Το ταξίδι-αστραπή του Σαουδάραβα διαδόχου του θρόνου, οι συναντήσεις με τοπικούς και ξένους παράγοντες και το project – μαμούθ που σχεδιάζει
Την περασμένη Τρίτη, στο αεροδρόμιο της Σκιάθου επικρατούσε ασυνήθιστη κινητικότητα. Το νησί επισκέπτονται συχνά rich and famous για τις διακοπές τους, όμως τώρα, ήταν κάτι «διαφορετικό». Στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», το απόγευμα της ίδιας ημέρας προσγειώθηκε ένα υπερπολυτελές lear jet, ένα Embraer Legacy 650, στο οποίο επέβαινε ο Πρίγκιπας-Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και η συνοδεία του. Κάτω από απόλυτη μυστικότητα, ο Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος έχει οριστεί ως ο κληρονόμος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, έμεινε στο νησί για μόλις δύο ημέρες και αποχώρησε εσπευσμένα. Τι έψαχνε λοιπόν στη Σκιάθο ο Διάδοχος- Πρίγκιπας;
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Deal”, ο Μπιν Σαλμάν, στη διάρκεια του ταξιδιού- αστραπή, έκανε συναντήσεις με αξιωματούχους του νησιού, καθώς και με κυβερνητικούς παράγοντες. Σκοπός του ταξιδιού του δεν ήταν η αναψυχή, αλλά η διερεύνηση των προθέσεων και του «εδάφους» από ελληνικής πλευράς για επένδυση- μαμούθ, την οποία σχεδιάζει στη Σκιάθο ο Διάδοχος- Πρίγκιπας.
Ο 34χρονος Μπιν Σαλμάν, είναι αδιαμφισβήτητα ο άνθρωπος- κλειδί όταν μιλάμε για επενδύσεις από αραβικά κεφάλαια. Εκτός από το «δαχτυλίδι» για τον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας, είναι επίσης ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και επικεφαλής των κορυφαίων κρατικών επιχειρήσεων του βασιλείου, όπως της Saudi Aramco, ή του κρατικού επενδυτικού fund.
Η «λεπτομέρεια» που κάνει τη διαφορά, ωστόσο, είναι ότι έχει απόλυτη εξουσία (ακόμα και επάνω στους πρίγκιπες, όπως είχε αποδείξει η υπόθεση της «χρυσής φυλακής») στη χώρα αλλά και τον πλήρη έλεγχο της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγές της “Deal” αναφέρουν ότι ο πανίσχυρος πρίγκιπας πρόκειται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της βραχονησίδας Τσουγκριά στην περιοχή, καθώς και άλλων εκτάσεων στη Σκιάθο, για την ανάπτυξη τουριστικού project. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο νησί, ο Πρίγκιπας συναντήθηκε με παράγοντες του νησιού, εκκλησιαστικούς παράγοντες, αλλά και εκπροσώπους funds βρετανικών συμφερόντων. Κι αυτό γιατί η βραχονησίδα των 1,14 τ.χιλιομέτρων έχει περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς (ανάμεσα στους ιδιοκτήτες εμφανίζεται το Δημόσιο, η Μονή Ευαγγελιστρίας της Σκιάθου, αλλά και παλιότερα οι επιχειρηματικές οικογένειες Επιφανειάδη και Φιξ).
Στο ερώτημα γιατί ο Διάδοχος Πρίγκιπας επισκέφθηκε τη Σκιάθο αυτοπροσώπως, η απάντηση «κρύβεται» στο επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο έχει ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει επαφές σε πολύ προχωρημένο στάδιο με μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καθώς και τον μεγιστάνα Richard Branson της Virgin για εξαγορά της νησίδας που βρίσκεται σε «στρατηγικό» σημείο, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου.
Το project που έχουν στο νου οι ισχυροί άνδρες, είναι η ανάπτυξη υπερπολυτελούς τουριστικού θερέτρου στη νησίδα, όχι ως αυτοτελούς μονάδας, αλλά με διάσπαρτες βίλες σε αυτή και άλλες εγκαταστάσεις. Το project εμφανίζεται ως γιγαντιαία επένδυση και οι εκπρόσωποι των funds που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτό, βρέθηκαν στο νησί, μαζί με τον Πρίγκιπα, για να συζητήσουν γι’ αυτό, να δουν την έκταση, αλλά και να συμμετάσχουν στις πρώτες, ινκόγκνιτο διερευνητικές επαφές του με τοπικούς παράγοντες, ώστε να διαφανεί πόσο εύκολη θα είναι η δημιουργία και λειτουργία της μονάδας στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη Σκιάθο, ο Διάδοχος Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας ενημερώθηκε και για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την πορεία του τουρισμού κ.α., ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά μιας ακόμα έκτασης, εκτός της βραχονησίδας.
Πρόκειται για έκταση η οποία ανήκει σε ιδιώτη και βρίσκεται επάνω από το λιμάνι της Σκιάθου. Είναι δηλαδή απέναντι από την Τσουγκριά και, όπως εξηγούν τοπικοί παράγοντες, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αυτοτελούς ξενοδοχείου, αλλά πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί -εάν προχωρήσει το project- για την ανέγερση κτιρίων που θα στεγάσουν βοηθητικές εγκαταστάσεις της τουριστικής μονάδας που σκοπεύει να αναπτύξει στην Τσουγκριά ο Μπιν Ταλάλ.
Εξελίξεις για τη βραχονησίδα σε κρατικό επίπεδο θα υπάρξουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καθώς, αναμένεται να συμπεριληφθεί σε κατάλογο με βραχονησίδες οι οποίες θα δημοπρατηθούν ηλεκτρονικά από το ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό, προφανώς, έχει τη σημασία του, αν το συνδυάσει κανείς με την ολιγοήμερη επίσκεψη του Σαουδάραβα γαλαζοαίματου.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ