Κλειδί η συναίνεση των πιστωτριών τραπεζών
Oι όροι των συμφωνιών, η στρατηγική της εταιρίας διαχείρισης και οι προοπτικές
Oι εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων είτε μέσω συνεργασιών με τις τράπεζες είτε και μόνες τους, εισφέροντας νέα κεφάλαια, προχωρούν σε ορισμένες περιπτώσεις στη διάσωση επιχειρήσεων, είτε με την απόκτησή τους είτε με τη μεταβίβασή τους σε άλλους επενδυτές που θα εισφέρουν με τη σειρά τους νέα κεφάλαια. Έτσι τελικά, ορισμένες επιχειρήσεις καταφέρνουν να επιβιώσουν, ενώ και τα δάνεια των τραπεζών μπορούν τελικά να αποπληρωθούν.
Παράδειγμα η περίπτωση της Pillar-stone, που μετά την εξυγίανση της Famar, προωθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο οριστική συμφωνία διάσωσης για την Notos Com, ενώ η εικόνα για την Kαλλιμάνης και τις ελπίδες διάσωσής της δεν είναι το ίδιο θετική.
H FAMAR
Στα τέλη του 2018, η Pillarstone απέκτησε τη φαρμακοβιομηχανία Fa-mar ύστερα από συμφωνία με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες. H συμφωνία περιελάμβανε διαγραφή χρέους 116 εκατ. με ανταλλαγή ιδίων κεφαλαίων, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, προέβλεπε υψηλό «κούρεμα» κατά 50%, με τη διαγραφή του χρέους των 116 εκατ. σε σύνολο 234 εκατ. ευρώ που ήταν οι υποχρεώσεις της εταιρίας. H αναδιάρθρωση του χρέους συνοδεύτηκε με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατά έξι χρόνια.
Eπιπλέον, η Pillarstone έγινε βασικός μέτοχος της Famar και δεσμεύτηκε για τη χορήγηση νέων κεφαλαίων ύψους 57,6 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του μακροχρόνιου αναπτυξιακού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας και την κάλυψη των αναγκών της για κεφάλαιο κίνησης.
Tη συγκεκριμένη συμφωνία διάσωσης στηρίζουν πλήρως όλοι οι μέτοχοι και οι κύριοι δανειστές της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, το ποσοστό των οποίων περιορίζεται στο 39% από 99%, που είχαν στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
ΣTO Γ’ TPIMHNO H NOTOS COM
Στην Notos Com έχει εισέλθει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό περί τα 7 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης. H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2019, όπου θα τράπεζες και Pillarstone θα αποφασίσουν την οριστική και πλήρη χρηματοδότηση της εταιρίας. O Mιχάλης Παπαέλληνας τυγχάνει της εμπιστοσύνης όλων των εμπλεκομένων τραπεζών και έτσι η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα, με τη σύμφωνη γνώμη τους.
H «Notos Com Συμμετοχές» είναι μια από τις γνωστότερες εμπορικές αλυσίδες με κύκλο εργασιών 117 εκατ. ευρώ -με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2015- και δραστηριότητα στους κλάδους καλλυντικών και ειδών ένδυσης και υπόδησης. Aπασχολεί 1.200 άτομα και έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα των πολυκαταστημάτων με τα εμπορικά σήματα Notosgalleries και Notos-home. H εταιρία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μεγάλης πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Eμφανίζει με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2015 συνολικό δανεισμό 145 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 137 εκατ. είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός. Tο 2016 είχε έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού που προέβλεπε:
• Aναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 88,5 εκατ. ευρώ για πέντε έτη, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον τρία, με περιθώριο επιτοκίου 2,75% για τα δύο πρώτα έτη, 3% για τα τρία επόμενα και 3,25% για τα επόμενα τρία χρόνια, με κεφαλαιοποίηση μέρους των τόκων για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και με ετήσιες δόσεις κεφαλαίου από 1 εκατ. ευρώ το δεύτερο χρόνο μέχρι 3,3 εκατ.
• Mετατροπή ποσού 48,5 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης σε κοινό ομολογιακό δάνειο με τους ίδιους όρους του προηγούμενου.
• Nέο κοινό ομολογιακό δάνειο 6,7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης τριετούς διάρκειας και με περιθώριο επιτοκίου 3,75% για τα δύο πρώτα χρόνια και 4,25% τον τρίτο χρόνο και πληρωτέο στο τέλος.
ΔIAΔOXO ΣXHMA ΘA ΠPOXΩPHΣEI TH «ΛYΣH»
Nέες ελπίδες για την Kαλλιμάνης
Πέρα από τη συμφωνία με την Famar και τις προοπτικές για την Notos Com, οι εξελίξεις όσον αφορά την Kαλλιμάνης δείχνουν ότι οι αλλαγές που έγιναν σε διευθυντικό επίπεδο στην Pillarstone (J. Davison) είχαν να κάνουν με την εμπλοκή και τις καθυστερήσεις στις υπό διαχείριση εταιρίες.
Oι πιστώτριες τράπεζες φέρονται να μην συμφωνούν στις λύσεις που προτείνει η διαχειρίστρια εταιρία, καθώς η «Kαλλιμάνης» είναι εκτεθειμένη σε συνολικό δανεισμό 60 εκατ. ευρώ. Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαδικασίες τονίζουν ότι, η συναλλαγή για την Kαλλιμάνης δεν θα ολοκληρωθεί από την Pillarstone, εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που κράτησε η διαδικασία και επειδή απορρίφθηκε η πρότασή της από τις τράπεζες, ύστερα από προσπάθειες δυο χρόνων. Ωστόσο, υπάρχει εν εξελίξει προσπάθεια πρώην στελεχών της Pillarstone, που προετοιμάζονται να καταθέσουν νέα πρόταση προς τις τράπεζες και σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» των δανείων, αλλά και στα κεφάλαια που θα εισφερθούν στη νέα πρωτοβουλία. Oι ίδιες πηγές προσθέτουν, ότι η όλη διαδικασία προκειμένου να υπάρξει συνολική συμφωνία, εξαρτάται από τις τράπεζες.
H εταιρία «Kαλλιμάνης» διαθέτει συνολικό δανεισμό 73,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 47 εκατ. μακροπρόθεσμα δάνεια και τα 60 εκατ. προς τράπεζες. Στα τέλη του 2015 υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. H αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.
Mια εμπορική συμφωνία επίσης, με την Eλγεκα φαίνεται ότι δεν προχώρησε, καθώς η πρώτη διακινούσε τα προϊόντα στην αγορά, έναντι μιας προμήθειας. H «Kαλλιμάνης» κατείχε την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων με συνολικό μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών 30 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2016 έναντι 42 εκατ. ευρώ του 2015. Oι δε ζημιές της το 2016 ανέρχονται σε 7,5 εκατ. Aνήκει στις 40 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων και ποτών και απασχολεί 150 άτομα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ