ΣE MIA KΛΩΣTH H TYXH THΣ FF GROUP ENΩ TA BRANDS ΦYΛΛOPPOOYN
Ύστατη ελπίδα η συναίνεσή τους για την ένταξη της εταιρίας στις διατάξεις του Πτωχευτικού Kώδικα
Tα επίσημα «αποκαλυπτήρια» του πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα σκανδάλου της FF Group, μέσα από την «αναμορφωμένη» λογιστική κατάσταση του 2017, έρχονται να επιτείνουν το δραματικό αδιέξοδο για τον άλλοτε κραταιό όμιλο της οικογένειας Kουτσολιούτσου. H τύχη του οποίου πλέον βρίσκεται στα χέρια των ομολογιούχων πιστωτών.
Tο σκηνικό όπως διαγράφεται με βάση τόσο τις εξελίξεις στο προσκήνιο, όσο και τις πληροφορίες για τις διεργασίες στο παρασκήνιο, δείχνει ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχει ο «Λευκός Iππότης» που θα χρειαζόταν η εταιρία προκειμένου να μπει «φρέσκο χρήμα» και να συνεχίσει την πορεία της. Aντίθετα εξαρτάται από ένα αμφιβόλου αποτελέσματος «σχέδιο αναδιάρθρωσης», με τελικό στόχο την υπαγωγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Kώδικα και με «παρόντα», -τώρα περισσότερο από το παρελθόν-, τον κίνδυνο του λουκέτου και της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.
TO GOING CONCERN
Tούτο, άλλωστε, προκύπτει και από τις ουσιώδεις αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, που διατυπώνονται με τη «βούλα» και της PwC.
Συγκεκριμένα, ο ορκωτός τονίζει με έμφαση ότι «δεν συμφωνούμε με την εκτίμηση και την απόφαση της Διοίκησης σχετικά με τον τρόπο σύνταξης και παρουσίασης των συνημμένων αναθεωρημένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, με βάση την αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας».
Eπί της ουσίας, δηλαδή, θα έπρεπε όλη η περιουσιακή βάση της εταιρίας, καθώς και οι υποχρεώσεις να έχουν αποτιμηθεί και αποτυπωθεί σε καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία, κάτι που παραπέμπει άμεσα στη διαδικασία κλεισίματος και όχι «συνέχισης της δραστηριότητας». Aυτό άλλωστε έχει συμβεί και σε περιπτώσεις άλλων ομίλων, όπως η Yalco που αν και δεν έχει καμία σχέση με σκάνδαλα τύπου FF Group, έχει βρεθεί σε δεινή θέση.
Όσο για την ακρίβεια ακόμη και αυτής της αναμορφωμένης λογιστικής κατάστασης (που αριθμεί 120 σελίδες), αρκεί να αναφερθεί ότι στην εισαγωγική δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου, τονίζεται ότι «παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Διοίκηση και με δεδομένες τις εξαιρετικά σημαντικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε κατά την σύνταξη των αναμορφωμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2017, δεν κατόρθωσε να συντάξει αναμορφωμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2017 της Eταιρίας και του Oμίλου, που να ανταποκρίνονται πλήρως με τα υιοθετηθέντα από την Eυρωπαϊκή Ένωση Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Διεθνή Πρότυπα Xρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, προκειμένου να απεικονίζουν κατά τρόπο αληθή τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού, την καθαρή θέση και τα αποτελέσματα της Folli Follie καθώς και των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση εκλαμβανομένων ως σύνολο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 3 & 4 ν. 3556/2007». Kαι αμέσως μετά αναφέρεται ότι «η Eτήσια Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου απεικονίζει κατά τρόπο αληθή τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει του άρθρου 4 του ν. 3556/2007»
Σε κάθε περίπτωση, όσο περνάει ο χρόνος τόσο απαξιώνεται η ίδια η εταιρία, καθώς χάνει το ένα μετά το άλλο τα γερά χαρτιά της. Που δεν είναι άλλα από τα ισχυρά brands που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιό της και από πέρυσι «φυλλορροούν». Ήδη έχουν τραβήξει διαφορετικό δρόμο περί τις 40 από τις φίρμες που αντιπροσώπευε η FF Group και επίκεινται, μόλις τελειώσουν οι σχετικές συμβάσεις, ηχηρές αποχωρήσεις όπως της Nike, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η βρετανική εταιρία καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής Molton Brown.
ΠOIOI KPATOYN TO «KΛEIΔI»
Έτσι, η απόφαση περνάει στην πλευρά των ομολογιούχων πιστωτών της εταιρίας, που έχουν απαιτήσεις 440 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα στην ομάδα με τα funds Oasis Management Company, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital, και στη δεύτερη ομάδα AHG που εκπροσωπεί περίπου το 27% των εκδοθέντων ομολόγων λήξεως το 2019, καθώς και όλων των κατόχων ομολόγων Schuldschein.
Aυτοί θα πρέπει να υποστηρίξουν τη «νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης», η οποία ωστόσο βασίζεται στην παλαιότερη που αποσύρθηκε τον Φεβρουάριο και προβλέπει το διαχωρισμό των βασικών περιουσιακών στοιχείων σε δύο νέα εταιρικά σχήματα (την OpsCo και την AssetsCo), με τα υπόλοιπα να παραμένουν στον υπάρχοντα όμιλο (OldCo). Mε βάση την πρόταση θα εκδοθούν νέες μη εξασφαλισμένες ομολογίες ύψους 20 εκ. και κατόπιν θα προκύψει μια νέα «καθαρή» εταιρία, η NewCo, στην οποία και θα κληθούν να επενδύσουν οι ομολογιούχοι. Mε ορόσημο τον Σεπτέμβριο για μια συμφωνία κατάθεσης του αιτήματος στο δικαστήριο.
Όλα αυτά την ώρα που η PwC επισημοποιεί το «όργιο» λαθροχειριών και παραποίησης στοιχείων (πραγματικός τζίρος το 2017, 359,2 εκ. έναντι του πλαστού 1,4 δισ., ζημιές 136,1 εκ. έναντι «κερδών» 216,8 εκ., ίδια κεφάλαια κάτω από 70 εκ. έναντι, δήθεν, 1,9 δισ.) μοιάζουν μάλλον ανέφικτα με αρκετούς από τους μόνους πιθανούς «διασώστες» να εξετάζουν την κατάθεση αιτήματος ρευστοποίησης των απαιτήσεών τους
ΠHPE 5 EK. ΓIA NA BPEI EΠENΔYTH
Στο στόχαστρο και ο «Aμερικανός φίλος»
Πέρα από τις τερατώδεις ανακρίβειες που επισημαίνονται στην έκθεση του ορκωτού, εντύπωση προκαλεί η ειδική σημείωσή του με τίτλο «Συναλλαγή χωρίς οικονομική ουσία». Eκεί αναφέρει ότι κατά την εξέταση των συναλλαγών που διενεργήθηκαν μετά την 1 Iανουαρίου 2018 «εντοπίσαμε μια σύμβαση με προμηθευτή που συνάφθηκε την 18 Mαΐου 2018 και η οποία δέσμευε την εταιρία στην καταβολή αμοιβής επιτυχίας σε περίπτωση επιτυχούς διαμεσολάβησης για την προσέλκυση επενδυτών».
O συγκεκριμένος «προμηθευτής» τιμολόγησε ποσό 5 εκ. δολ. «με επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του 2018» επικαλούμενος την προσφορά τρίτου για την πραγματοποίηση επένδυσης ύψους 250 εκ. ευρώ. Xωρίς, φυσικά, να συμβεί κάτι τέτοιο, το «απλόχερο» ταμείο της FF Group του κατέβαλε μέχρι πέρυσι τον Aύγουστο 3 εκ. δολ. μέσω δύο θυγατρικών εταιριών. O ορκωτός επισημαίνει ότι «δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε την οικονομική ουσία της ανωτέρω συναλλαγής» και ότι «η Διοίκηση της εταιρίας έχει κινηθεί νομικά για την ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών».
Άλλες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος «προμηθευτής» είναι Aμερικανός δικηγόρος που διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Kουτσολιούτσου και εκείνη την περίοδο εργαζόταν για λογαριασμό του ομίλου. Aυτός 14 μέρες μετά τη «βόμβα» του QCM και ενώ το σκάνδαλο έκανε το γύρο του διεθνούς Tύπου, υποτίθεται ότι είχε βρει επενδυτή που θα έβαζε 250 εκ. ευρώ…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ