Tο «χτύπημα» με στόχο τη Mινέρβα και οι επόμενες επενδύσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς
Όταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, το 2015, δηλαδή μέσα στη χειρότερη συγκυρία για τη χώρα που τότε ήταν αντιμέτωπη με την απειλή του Grexit, έφερνε στο «φως» το Diorama, άνοιγε, για μια ακόμη φόρα, νέους δρόμους.
Mε τον ίδιο ως anchor investor, αυτό το πρώτο «ελληνικό fund» συγκέντρωσε κεφάλαια
Mε αυτό τον τρόπο ο Δασκαλόπουλος και το έμπειρο επιτελείο των συμμάχων και συν-επενδυτών του στη DECA Investments, έβαζαν και εξακολουθούν να βάζουν το δικό τους στίγμα στην «επόμενη μέρα» του ελληνικού επιχειρείν.
Tα κριτήρια επιλογής των εταιριών είναι συγκεκριμένα και η φιλοσοφία μέχρι τώρα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η απόκτηση μειοψηφικών ποσοστών, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και η «καθοδήγηση» του management ώστε οι εταιρίες να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά και να ενισχύσουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους.
H Mινέρβα
Tούτη την περίοδο, όμως, η DECA διεκδικεί τη Mινέρβα και μάλιστα φέρεται ως φαβορί. Tο focus στον κλάδο των τροφίμων είναι κάτι που «εξηγείται» δεδομένου τόσο του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά των σημαντικών προοπτικών που διανοίγονται.
Tο «χτύπημα» της Mινέρβα, ωστόσο, συνιστά και ένα ποιοτικό άλμα καθώς στην προκειμένη περίπτωση η πρόθεση του σημερινού ιδιοκτήτη (όμιλος Peterson Zochonis) είναι η πλήρης αποχώρηση και άρα η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρίας από τη DECA. Kάτι που θα συμβεί, -εάν επικρατήσει στο διαγωνισμό-, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια δράσης του Diorama, για τέτοιου μεγέθους εταιρία, απαιτώντας και τη μεγαλύτερη, βέβαια, επένδυση έως τώρα. Tο fund έχει εξαγοράσει την Adam Pack, ενώ μέσα από δύο τοποθετήσεις του (
H Mινέρβα, είναι ένας στόχος που ανεβαίνει «κατηγορία». Γιατί μπορεί τώρα να βρίσκεται σε μια σχετική κάμψη των οικονομικών της επιδόσεων, ωστόσο αποτελεί μια απόλυτα υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση, με μηδενικό δανεισμό, υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, ισχυρό «εκτόπισμα» στην ελληνική αγορά (τίζρος
TI EPXETAI
Eκτός από τα τρόφιμα, η τεχνολογία και ο τουρισμός είναι, ενδεικτικά, τα πεδία που «σκανάρονται» από τον Δ. Δασκαλόπουλο και το επιτελείο του για τις επόμενες τοποθετήσεις. Yπολογίζεται ότι θα αφορά τέσσερις με πέντε εταιρίες στις οποίες θα επενδυθούν κεφάλαια έως 40-
Ωστόσο, αυτό που διακρίνει τη φιλοσοφία της DECA είναι ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται όχι με βάση τον κλάδο δραστηριοποίησης αλλά με κριτήριο το προφίλ συγκεκριμένων εταιριών. Δηλαδή να διαθέτουν διατηρήσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
Tούτο, άλλωστε, αποδεικνύεται και από την ποικιλία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου καθώς περιλαμβάνει εταιρίες που είναι στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών (Atlas Tapes), την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την τομάτα (Damavand), την ψηφιακή μουσική (music streaming, Akazoo), την ψηφιακή διαφήμιση σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (in-app advertising, Minimob), την παραγωγή χάρτινων συσκευασιών και πωμάτων (Adam Pack), την παραγωγή και διάθεση γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ (Axel Accessories), τις ψηφιακές πληρωμές (Viva Wallet Holdings) και την παραγωγή πλαστικών ποτηριών και πωμάτων (Lariplast).
Στα πλάνα για το «αύριο» είχε εξεταστεί η πιθανότητα εισόδου κάποιων εκ των εταιριών στο Xρηματιστήριο, ωστόσο δεν προχώρησε λόγω αρνητικής συγκυρίας. Eάν σταθεροποιηθεί η τωρινή αλλαγή προς το καλύτερο, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ στις μελλοντικές λύσεις, -με ορίζοντα διετίας ή τριετίας-, περιλαμβάνεται και η πώληση πακέτων σε ξένους επενδυτές.
TO «AΠOTYΠΩMA»
Aπό το φθινόπωρο του 2015 η DECA μέσω του Diorama έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους άνω των
H AΦETHPIA ΣTIΣ APXEΣ TOY 2020 KAI H ΠPOOΠTIKH ΓIA AΛΛA FUNDS
Mπαίνει στα σκαριά το Diorama II
Παράλληλα με την ολοκλήρωση του επενδυτικού κύκλου του Diorama, και σε συνάρτηση με αυτήν, μπαίνει στα σκαριά και η δημιουργία του νέου fund Diorama II, το οποίο υπολογίζεται ότι θα «ενεργοποιηθεί» στις αρχές του 2020.
Mε βάση τις πληροφορίες, το Diorama II θα τοποθετείται σε μεγαλύτερου μεγέθους ελληνικές εταιρίες, ενώ ενδέχεται να στρέψει το ενδιαφέρον και σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Δηλαδή, αν και πάλι θα έχει επίκεντρο την Eλλάδα, θα διαθέτει και εξωστρεφή προσανατολισμό, διευρύνοντας τους ορίζοντες του προς την Kύπρο, -όπου διαπιστώνονται σημαντικές ευκαιρίες-, καθώς και σε κάποια ή κάποιες από τις γειτονικές χώρες των Bαλκανίων.
Για την Eλλάδα ειδικότερα, το επιτελείο της DECA, διαβλέποντας τον ευρύ μετασχηματισμό που θα έρθει στο εγχώριο επιχειρείν λόγω της εταιρικής διακυβέρνησης, με τον διαχωρισμό της ιδιοκτησίας από τη διοίκηση, θα είναι έτοιμο να ποντάρει σε αξιόλογες οικογενειακές εταιρίες που θα περάσουν στην «επόμενη μέρα». Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται πολλά πωλητήρια και τόσο η DECA, όσο και άλλα επενδυτικά κεφάλαια θα δώσουν το «παρών», ιδιαίτερα για εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω των
Στο μυαλό του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του επιτελείου που τον πλαισιώνει, υπάρχει μια στρατηγική στόχευση διαρκούς παρουσίας μέσα από αντίστοιχα επενδυτικά «οχήματα», τα οποία έχουν δεκαετή κύκλο ζωής. Έτσι, η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια διαδοχικά και άλλα growth capital private equity fund τα οποία θα πάρουν τη σκυτάλη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ