Θετική η αποτίμηση της επίσκεψης στη Βόρεια Μακεδονία και από τους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη χθεσινή πρώτη επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Σημειώνουν ότι όσο βελτιώνεται το κλίμα στις διμερείς σχέσεις θα ενισχύονται και οι προοπτικές συνεργασίας και επενδύσεων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος σχολίασε ότι στο παρελθόν επί δεκαετίες οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για μεγάλα projects στον τομέα ενέργειας και μεταλλουργίας. «Δεν υπήρχε καλό κλίμα, δεν υπήρχαν και χρήματα. Επιχειρηματικά δεν ήταν ελκυστικός προορισμός, παρότι αυτή η χώρα είναι δίπλα μας. Προτιμούσαν πολλοί επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές στη Βουλγαρία ή την Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. με αφορμή τη συμμετοχή του στην πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή, που έδωσε το «παρών» στο χθεσινό φόρουμ. Σήμερα ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. «Νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μπει και στην ΕΕ, οπότε πολλά πράγματα θα απλουστευτούν, και νομίζω πως θα υπάρξει και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και από τις ίδιες τις Βρυξέλλες, με τα αναπτυξιακά πακέτα. Θα υπάρξει χρηματοδότηση για να γίνουν κάποια πράγματα εδώ» προσθέτει.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως αν και είναι αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αφετηρία για την δημιουργία καλύτερου κλίματος και επιχειρηματικών ευκαιριών.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δήλωσε στο πρακτορείο πως η Βόρεια Μακεδονία είναι εξαριετική χώρα για επενδύσεις. «Έχουμε ισχυρό λόγο να είμαστε εδώ, διότι ως Όμιλος έχουμε ήδη μια επένδυση παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων η οποία μάλιστα έχει αναπτυχθεί και πηγαίνει πολύ καλά» τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται, ο κ. Στασινόπουλος σημείωσε: «η χώρα έχει μια καλή εκπαιδευτική βάση, έχει καλά Πανεπιστήμια, που σημαίνει ότι μπορεί να παράξει ακόμα και καινοτομία σε διάφορους τομείς. Πάσχει όμως από αυτό που πάσχουμε κι εμείς, πάσχει από brain drain. Χρειάζεται λοιπόν επενδύσεις, όπως χρειαζόμαστε κι εμείς επενδύσεις, γιατί οι επενδύσεις δημιουργούν δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν πίσω αυτοί που έχουν φύγει και να έχουν ευκαιρίες καριέρας σε μια σειρά τομείς της οικονομίας».
Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης μίλησε για την εμπειρία της παρουσίας της εταιρείας στη χώρα. «Δουλεύουμε από το 1989 στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε και επιχειρηματικά και επενδυτικά, αν λυθούν εκκρεμότητες» είπε. Εξέφρασε την ελπίδα «με την επίσκεψη αυτή, με την πολύ μεγάλη ελληνική εκπροσώπηση, με την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική αποστολή, να μπορέσουν να επιλυθούν κάποιες απ’ αυτές».
Ευκαιρίες για συνεργασίες “βλέπει” ο πρόεδρος της INTRAKAT Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε πως η εταιρεία ήδη είναι παρούσα στη χώρα πάνω από δέκα χρόνια «και θα είμαστε όσο μας έχουν ανάγκη». Αυτή τη στιγμή «κάνουμε ένα νοσκομείο στην πόλη Στιπ», σημείωσε ο κ. Κούτρας, ο οποίος θεωρεί πως η Βόρεια Μακεδονία έχει ευκαιρίες να προσφέρει.