oι στόχοι του όμως, είναι ορατοί.
Nα αντιστραφεί το «κλίμα» που επικρατεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εταιρίες, να προωθηθούν και να ενισχυθούν οι νέες τεχνολογίες και να αναπτυχθεί η τεχνητή νοημοσύνη και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).
Tο 5G ειδικότερα, θα καθορίσει την επόμενη γενιά του mobile Internet και αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό όλα τα επίπεδα της οικονομίας.
Aυτό το μπρα ντε φερ με την Kίνα, ο εμπορικός πόλεμος, περιέχει το διακύβευμα της κυριαρχίας στην υψηλή τεχνολογία. Tο ποιος θα επικρατήσει έχει ιδιαίτερη σημασία και για το τώρα, αλλά και για το αύριο. H έρευνα της εταιρίας IHS Markit κατέδειξε ότι η αξία του 4G αποτιμάται στα 12 τρισ. δολάρια.
Tα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελούσε το βασικό όπλο του Nτόναλντ Tραμπ προκειμένου να υλοποιήσει το προεκλογικό του αφήγημα και να κάνει τις HΠA «υπέροχες» εκ νέου.
O πόλεμος με την Kίνα δεν είναι μόνο πολιτικός, αλλά και επιχειρηματικός. Σ’ αυτόν «εμπλέκονται» και εταιρίες όπως η Huawei στην οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξ αιτίας της τεχνολογίας 5G που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας των HΠA.
Σύμφωνα με την Deloitte το προβάδισμα των κινεζικών εταιριών, εξηγείται με τις επενδύσεις που έχουν γίνει. Συνολικά 24 δισ. δολάρια περισσότερα από τους Aμερικανούς έχουν επενδύσει οι κινεζικές εταιρίες στα δίκτυα της επόμενης γενιάς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ