ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΖΗΤΑΕΙ… ΣΚΟΝΤΟ
Σε έναν γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η δραστηριότητα της Thomas Cook στην Ελλάδα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, εγκαινίασε το τέταρτο και μεγαλύτερο ξενοδοχείο του στην Ελλάδα, στην Κω, βάζει μπρος επενδυτικό πλάνο ύψους 150 εκατ. ευρώ με στόχο την εξαγορά και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων στη χώρα. Την ίδια ώρα όμως, επαναδιαπραγματεύεται τις συμφωνίες με τους Έλληνες ξενοδόχους για την πώληση πακέτων διακοπών, ζητώντας περαιτέρω μειώσεις τιμών. Και αυτό, στη «σκιά» των σοβαρότατων χρηματοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Thomas Cook αυτό το διάστημα, καταγράφοντας μεγάλες ζημιές, με την προειδοποίηση για χειρότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα να κατακρημνίζει τη μετοχή της ως και 40%.
Σε ολα αυτά, αρκεί να προσθέσει κανείς ότι η Thomas Cook, η οποία βαρύνεται αφενός με υψηλά χρέη, πιέζεται από την ανησυχία για την πορεία της ζήτησης για παραδοσιακά πακέτα διακοπών από τη Βρετανία και τη Γερμανία, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το θέμα του Brexit και της ήπιας ύφεσης, αντίστοιχα. Σε αυτό το γεγονός αποδίδεται και το «σπάσιμο» των συμφωνιών που έχει κάνει με περίπου 44 ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, με διάφορα σήματα της Cook.
Ο διευθυντής μάρκετινγκ για τα ξενοδοχεία και τα resorts της εταιρίας, David Child, επιβεβαίωσε την επαναδιαπραγμάτευση, λέγοντας πως ο όμιλος εκτιμά πως μπορεί να πουλήσει τις κλίνες για τις οποίες έχει προσυνεννοηθεί με τους Έλληνες ξενοδόχους, υπό τον όρο όμως ότι αυτά θα τιμολογηθούν χαμηλότερα απ’ ότι προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι συνεργαζόμενοι ξενοδόχοι είχαν συμφωνήσει σε εκπτώσεις κατά μ.ο. ύψους 15-20%, οι οποίες έφταναν ως και το 30%, γεγονός που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης.
Ζημιές και επενδύσεις
Σε πλήρη αντιδιαστολή, ωστόσο, βρίσκεται το πλάνο της Thomas Cook για την ιδιοκτησία ξενοδοχείων στην Ελλάδα, τομέας στον οποίο ο tour operator σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του, μιας και πετυχαίνει καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας. Στόχος, είναι η απόκτηση και η δημιουργία νέων μονάδων, μέσω της κοινοπραξίας «Thomas Cook Hotel Investments» που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με την LMEY όσο και η ανάληψη της διαχείρισης υπάρχοντων ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας.
Αυτή άλλωστε η πρόθεση για αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, άλλωστε, έγινε σαφής στα εγκαίνια της «ναυαρχίδας» των ξενοδοχείων της κοινοπραξίας στην Ελλάδα, του Casa Cook Kos. Ο Child, ανέφερε ότι η TCHI αναζητά νέες επενδύσεις στον κλάδο των hotels στην Ελλάδα, στην οποία διαθέτει τα 4 από τα 9 ξενοδοχεία του (τα υπόλοιπα στην Ισπανία, την έτερη κύρια αγορά δραστηριοποίησής του). Μάλιστα, εξαγόρασε και άλλη έκταση στην Κω, στην οποία εντός του επόμενου έτους, σκοπεύει να δημιουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα υπό την επωνυμία Cook’s Club.
Σχεδόν ταυτόχρονα όμως, έρχεται η έκθεση αναλυτών της Citigroup, στην οποία προειδοποιούν ότι ο όμιλος κινδυνεύει. Πιέσεις στον όμιλο προκαλούν οι ζημίες προ φόρων, ύψους 1,5 δισ. στερλινών, οι επιφυλάξεις της ελεγκτικής εταιρίας για ότι θα καταφέρει να πουλήσει την αεροπορική του εταιρία, αλλά και το ενδεχόμενο οι πελάτες να αναστατωθούν από μια νέα πιστωτική γραμμή. Η έκθεση μάλιστα, χαρακτήρισε τη μετοχή της Thomas Cook «άνευ αξίας», ενώ οι traders επιζητούν βραχυπρόθεσμη προστασία, φοβούμενοι την πιθανότητα άμεσης χρεοκοπίας.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ