ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΙΤΑΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το εργοστάσιο στη γειτονική χώρα θα επεξεργάζεται περίπου 25.000 τόνους αστικών αποβλήτων ετησίως
Εδώ και δύο χρόνια «παλεύει» στην Θεσσαλονίκη η ΤΙΤΑΝ του Ανδρέα Κανελλόπουλου να πείσει την τοπική κοινωνία για τη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στη δυτική πλευρά της πόλης και ακόμη δεν το έχει καταφέρει.
Ό, τι όμως δεν κατόρθωσε επί ελληνικού εδάφους, το πέτυχε στη Βουλγαρία, όπου από τις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου, έθεσε σε πλήρη λειτουργία την καινούρια μονάδα επεξεργασίας και ανακύκλωσης εξουδε-τερωμένων αστικών αποβλήτων, η οποία έχει χωροθετηθεί δίπλα στο εργοστάσιο τσιμέντου Zlatna Panega στη Σόφια.
Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, η οποία και τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης θα μειώσει, καθώς η ενέργεια που θα παράγεται από την καύση των σκουπιδιών θα αντικαταστήσει μερικώς άλλες μορφές καυσίμων που καίει σήμερα η τσιμεντοβιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα είναι φιλική προς το περιβάλλον.
«Στη Βουλγαρία ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του, όχι μόνο η κυβέρνηση, μας αγκάλιασε και μας υποδέχτηκε θερμά» θα δηλώσει σχετικά στέλεχος του ελληνικού ομίλου, ο οποίος παραδέχεται πως το προεκλογικό timing που βγήκαν στον… αέρα τα σχέδιά τους για την Θεσσαλονίκη, δεν ήταν σωστό.
Ο σχεδιασμός βέβαια, μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει παγώσει, όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται επαφές με ακαδημαϊκούς επιστήμονες που θα αναλάβουν να σηκώσουν το βάρος της καμπάνιας.
Όπως μάλιστα λέγεται, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, το πλάνο προβλέπει αξιοποίηση βιομηχανικών και όχι αστικών απορριμμάτων, που σημαίνει πως η όποια επιβάρυνση εξαρχής είναι πολύ μικρότερη.
Το καινούριο εργοστάσιο της Βουλγαρίας, βάσει υπολογισμών που έχουν πραγματοποιηθεί, θα επεξεργάζεται περίπου 25.000 τόνους αστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως αναμένεται και μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από το κλίνκερ τσιμέντου, κατά περίπου 15.000 τόνους σε ετήσια βάση.
Σημαντικό είναι το όφελος και για το βουλγαρικό Δημόσιο, αφού δεν θα απαιτηθεί να κάνει την αντίστοιχη εισαγωγή καυσίμου, κάτι που θα σημαίνει λιγότερο συνάλλαγμα στο εξωτερικό.