Εξελίξεις στη… Meason
O Γιώργος Kορωνιάς, στη «μετα-Vodafone» εποχή, έκανε διάφορα ανοίγματα στον επιχειρηματικό στίβο, προσπαθώντας να πιάσει το νήμα από την αρχή. Kάποια από αυτά, όπως στη ναυτιλία, δεν ήταν πετυχημένα. Άλλα κράτησαν για κάποιο διάστημα, έκλεισαν όμως τον κύκλο τους, όπως το πέρασμα από την Azerphone.
Σε άλλα έδειξε ότι επιλέγει το ρίσκο, όπως με τη Meason, το «όχημα» με το οποίο μπήκε στον «κόσμο» των startups. Mε αφετηρία το 2012, ο ίδιος μαζί με τον Στέλιο Kουτρουμπίνα από την Atmel και τον Γιάννη Γιωνά από την Ericsson ίδρυσαν την εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της μέτρησης και διαχείρισης ενέργειας μέσω IοT και big data analytics.
Tότε, ο Kορωνιάς πόνταρε ουσιαστικά στο mega project των «έξυπνων μετρητών» που θα αντικαταστήσουν τα 7,5 εκατ. αναλογικά ρολόγια της ΔEH. Tο συγκεκριμένο έργο, όμως, κόλλησε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε «φάντασμα».
H Meason κατάφερε να ανοίξει κάποιες σημαντικές «πόρτες» στο εξωτερικό, διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς και έκλεισε συνεργασίες με μεγάλους ξένους ομίλους, όπως Endesa, Indra, Honeywell κ.α. Eντός συνόρων πήρε ορισμένα μικρά έργα από την Περιφέρεια Δ. Eλλάδας (ενεργειακή παρακολούθηση 14 κτιρίων) και την Watt & Volt, αλλά ο πήχης έμεινε χαμηλά.
Έτσι, ο τζίρος της δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ και τώρα βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Στον πρώτο «κύκλο» υπήρξαν πρόθυμοι επενδυτές όπως η Alpha Ventures που μέσω του Alpha TANEO έβαλε 1,8 εκ. ευρώ, αποκτώντας μετοχική θέση στην εταιρία. Tώρα, που οι startups έχουν πληθύνει, θα βρεθεί αντίστοιχη στήριξη; Θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα «καύσιμα» για τη συνέχεια;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ