Ορατός φαντάζει ο στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για δυναμικότητα 2.000 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) υποστήριξε κατά τη διάρκεια της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος της εταιρείας και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Επιπλέον, ο όμιλος εξετάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 120 έως 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος.
Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως οι προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικές και η χώρα μας μπορεί να γίνει «η μπαταρία του Νότου», ειδικά αν υπάρξουν βήματα προόδου σε δύο μέτωπα, την αντλησοταμίευση και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επανέλαβε πως στο θέμα της αντλησοταμίευσης η χώρα μας παραμένει στάσιμη ενός πραγματοποιούνται κοσμογονικές αλλαγές διεθνώς με επίκεντρο την Καλιφόρνια, την Αυστραλία, την Κίνα, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία όπου πρόσφατα εγκρίθηκε επένδυση άνω του 1,5 δις. ευρώ. Οπως είπε, «την Ελλάδα δυστυχώς παρά τις προσπάθειές δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει η σύνταμη ενός ρυθμιστικού πλαισίου παρόλο που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και όλοι παραδέχονται πως είναι απαραίτητο». Πρόσθεσε πως το θέμα της αποθήκευσης αφορά όλη την Ελλάδα ώστε να μεγαλώσει η διείσδυση των ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές και να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς προσφέρει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξίας», κάτι που δεν συμβαίνει με τις μπαταρίες όπου «η εγχώρια προστιθέμενη αξία είναι μηδέν».
Περαιτέρω προοπτικές για την ανάπτυξη των ΑΠΕ φέρνει και η «η εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού που είχε σταματήσει αιφνιδίως από την πολιτεία από το 2010» όπως είπε ο κ. Περιστέρης. Οπως εξήγησε, «οι νέες τεχνολογίες καθιστούν τα μεγάλα βάθη εφικτά»
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, είναι πλέον ο μεγαλύτερος επενδυτής σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα καθώς και η ελληνική επιχείρηση του κλάδου με τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία. Εχει ήδη ξεπεραστεί ο στόχος των 1.000 MW ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περί τα 300 MW. Στις ΗΠΑ η εταιρεία λειτουργεί αιολικά πάρκα ισχύος 500 MW ενώ σύντομα θα προστεθούν και άλλα 160 MW. Στην Ελλάδα, μέσω του συστήματος των διαγωνισμών, η εταιρεία έχει κερδίσει το δικαίωμα για επενδύσεις σε 100 MW νέων αιολικών πάρκων. Εντός του έτους προωθείται η κατασκευή περίπου δέκα νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Σήμερα κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει νέες εγκαταστάσεις περί τα 1512 MW στον τομέα των ΑΠΕ, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μαν. Μαραγκουδάκης.
Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ήδη λειτουργεί η μονάδα της Περιφέρειας Ηπείρου με τον κ. Περιστέρη να υποστηρίζει πως «μετά από πολλές καθυστερήσεις και τεχνητά εμπόδια θα ξεκινήσει και το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Η Γ.Σ. αποφάσισε να μη διανεμηθεί πρόσθετο μέρισμα για τη χρήση 2018 καθώς τον περασμένο Ιανουάριο είχε διανείμει προμέρισμα για την περυσινή χρήση, ύψους 30 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ποσό του προμερίσματος να φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση μετόχου για αν υπάρχει σκέψη απορρόφησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την μητρική, κατά το μοντέλο που εφάρμοσε η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την θυγατρική ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η διοίκηση απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.