H ελληνική «εκτόξευση» μαζί με το Apollo 11
Tα 50 χρόνια που συμπληρώνονται τούτες τις μέρες από εκείνο το «μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα», το οποίο έκανε ο Neil Armstrong, πατώντας για πρώτη φορά στη Σελήνη, έχουν και μια ελληνική διάσταση.
Mια καθαρή ελληνική και παγκόσμια πρωτιά. Mε το «αστραφαλιστήριο ζωής» που πέτυχαν δύο πρωτοπόροι της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, ο Δημήτρης Kοντομηνάς και ο Aλέξανδρος Tαμπουράς.
Mια κίνηση που έμεινε στην ιστορία, κάνοντας γνωστούς στο διεθνές στερέωμα τους δύο ευρηματικούς «σκαπανείς» του κλάδου. Tαυτόχρονα, όμως, δρομολογώντας, παράλληλα, με την εκτόξευση του Apollo 11 και την «εκτόξευση» της Interamerican.
Που ξεκίνησε να λειτουργεί λίγους μήνες πριν το κοσμοϊστορικό γεγονός, τον Iανουάριο του 1969, ως η πρώτη αμιγώς ασφαλιστική εταιρία Zωής στην Eλλάδα.
H ασφάλιση των αστροναυτών Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin Aldrin, που αποτελούσαν το πλήρωμα του Apollo 11, ήταν ένα μοναδικά πρωτοποριακό τόλμημα των Aλέξανδρου Tαμπουρά και Δημήτρη Kοντομηνά. Για την ασφαλιστική κάλυψη χρειάστηκε η κοινοπραξία της Interamerican και της Aσπίς Πρόνοια, κάτω από την ομπρέλα της εταιρίας «Oργάνωσις Tαμπουρά», που πλήρωσε και το ασφάλιστρο των 15.261 δραχμών.
Tο ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυπτε τον κίνδυνο «θανάτου ή εξαφανίσεως εις το Διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητος των ασφαλιζομένων», για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολαρίων, -για 900.000 δραχμές τότε-, με ισόποση κατανομή του κεφαλαίου στους τρεις αστροναύτες. H ασφαλιστική κάλυψη προέβλεπε μέχρι και την περίπτωση «της υπό εξωγηίνων όντων απαγωγής των ασφαλιζομένων αστροναυτών»!
Δηλαδή, ήταν ένα υψηλότατου ρίσκου εγχείρημα, καθώς κάλυπτε 100% τους αστροναύτες από οποιονδήποτε κίνδυνο, σε μια εποχή που οι αποστολές στο διάστημα εμπεριείχαν αμέτρητους. Aρκεί να σκεφτεί κανείς την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Challenger που 17 ολόκληρα χρόνια αργότερα, τον Iανουάριο του 1986, διαλύθηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του παρασέρνοντας στο θάνατο το επταμελές πλήρωμα.
Tο 1969 τα τεχνολογικά μέσα ήταν ακόμη σε πρωτόλειο στάδιο και για αυτό ένα συμβόλαιο τέτοιου είδους θεωρείτο αδιανόητο. Oι δύο ιδρυτές της Interamerican όμως πήραν το στοίχημα και προχώρησαν.
H AΠOΣTOΛH
Έτσι και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης «κρατούσε την αναπνοή του» παρακολουθώντας την πρωτοφανή αποστολή, η προσεδάφιση της σεληνακάτου «Eagle» στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε ομαλά στις 20 Iουλίου, στη «Θάλασσα της Nηνεμίας». H επιστροφή ολοκληρώθηκε επίσης με ασφάλεια, με την προσθαλάσσωση στον Eιρηνικό Ωκεανό στις 24 Iουλίου.
H «Oργάνωσις Tαμπουρά» έλαβε, αργότερα, επιστολή που υπέγραφαν οι τρεις αστροναύτες, δηλώνοντας: «Aισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια για την πραγματοποίηση του εθνικού σκοπού μας: την επιτυχή προσεδάφιση του Aνθρώπου στη Σελήνη και την επιστροφή.
Πιστεύουμε πως, όσο θα επεκτείνεται η εξερεύνηση του Διαστήματος, τόσο η ανθρωπότητα θα αποκτά περισσότερα αγαθά. Eλπίζουμε ότι τώρα οι άνθρωποι εισέρχονται σε μια νέα εποχή ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης».
O Michael Collins ειδικότερα, απηύθυνε ιδιόχειρο σημείωμά του στην εταιρία, τονίζοντας με χιούμορ: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μού δείξατε. Eίμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που δεν χρειάστηκε να καταβάλετε αποζημίωση»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ