Ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, CEO της Powerglobe, βλέπει νέες προοπτικές στις επενδύσεις και μιλάει στο Dealnews.gr για τα σχέδια του Κατάρ στην Ελλάδα
Του Κώστα Νούση
– Με ποιους τομείς φλερτάρουν
– Η ΔΕΗ και ο κλάδος της ενέργειας
– Γιατί είχαν παγώσει τα επενδυτικά projects
Το δύσκολο στοίχημα των επενδύσεων καλείται να διαχειριστεί και να κερδίσει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το νεοσύστατο Υπουργείο Επενδύσεων, με την προοπτική να αντιστραφεί το κλίμα που επικρατεί στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα για τη χώρα μας.
Ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, CEO της Powerglobe, της καταριανής εταιρείας η οποία δημιουργήθηκε στη χώρα μας για να διερευνήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, για τις κρατικές εταιρείες του Κατάρ, βλέπει νέες προοπτικές στον επενδυτικό χάρτη.
Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις από το Κατάρ έχουν καθυστερήσει, μετά την πρώτη -μικρής κλίμακας (συμμετοχή 25% στο ΗΡΩΝ ΙΙ)- που έγινε το 2014, οι εκτιμήσεις από την πλευρά του Κατάρ ανεβάζουν τον πήχη των άμεσων επενδύσεων στα 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2020, με το ενδιαφέρον να στρέφεται μεταξύ άλλων σε ενέργεια, ΑΠΕ και ηλεκτρισμό.
Η ΔΕΗ και η Nebras Power
Η ΔΕΗ δείχνει να είναι μία επιχείρηση η οποία δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Καταριανούς. «Η ΔΕΗ είναι ένας ενεργειακός γίγαντας. Μία ελληνική και παράλληλα ευρωπαϊκή εταιρεία που θαμπορούσε να έχει πρόσβαση και στην Αφρική και στην υπόλοιπη Ευρώπη» υπογραμμίζει ο Δρ. Θεοδωρόπουλος σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα καλό όχημα για το Κατάρ».
«Το να κάνει άμεσα μία συμφωνία για ενεργειακές πηγές σε καλές τιμές θα μπορούσε να της δώσει ώθηση στην λειτουργικότητα και τη μείωση των εξόδων της. Μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με έναν σωστό επενδυτή, με ένα καλό εταίρο όπως είναι το Κατάρ, όπως είναι πιο συγκεκριμένα η Nebras Power, θα μπορούσε να της δώσει ώθηση, πρόσβαση σε πόρους και κυρίως να τη βοηθήσει να εξαπλωθεί σε άλλους τομείς και άλλες αγορές» σημειώνει ο Δρ. Θεοδωρόπουλος.
Ο CEO της Powerglobe, σκιαγραφώντας το επενδυτικό προφίλ του Κατάρ σημειώνει για τη ΔΕΗ: «Η πολιτική του Κατάρ είναι μακροχρόνιες επενδύσεις, διείσδυση σε άλλες αγορές, πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, πρόσβαση σε καταριανό και αμερικανικό LNG με ευνοϊκούς όρους και long term επιχειρηματικές σχέσεις. Θεωρώ ότι το μοντέλο του Κατάρ για τη ΔΕΗ θα ήταν το πιο ιδανικό. Θέλουμε να επενδύσουμε σε εταιρείες που έχουν προδιαγραφές εξωστρέφειας προς άλλες χώρες. Η ΔΕΗ έχει τεχνογνωσία».
Τα επενδυτικά projects
«Το Κατάρ ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ένα διευρυμένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα. Έχει δοθεί “γραμμή” επενδύσεων σε Powerban (αποθήκες ενέργειας) καθώς και σε τομείς και δομές όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ισχυρός άντρας της Powerglobe, ενώ στόχος είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός βραχίονας του Κατάρ «Nebras Power» να καταφέρει «να μπει στην Ελλάδα και να φτιάξουμε ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορεί τον επόμενο ένα με δύο χρόνια να έχει 1.000 μεγαβάτ και αργότερα να στήσει ένα πορτφόλιο με 3.000 μεγαβάτ».
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένας ακόμη βασικός κλάδος στον οποίο θέλει να επενδύσει το Κατάρ, τις προθέσεις του οποίου καταδεικνύει και η σύσταση -πριν από δύο χρόνια- της Qatar Energy Bank η οποία διαχειρίζεται ανενεργά κεφάλαια του Κατάρ ύψους 10 δισ. (με σκοπό τα επόμενα 5 χρόνια να αγγίξουν τα 20 δισ.). «Στην Ευρώπη κοιτάζουμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σημειώνει από τον ρόλο του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου της τράπεζας ο Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπρόεδρος της Nebras Power και ο CEO της Qatar Energy Bank αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να έχουν πολλές συναντήσεις και επενδυτικές παρουσιάσεις.
Δρ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, CEO Powerglobe
Οι επενδύσεις που «ναυάγησαν»
«Το Κατάρ δεν έχει την διείσδυση που θα ήθελε στην Ελλάδα. Το 2014 επισημοποιήσαμε την πρώτη επένδυση, εξαγοράζοντας ποσοστό σε θερμικό εργοστάσιο. Η επένδυση σηματοδοτούσε μία στάση του Κατάρ να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο πέραν των 115 μεγαβάτ που εξαγόρασε με πρόθεση να φτάσουμε τα 800 μεγαβάτ, ως ένα αρχικό επενδυτικό βήμα. Στόχος μας δεν ήταν μόνο τα θερμικά αλλά η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου το οποίο θα περιλαμβάνει και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάτι το οποίο θα ήταν πολύ σημαντικό εκείνη την περίοδο» σημειώνει ο Δρ. Θεοδωρόπουλος.
«Το πλάνο του Κατάρ ήταν “πάμε να επενδύσουμε” να αγοράσουμε ένα μικρό εργοστάσιο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με την ίδια επιχειρηματική δομή είτε να μπούμε και σε κρατικές εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ αλλά και να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων» συνεχίζει.
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα άλλαξαν. Ήρθαν τα πάνω κάτω στο θεσμικό πλαίσιο της ηλεκτροπαραγωγής και του φυσικού αερίου. Μάλιστα είχαν επισκεφθεί το Κατάρ τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο κ. Δραγασάκης χωρίς όμως κάποια επιτυχία. Μας είχαν πει ότι ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις, ωστόσο δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο να τις υποδεχθεί η Ελλάδα. Αυτό προκάλεσε ανησυχία και δισταγμό στο Κατάρ» σημειώνει ο Δρ. Θεοδωρόπουλος και υπογραμμίζει: «Έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι ίσως η Ελλάδα να μη μπορεί να διαχειριστεί τις επενδύσεις. Μάλιστα έγιναν αρκετές συσκέψεις τότε για να δούμε εάν τελικά αξίζει να παραμείνουμε στην επένδυσή μας ή να φύγουμε να πάμε σε άλλη χώρα. Το ποσοστό της επένδυσης ήταν αρκετά μικρό για εμάς οπότε επεξεργαζόμασταν εάν έχει νόημα να μείνουμε σε αυτό ή να αποχωρήσουμε γιατί σπαταλάμε πόρους οι οποίοι αλλού θα είχαν μεγαλύτερη αξία».
Η υπόθεση ΔΕΣΦΑ
«Όταν τέθηκε το θέμα του ΔΕΣΦΑ εκδηλώσαμε ενδιαφέρον λόγω της εμπειρίας που διαθέτει το Κατάρ σε FSRU και Import terminals. Θεωρήσαμε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία για το καταριανό LNG» σημειώνει ο Δρ. Θεοδωρόπουλος για το φλερτ των Καταριανών με τον ΔΕΣΦΑ τονίζοντας μάλιστα ότι: «Ο ΔΕΣΦΑ ήταν μία στρατηγική επιλογή για το Κατάρ, ωστόσο, τέθηκε ξανά το θέμα της ΕE και το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτρέψει το Κατάρ από μία τέτοια κίνηση, δεδομένου ότι το Κατάρ ήταν ένας μεγάλος εξαγωγέας φυσικού αερίου, άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να τον δώσει σε έναν καθαρά operator δικτύου -όπως και έκανε- με αποτέλεσμα η προσπάθεια αυτή να σταματήσει».