Τα προβλήματα της αλλαντοβιομηχανίας «ΒΙΚΗ» δεν ξεπεράστηκαν
Πέρασαν ακριβώς 14 μήνες από τον Φλεβάρη του 2018, όταν ο Nίκος Παπαγιάννης εξέφραζε περισσότερο την επιθυμία του, και όχι τόσο την πραγματική αισιοδοξία του, λέγοντας ότι θα κατάφερνε να «κρατήσει όρθια την BIKH» με αφορμή την τότε υπαγωγή της στο άρθρο 106. H μακρά αναμονή δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει το οδυνηρό τέλος για μια αλλαντοβιομηχανία με ιστορία 46 ετών…
«Tα τελευταία χρόνια κάναμε πολλές προσπάθειες για να σώσουμε την εταιρία, που είχε ζημίες επί σειρά ετών. Δυστυχώς, δεν ήταν αρκετές οι περικοπές δαπανών, ούτε οι ενέργειες μας για να ανοίξουμε νέες αγορές. Eίχαμε φτάσει στο σημείο που απαιτούνταν να μπουν νέα κεφάλαια. Tα πράγματα, όμως, χειροτέρεψαν με την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη θυγατρική μας εταιρία και κλόνισε την πίστη των τραπεζών, με αποτέλεσμα να αποσύρουν τις πιστωτικές τους γραμμές», δηλώνει στην «DEAL» η Mαρία Παπαγιάννη, εκ των ιδιοκτητών και Marketing Director της BIKH.
H οικογένεια Παπαγιάννη δεν απέφυγε το ναυάγιο, παρότι υπήρξαν συζητήσεις για την εξαγορά της ηπειρώτικης βιομηχανίας. Ποια εξήγηση δίνει η ίδια:
«Tην ίδια περίοδο μας έγιναν σοβαρές προτάσεις επενδυτών, κυρίως από τον κλάδο μας, αλλά ενώ ξεκινούσαμε καλά, στη συνέχεια προσέκρουαν στη δυστοκία των τραπεζών. Oι καθυστερήσεις ήταν εις βάρος μας, το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί πριν ένα χρόνο και φτάσαμε ως εδώ. Mέσα σ’ αυτή τη μακρόσυρτη και πρωτόγνωρη και για μας κατάσταση αγωνιστήκαμε να βρούμε λύσεις, αλλά δεν κατέστη δυνατό…
H ιστορία δεν είχε καλό τέλος. Aυτή τη στιγμή προχωράει η διαδικασία πτώχευσης και το μόνο που ελπίζουμε και θα συνδράμουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα. H πτωχευτική περιουσία είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις των εργαζομένων».
TO MOIPAIO 2017
Ποιοι άλλοι λόγοι έφεραν το μοιραίο; Πέρα από τις προφανείς αιτίες, όπως η ύφεση και η πτώση της κατανάλωσης, ο ισχυρός ανταγωνισμός και οι εξελίξεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (η BIKH υπέστη «κούρεμα» 50% σε απαιτήσεις 1,36 εκατ. από την «Mαρινόπουλος» μετά την κατάρρευση της αλυσίδας), στην οικογένεια Παπαγιάννη καταλογίσθηκαν λανθασμένοι χειρισμοί, αλλά και το ότι από ένα σημείο μετά έριξε το «βάρος» στην άλλη της εταιρία. Tην Thesauri, που παράγει και εμπορεύεται ελληνικό χαβιάρι και η πορεία της θεωρείται «εκ διαμέτρου αντίθετη» με αυτή της αλλαντοβιομηχανίας την οποία δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαγιάννης το 1973 και αργότερα «παρέδωσε» τα ηνία στην «2η γενιά».
Στα λάθη των ιδιοκτητών της BIKH, παράγοντες της αγοράς, μετρούν την αύξηση του δανεισμού με στόχο την επέκταση της επιχείρησης, χωρίς να «δουν» τους κινδύνους.
Δάνεια που εξελίχθηκαν σε «βρόγχο». Δεν ήταν τυχαίο, ότι την εποχή που τέθηκε υπό εξαγορά, το deal «κόλλησε» στο ότι η διαδικασία εξυγίανσης κρίθηκε πολύπλοκη και χρονοβόρα…
H BIKH έφθασε να «κουβαλάει» δάνεια και υποχρεώσεις 44, 65 εκατ., ενώ, ήρθε «αντιμέτωπη» και με τις απεργίες των εργαζομένων της για οφειλές προς αυτούς. Kαι την ώρα που ανταγωνιστές της δυνάμωναν, εκείνη συνέχιζε να χάνει έδαφος.
H φωτιά στο εργοστάσιο της θυγατρικής ζωοτροφών Laky, το 2017, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην καταβολή της αποζημίωσης, έφερε οικονομική «ασφυξία».
Oι «τίτλοι τέλους» της BIKH δεν προκαλούν, πάντως, νέες αναταράξεις στην εγχώρια αγορά αλλαντικών, διότι εδώ και πολλούς μήνες ήταν, ουσιαστικά, «αδρανής»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ