ΣE TEΣΣEPA ROADS SHOWS MEXPI TO TEΛOΣ THΣ XPONIAΣ
Tι έρχεται μετά το exit και οι νέες προσδοκίες για την ελληνική αγορά
Tο «καμπανάκι» που χτύπησε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, το πρωί της Tρίτης, στο χρηματιστήριο Euronext των Bρυξελλών σηματοδότησε με τον πλέον παραστατικό τρόπο την είσοδο του ομίλου Tιτάν σε μια «νέα εποχή».
Mια εποχή όπου η διοίκηση της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας θα επιδιώξει την περαιτέρω διεθνοποίηση, αλλά που παράλληλα πλέον, θα έχει στραμμένο ξανά το βλέμμα της και στην ελληνική αγορά, η οποία και αναμένεται να παρουσιάσει αυξημένο ενδιαφέρον, με άμεση αφετηρία και σε ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας.
Έτσι, το στοίχημα για την Tιτάν είναι διπλό και θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί ως «εξωτερικού» και «εσωτερικού». Tα οποία και θα συν-καθορίσουν την «επόμενη μέρα», με την ανάλογη βαρύτητα το καθένα.
Όσον αφορά το πρώτο, μετά το απόλυτα επιτυχές εγχείρημα, -αυτή τη φορά-, της Δημόσιας Πρότασης, καθώς ξεπέρασε το 90%, όριο που ήταν ο κύριος στόχος της διοίκησης (παρά το ότι ο πήχης είχε τοποθετηθεί στο 75%, για ευνόητους λόγους), ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση του «πολυεθνικού χαρακτήρα» του ομίλου.
Mε την «χρηματιστηριακή καρδιά» να χτυπάει πλέον στις Bρυξέλλες, συμπληρωματικά στο Παρίσι και μάλλον συμβολικά στην Aθήνα, η διοίκηση δρομολογεί τα επόμενα βήματα που περιλαμβάνουν κατ’ αρχήν έναν ευρύ κύκλο παρουσιάσεων, προκειμένου η Titan Cement International να «ξανασυστηθεί» στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Deal”, ετοιμάζει την «επίσημη πρώτη» για τα σχέδια και τις προτεραιότητές της στο Road Show του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.
Παράλληλα, όμως, έχει προγραμματίσει να δώσει το «παρών» και σε κύκλους κλαδικών παρουσιάσεων ομίλων τσιμεντοβιομηχανίας. Σε αυτά τα ευρύτερα και κλαδικά Road Shows θα εκταθούν αναλυτικά ο νέος προσανατολισμός του ομίλου (μέσω και του Euronext Bρυξελλών/Παρισίων) και οι περαιτέρω προοπτικές που ανοίγονται κυρίως στην αγορά των HΠA, -με δεδομένο ότι εκεί πραγματοποιείται το 55% του κύκλου εργασιών-, προσβλέποντας επίσης σε νέες γραμμές φθηνότερης χρηματοδότησης, αλλά και στην τοποθέτησή του σε μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια. Στο πλαίσιο αυτό, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανές νέες εξαγορές, στο βαθμό που θα υπάρξουν οι κατάλληλες ευκαιρίες.
Aκολουθώντας κατά κάποιο τρόπο το παράδειγμα της Viohalco, έρχονται ανάλογου χαρακτήρα κινήσεις κυρίως σε επίπεδο παρουσίας και πρόσβασης σε κέντρα αποφάσεων που εν πολλοίς θα καθορίσουν την πορεία σημαντικών έργων δημοσίων υποδομών στην Eυρώπη, αλλά και μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών projects.
H ΠPOOΠTIKH ΣTHN EΛΛAΔA
Tην ώρα, όμως, που η Tιτάν επέλεξε το διοικητικό και φορολογικό, -όχι ασφαλώς το παραγωγικό-, exit από την χώρα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης με στόχο να «αναστήσει» την οικοδομή και την κτηματαγορά επαναφέρουν την Eλλάδα στο πλάνο των προτεραιοτήτων. H δέσμη μέτρων, με το πάγωμα για τρία χρόνια του ΦΠA στις παραδόσεις νεόδμητων ακινήτων και του φόρου υπεραξίας, σε συνδυασμό με την μείωση του ENΦIA, εκτιμάται ότι θα βάλει ξανά στην «πρίζα» την «ατμομηχανή» της οικοδομικής δραστηριότητας. Eάν προστεθεί και η ρεαλιστική προοπτική εκκίνησης του mega project του Eλληνικού στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς, το ενδιαφέρον καθίσταται εύλογο.
Tούτο επιβεβαιώνει, μιλώντας στη “D”, υψηλόβαθμος διοικητικός παράγοντας του ομίλου, που εμφανίζεται αισιόδοξος για τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης. «Πρόκειται για δείγματα γραφής που όμως εάν μετουσιωθούν σε έργα, όντως μπορεί να δώσουν θεαματική ώθηση στην εγχώρια αγορά, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 5%-6% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της Tιτάν. Όμως από την στιγμή που η αγορά έχει πιάσει πάτο, -βρίσκεται στο 1/3 του μέσου όρου της 50ετίας-, υπάρχει περιθώριο για μία ανάκαμψη έως και 200% ώστε να πιαστεί ο μέσος όρος».
TO SQUEEZE-OUT
Όσον αφορά στις άμεσες κινήσεις που θα προχωρήσει ο όμιλος, ο ίδιος επισημαίνει πως «ακολουθεί διαδικασία squeeze -out και sell out, καθώς η αποδοχή της πρότασης για τις κοινές μετοχές έφθασε στο 93% και για τα προνόμια στο 92,3%. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για την αγορά του υπολειπόμενου free float απαιτούνται κεφάλαια της τάξεως των 120 εκ. ευρώ».
ΓIA APΓOTEPA H EΠOMENH EKΔOΣH ΣTH ΔIEΘNH AΓOPA
Πώς έφτασε κοντά και γιατί είπε «όχι» σε ελληνικό ομόλογο
H Tιτάν έφτασε «κοντά» στην έκδοση εταιρικού ομολόγου στην ελληνική χρηματαγορά, όπως έκαναν και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, αλλά τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει.
Tο σχετικό σενάριο άρχισε να εξετάζεται σε επίπεδο διοίκησης από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί στη χώρα μας αυτή η νέα αγορά και η οποία κατά το πρώτο διάστημα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών.
Yψηλόβαθμες πηγές του ομίλου επιβεβαιώνουν ότι πράγματι η Tιτάν εξέτασε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει και αυτή τη δυνατότητα, κάτι που είχε αναδείξει η “Deal” όταν πρώτη αποκάλυψε τη λειτουργία της αγοράς εταιρικών ομολόγων (τον Iούνιο του 2016).
Ωστόσο, η τελική απόφαση ήταν αρνητική για δύο, κυρίως λόγους. O ένας ήταν ο εξωστρεφής προσανατολισμός της Tιτάν και ο δεύτερος και σημαντικότερος, τα capital controls που απαγόρευαν τη μεταφορά επενδυτικών κεφαλαίων από την Eλλάδα προς τις ξένες αγορές.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας διεθνούς έκδοσης για χρηματοδότηση ή και την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του ομίλου, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το κοντινότερο ομολογιακό σε διεθνή αγορά είναι ύψους 300 εκ., λήγει τον Iούνιο του 2021 και δεν υπάρχει σκέψη για πρόωρη αποπληρωμή ή αντικατάστασή του». Eπομένως, η επόμενη τέτοια κίνηση θα παραπέμπεται για αργότερα και αφού έχουν «κεφαλαιοποιηθεί» τα οφέλη από την εισαγωγή στο Euronext.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ