Τι δηλώνει η Σ. Εφραίμογλου για την αποχώρηση από την On Telecoms
Ο επιχειρηματικός «γάμος» της On Telecoms με την Vivodi της οικογένειας Εφραίμογλου πριν από δύο χρόνια απασχόλησε έντονα την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η «ένωση» των δύο δημιουργούσε έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων, αφού η Vivodi προσέθεσε στη συνδρομητική βάση της On περίπου 35.000 πελάτες LLU και 65.000 προεπιλογής φορέα.
Σήμερα δύο χρόνια μετά οι συνέταιροι… χώρισαν βελούδινα τους δρόμους τους, αφού η οικογένεια Εφραίμογλου αποχώρησε από το ενοποιημένο σχήμα, στο οποίο συμμετείχε με ποσοστό κοντά στο 20%. «Στην ουσία αποεπενδύουμε από τις τηλεπικοινωνίες» δηλώνει η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της On Telecom, Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου «καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που δεν είναι πλέον ελκυστικός για νέες επενδύσεις και δεν έχει να προσφέρει κάποιο επιχειρηματικό όφελος. Ό,τι πρόσφερε, πρόσφερε και ο κύκλος φαίνεται πως έκλεισε».
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, οι συνέργειες που θα δημιουργούνταν μεταξύ των δύο εταιρειών εκτιμούνταν στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, με απώτερο στόχο την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Πράγμα το οποίο δε συνέβη, αφού το EBITDA μόλις τους τελευταίους μήνες αρχίζει να προσεγγίζει θετικό πρόσημο.
Mικρά περιθώρια
«Η οικονομική κρίση και ο έντονος ανταγωνισμός δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε μια αγορά ιδιαίτερα μικρή, όπως η ελληνική, στους επενδυτές των τηλεπικοινωνιών» θα πει η κα Εφραίμογλου, η οποία πριν από μια διετία υποστήριζε σε συνέντευξή της στην Deal, πως «η ύπαρξη μεικτών επιχειρηματικών σχημάτων που θα συγκεντρώνουν την τεχνογνωσία και θα συντελούν στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, προσδίδοντας καλύτερες τιμές και προστιθέμενη αξία για τους πελάτες θα είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να βγουν πιο δυνατοί από την κρίση».
Η μητρική On Telecoms όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών της, οι οποίοι παραμένουν στους 130.000- 135.000, την ώρα που οι βασικοί ανταγωνιστές της, HOL και Cyta υπερδιπλασιάζουν τις πωλήσεις και τους πελάτες τους, ενώ και η Forthnet κατέχει τα ηνία ως leader του κλάδου, αλλά και τα ίδια κεφάλαιά της βρίσκονται στο… κόκκινο. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 18 εκατ. ξεπέρασε τα 100 εκατ. στο σύνολο των συσσωρευμένων ζημιών.
Οι μέτοχοι θα πρέπει εκ νέου να τη στηρίξουν κεφαλαιακά με μια «τονωτική» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως συνέβη και το 2009 ύψους 26,3 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν πως η οικογένεια Εφραίμογλου στήριζε ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή την εταιρεία και η αποχώρησή της συνιστά δυσάρεστη εξέλιξη για τον πάροχο.
Η εξέλιξη αυτή προστίθεται και στα διαφαινόμενα «ανοιχτά μέτωπα» της On με τον ΟΤΕ, ο οποίος το 2011 ακολουθεί πολύ πιο επιθετική πολιτική ληξιπρόθεσμων οφειλών και γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι διακόπτει και επανασυνδέει υπηρεσίες και προς παρόχους κατά το δοκούν. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως όλα αυτά προσμέτρησαν στην απόφαση της οικογένειας Ευφραίμογλου να αποεπενδύσει από τον κλάδο.
Το μόνο θετικό στοιχείο που έχει να προτάξει η On Telecoms είναι η συγκράτηση των υποχρεώσεων, οι οποίες στα τέλη του 2010 ανέρχονταν σε 108 εκατ. ευρώ, έναντι 102 εκατ. ευρώ το 2009. Από εδώ και στο εξής η οικογένεια Εφραίμογλου θα ρίξει το βάρος της στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου της, σύμφωνα με την κα Εφραίμογλου, και πιο συγκεκριμένα στην Eurisko Internet Technologies, στην εταιρεία γραφικών τεχνών Βιβλιοσυνεργατική ΑΕΠΕΕ, στην εκδοτική Ερευνητές ΑΕΕΕ και φυσικά στην χρηματιστηριακή Fortius Finance.
Η Vivodi
Η Vivodi, η οποία από την πρώτη στιγμή του deal με την Οn λειτουργεί ως θυγατρική της με σκοπό να αποτελέσει τον επενδυτικό βραχίονα της μητρικής για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της εκτός λεκανοπεδίου Αττικής, επεκτείνοντας το δίκτυό της στο βόρειο τμήμα της χώρας και ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, γνώρισε επίσης μείωση του κύκλου εργασιών της το 2010.
Πιο συγκεκριμένα, αυτός κατήλθε στα 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 26 εκατ. ευρώ το 2009, μια μείωση φυσικό επακόλουθο έπειτα από την δρομολογούμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Η Vivodi διεύρυνε πέρυσι και τις ζημίες της, οι οποίες ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Το σύνολο των υποχρεώσεων προσέγγιζαν τα 62 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας, ανέρχονταν τον Δεκέμβρη του 2010 στα 68 εκατ. ευρώ από 51 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο.
«Ο ιδιωτικός τομέας γονατίζει από τα κρατικά βάρη»
«Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα λυγίζει εξαιτίας των φορτίων που του αναθέτει το κράτος» είναι μια από τις συχνές παρεμβάσεις της κας Σοφίας Κουνενάκη- Εφραίμογλου από το βήμα του ΣΕΒ, όπου συμμετέχει ως εντεταλμένο μέλος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Η επιχειρηματίας υποστηρίζει πως «οι κρατικές δαπάνες αντί να μειώνονται, αυξάνονται, χωρίς να κατευθύνονται σε επενδύσεις, ενώ ο ιδιωτικός τομέας επωμίζεται συνεχώς φορολογικά βάρη, τα οποία καταλήγουν να συντηρούν ένα πελατειακό κράτος».
Το μήνυμα που στέλνει προς την κυβέρνηση είναι πως πρέπει να θεμελιώσει μια νέα μορφή ανάπτυξης ώστε να καταστεί η Ελλάδα ανοιχτή στις επενδύσεις και φιλική προς την επιχειρηματικότητα, ενώ ανήκει στους αισιόδοξους που πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι συνοδεύονται από ευκαιρίες που μπορεί να καταλήξουν σε μια ευρεία συμφωνία για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα και να κινηθεί γρήγορα μπροστά.