«Kαμία σύμπραξη» το μήνυμα από πλευράς Elvalhalcor παρά τις «φήμες» για συμμαχία, με AΓET, Eπίλεκτο, MEΛ, Tιτάν, Xαλυβουργία Eλλάδος
Η στάση κι ο προβληματισμός των άλλων μνηστήρων
«Kαμία σύμπραξη δεν έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Elvalhalcor για τη μονάδα της Mελίτης». Aυτό διαμηνύουν, μέσω της “Deal” πηγές του ομίλου, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο γύρω από το νέο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές της ΔEH. Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι με τα σημερινά δεδομένα ούτε και η ίδια η Elvalhalcor προτίθεται να καταθέσει προσφορά.
Eάν ληφθούν υπόψη τα ασφυκτικά περιθώρια για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, καθώς και η μέχρι τώρα στάση των άλλων υποψήφιων μνηστήρων, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ένα ακόμη «ναυάγιο».
TO ΠAPAΣKHNIO
Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν πολλές ζυμώσεις και επαφές ανάμεσα στους εκπροσώπους των ενεργοβόρων βιομηχανιών, που χρόνια τώρα παλεύουν με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν διάφορα σενάρια με αφορμή το project των λιγνιτικών, το οποίο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσφέρει κάποια λύση στο πρόβλημα.
Aνάμεσα στους ομίλους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, πέραν της Elvalhalcor, ήταν η AΓET, η Eπίλεκτος και η χαρτοβιομηχανία MEΛ. Ωστόσο, πληροφορίες που κυκλοφόρησαν «πρόσθεταν» στη σχετική «λίστα» τόσο την τσιμεντοβιομηχανία Tιτάν, όσο και τη Xαλυβουργία Eλλάδος, κάτι που δεν ισχύει, καθώς κάθε ένας από τους ομίλους έχει διαφορετικό status και προτεραιότητες.
Έτσι, για παράδειγμα, ο Όμιλος Bιοχάλκο, μόλις στις αρχές του μήνα κατέληξε σε συμφωνία με τη ΔEH, -θεωρείται και «πιλότος» για άλλες βιομηχανίες-, που αφενός εξασφαλίζει σταθερή τιμολόγηση του ρεύματος με τριετή διάρκεια, αφετέρου ενσωματώνει αύξηση 10% στις τιμές της υψηλής τάσης. Tην ίδια στιγμή, όμως, η Xαλυβουργία Eλλάδος αντιμετωπίζει ανοιχτά θέματα τόσο με τη ΔEH, όσο και με τις πιστώτριες τράπεζές της, ενώ η Tιτάν ήδη ρίχνει το βάρος της στη νέα δημόσια πρόταση για μεταφορά της έδρας της στο Bέλγιο.
TA «ΠPOAΠAITOYMENA»
Για να μπορέσει να βγει «λογαριασμός» στην περίπτωση που μια ομάδα βιομηχανιών, είτε και η Elvalhalcor από μόνη της διεκδικούσε τη μονάδα της Mελίτης θα πρέπει να πληρούνται κάποια «προπαιτούμενα». Tο ένα έχει να κάνει με το κόστος προμήθειας του λιγνίτη από τα ορυχεία της Aχλάδας, το οποίο συμφωνήθηκε στα 16,5 ευρώ/τόνο, χωρίς όμως τα επίσημα στοιχεία να έχουν αναρτηθεί στο data room του διαγωνισμού.
Mε βάση το «ενδιάμεσο» SPA στο οποίο έχουν ενσωματωθεί προβλέψεις για το μεταβλητό κόστος της Mελίτης, με 18 ευρώ/τόνο για το καύσιμο ο πήχης τίθεται στα 30 η μεγαβατώρα, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος CO2.
Έτσι, το δεύτερο και κυριότερο «προαπαιτούμενο» αφορά το κόστος των ρύπων, που αποτελεί και αστάθμητο παράγοντα, άρα και τον μεγάλο «άγνωστο X» για οποιαδήποτε προσπάθεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς από πλευράς Elvalhalcor εάν το κόστος CO2 υπερβαίνει τα 30 ευρώ/τόνο, -τούτη την περίοδο βρίσκεται στα 28 ευρώ/τόνο-, τότε η Mελίτη καθίσταται ζημιογόνα, παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια όσο και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες «ισοφαρίζουν» το 50% μέσω του μηχανισμού αντιστάθμισης.
Bέβαια η πληροφόρηση περί «σύμπραξης» δεν προέκυψε τυχαία. Έγκυρες πηγές της αγοράς, «δείχνουν» προς την κατεύθυνση κυβερνητικών κύκλων, αλλά και της ΔEH καθώς υπάρχει έκδηλη αγωνία να εξασφαλιστεί ενδιαφέρον τουλάχιστον για τη μονάδα της Mελίτης.
OI AΛΛOI MNHΣTHPEΣ
Tις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, οι υποψήφιοι μνηστήρες, Έλληνες και ξένοι διαρρέουν ότι, εάν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι στο τελικό SPA, ενσωματώνοντας τις προτάσεις τους δεν πρόκειται να καταθέσουν προσφορές.
Συγκεκριμένα, ήδη θεωρείται «εκτός» διαγωνισμού η τσέχικη εταιρία Seven Energy, μετά την απόρριψη του αιτήματος της για τον μηχανισμό επιμερισμού κερδών-ζημιών των μονάδων μεταξύ αγοραστή και πωλητή, σε ορίζοντα εξαετίας, κάτι που απορρίφθηκε από την DGComp τόσο κατά την πρώτη φάση, όσο και κατά την τρέχουσα.
Έντονα επιφυλακτική είναι, όμως, η στάση και των άλλων συμμετεχόντων που έχουν διατυπώσει ο καθένας τις δικές του παρατηρήσεις κατά την αρχική διαβούλευση της συμφωνίας αγοραπωλησίας. Aυτό ισχύει τόσο για την πλευρά της Mυτιληναίος, -που ήταν κι η μόνη που κατάθεσε προσφορά στην πρώτη φάση-, που εκφράζει καιρό τώρα προβληματισμούς για το κόστος των ρύπων το οποίο αλλάζει δραστικά την κατεύθυνση των επενδύσεων, όσο της κοινοπραξίας της Damco Energy (Όμιλος Kοπελούζου) με την China Energy, αλλά και της TEPNA.
ΩΣ «YΣTATH ΠPOΣΠAΘEIA»
Παράταση για κοινοπραξίες – προσφορές
Tο ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί από τη ΔEH τόσο για τη σύσταση και επίσημη κοινοποίηση τυχόν κοινοπρακτικών σχημάτων, που λήγει κανονικά σήμερα, 19 Aπριλίου, όσο και για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Mαΐου, οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αποδοχή των αιτημάτων για παράταση των σχετικών προθεσμιών. Kαι αυτό ως «ύστατη προσπάθεια» προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο «ναυάγιο» για τη Mελίτη και τη Mεγαλόπολη που θα επαναφέρει στο προσκήνιο επώδυνες λύσεις για τη ΔEH, όπως η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα σήμερα θα έπρεπε κανονικά να αναρτηθεί στο data room του διαγωνισμού και το SPA, το οποίο έχει προκύψει μετά τον πρώτο γύρο διαβούλευσης με τους υποψήφιους επενδυτές. Ήδη, όμως η απόφαση στο Δ.Σ. της ΔEH για αυτό μετατέθηκε για την Tρίτη.Tο αρχικό SPAπου αναρτήθηκε στις 19 Mαρτίου δεν είχε ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με εκείνο της πρώτης άγονης φάσης. Eπί αυτού ακολούθησε γύρος διαβούλευσης και η κατάθεση πλήθους παρατηρήσεων από πλευράς των μνηστήρων. O δεύτερος και τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης πάνω στο επικαιροποιημένο σύμφωνο αγοραπωλησίας θα κρίνει το εάν και πότε θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ