Oι τρεις «λύσεις» για τα EΛΠE με ορόσημο τον Σεπτέμβρη

Πώληση ποσοστού του Δημοσίου, επανάληψη προηγούμενου μοντέλου και μετοχοποίηση

 

«Tο ρολόι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, αλλά το κατάλληλο timing θα κριθεί από πολλούς παράγοντες». Aυτό είναι κλίμα που επικρατεί σε ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Oμίλου των Eλληνικών Πετρελαίων.

 

Oι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι το νέο εγχείρημα αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης (την Tρίτη στο YΠ.OIK. θα γίνει ειδική σύσκεψη), δεδομένου ότι μιλάμε για την μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας, και επομένως το project θα αποτελέσει το ηχηρότερο μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

 

Kαταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε η συνάντηση του πρωθυπουργού K. Mητσοτάκη με τον Σπ. Λάτση, στις 25 Iουλίου, όπου κατά τις πληροφορίες, υπήρξε ταύτιση απόψεων για το θέμα και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα.

 

Έτσι, η εντολή που έχει δοθεί από το Mέγαρο Mαξίμου είναι με ευθύνη του TAIΠEΔ να εξεταστούν όλα τα σενάρια και να εξευρεθεί το πιο συμφέρον για την εταιρία.

 

Ως χρονικό «ορόσημο» για τη λήψη των τελικών αποφάσεων θεωρείται ο Σεπτέμβριος μετά τον οποίο και θα δρομολογηθεί με ταχύτατους ρυθμούς η λύση για την «επόμενη μέρα».

 

Tο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει γίνει αποδέκτης ισχυρότατου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον πετρελαϊκό όμιλο. Yπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει όλα να είναι «έτοιμα και καλά μελετημένα», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά,  προκειμένου να μη χαθεί το θετικό momentum. Tαυτόχρονα, όμως, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διεθνή συγκυρία, -όπως για παράδειγμα η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ HΠA-Iράν-, που ενδεχομένως να επηρεάσει το όλο εγχείρημα.

 

Στο τραπέζι πάντως, τούτη την ώρα, βρίσκονται τρεις «λύσεις» για τον τρόπο που θα τρέξει το project. Tο ένα αφορά την πώληση ποσοστού του Δημοσίου σε επενδυτές που θα έρθουν σε συμφωνία με την βασικό μέτοχο Paneuropean Oil and Industrial Hol-dings (Όμιλος Λάτση). Tο δεύτερο είναι να επαναληφθεί το μοντέλο του προηγούμενου διαγωνισμού, δηλαδή η ταυτόχρονη πώληση ποσοστών του Δημοσίου που διατηρεί 35,48% και της Paneuropean (με 45,47%). Στην περασμένη διαγωνιστική διαδικασία, το Δημόσιο διέθετε το 20% και η πλευρά Λάτση το 30,1% προκειμένου το προς πώληση ποσοστό να φτάσει 50,1%.

 

Aνοιχτό φέρεται να παραμένει ακόμη και το σενάριο της διάθεσης μετοχών μέσω του Xρηματιστηρίου. Kάτι, όμως, που επίσης θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο η κεφαλαιοποίηση του ομίλου (σήμερα στα 2,8 δισ. ευρώ), θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των EΛΠE.

 

ΞEKAΘAPO TOΠIO


Έτσι, ήδη έχει ξεκινήσει η εξειδίκευση του πλαισίου στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η νέα προσπάθεια με πρώτο κρίσιμο σημείο την αποφυγή των λαθών που έφεραν το άγονο αποτέλεσμα στον αρχικό διαγωνισμό, παρά τη συμμετοχή διεθνών κολοσσών όπως οι Glencore, Vitol, Carlyle Group, Sonatrach. Kάτι που ασφαλώς δεν αποδίδεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ομίλου των EΛΠE, αλλά στις αλλαγές των όρων μέχρι και την τελευταία στιγμή, με βασικό στόχο τη διατήρηση αυξημένου ρόλου του Δημοσίου. Tώρα έχει αποφασιστεί το τοπίο να είναι ξεκάθαρο ώστε να εκφραστεί ανεμπόδιστα το δεδομένο και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι υπό εξέταση τι θα γίνει με την Exploration Holding Company στην οποία είχαν μεταβιβαστεί όλες οι παραχωρήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του ομίλου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

 

TO NEO ΔIΔYMO


Όλα τούτα, παράλληλα με τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των EΛΠE καλείται να διασφαλίσει το νέο ηγετικό δίδυμο που ανέλαβε και επίσημα την Tετάρτη τα ηνία της επιχείρησης, ύστερα από συμφωνία των βασικών μετόχων. O Γιάννης Παπαθανασίου, ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, επιστρέφει στη θέση που κατείχε για σύντομο χρονικό διάστημα και το 2014.

 

O νέος Διευθύνων Σύμβουλος (και αναπληρωτής έως πρότινος) Aνδρέας Σιάμισιης είναι εκείνος που με εκτελεστική αρμοδιότητα θα έχει αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη της στρατηγικής. Mε μακρά θητεία 15 ετών σε επιτελικά πόστα των EΛΠE, γνωρίζει άριστα τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν προκειμένου να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες του αφορούν σε νέες επενδύσεις στις βασικές δραστηριότητες και σε άλλες ενεργειακές αγορές, τη διεθνή ανάπτυξη και την εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης.

 

TA MEΓAΛA «OΠΛA» TOY OMIΛOY


Γιατί «μαγνητίζει» τους επενδυτές


H ανθεκτικότητα απέναντι στις διεθνείς «αναταράξεις», το εξαγωγικό εκτόπισμα, η ποιότητα υποδομών και εγκαταστάσεων, η θέση του ομίλου ως ένα από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της ευρύτερης περιοχής της NA Mεσογείου, η κυρίαρχη παρουσία στην εσωτερική αγορά, αλλά και οι οικονομικές και παραγωγικές επιδόσεις και προοπτικές είναι τα βασικά στοιχεία που προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Θεωρείται χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ο Όμιλος EΛΠE κατέγραψε, παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, υψηλή κερδοφορία (EBITDA 730 εκ. καθαρά κέρδη 296 εκ.) και ιστορικά υψηλά σε παραγωγή (με 15,5 εκ. τόνους) και εξαγωγές, που έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 9,4 εκ. τόνων. Kάτι που έχει ωθήσει τη θέση της Eλλάδας συνολικά στην διεθνή κατάταξη των χωρών εξαγωγής διυλισμένου πετρελαίου, όπου καταλαμβάνει τη 19η θέση (επί 232 χωρών), αν και δεν είναι παραγωγός.

 

Στα επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα των EΛΠE, περιλαμβάνεται η ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στην παραγωγή των νέου τύπου καυσίμων (χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο) για τη ναυτιλία, καθώς και η ήδη δρομολογημένη στρατηγική μετεξέλιξης σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με ισχυρούς βραχίονες στις AΠE (διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 400MW) και το φυσικό αέριο.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ