«Ραντεβού» στις αίθουσες των δικαστηρίων για να λύσουν τις διαφορές τους δίνουν ο όμιλος της Delhaize και πρώην μέτοχοι μειοψηφίας της ΑΒ Βασιλόπουλος.
Ο λόγος είναι το τίμημα που προσέφερε ο βέλγικος όμιλος, στις 12 Μαρτίου 2010, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΒ.
Σύμφωνα με την “Ημερησία” μέτοχοι μειοψηφίας που κατείχαν περίπου το 7% της ΑΒ προσέφυγαν το Φεβρουάριο του 2011 στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας αποζημίωση και αναθεώρηση του τιμήματος των 35,73 ευρώ ανά μετοχή, στο οποίο υποχρεώθηκαν να παραχωρήσουν το ποσοστό τους, καθώς το θεωρούν χαμηλό και κατώτερο των προοπτικών της εταιρείας.
Από την άλλη πλευρά, η Delhaize σε έκθεσή της υποστηρίζει πως το τίμημα είναι καθ’ όλα νόμιμο καθώς είχε λάβει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δηλώνει έτοιμη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2013, οπότε και οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους. Στην ομάδα των μετόχων που διεκδικούν αποζημίωση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και μέλος της οικογένειας Βασιλόπουλου, η οποία ίδρυσε και λειτούργησε επί σειρά ετών την «ΑΒ Βασιλόπουλος», πριν την εξαγοράσει η Delhaize το 1992.
Υπενθυμίζεται πως το Μάιο του 2009 η Delhaize που τότε έλεγχε περίπου το 65% της ΑΒ κατέθεσε για πρώτη φορά δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το 100% έναντι τιμήματος 30,50 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, μέσα σε λίγο διάστημα, εξαιτίας της «απροθυμίας» των υπόλοιπων μετόχων να πουλήσουν, αναγκάστηκε να ανεβάσει την προσφορά της στα 34 ευρώ ανά μετοχή.
Προσφορά
Όμως και τότε μερίδα μετόχων (κυρίως θεσμικά χαρτοφυλάκια) δεν ικανοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά η προσφορά να ανέβει και άλλο, φθάνοντας στα 35,73 ευρώ ανά μετοχή. Μετά από αυτό, η Delhaize πέτυχε να κάμψει τις περισσότερες αντιστάσεις και να αποκτήσει άνω του 90% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΒ.
Το ποσοστό αυτό της έδωσε τη δυνατότητα (βάσει νόμου) να αποκτήσει και τις μετοχές των υπόλοιπων μετόχων, παρά την αντίθεσή τους. Έχοντας πλέον το 100% της ΑΒ, η Delhaize κίνησε τη διαδικασία για έξοδο της μετοχής από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Έτσι, την 1η Οκτωβρίου 2010 η μετοχή της ΑΒ αποτέλεσε οριστικά παρελθόν από το ταμπλό μετά από είκοσι χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας.Η υπόθεση -αν και ο χρονικός ορίζοντας είναι σχετικά μακρινός- συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς στην περίπτωση που καταλήξει θετικά για τους μετόχους μειοψηφίας της ΑΒ μπορεί να αποτελέσει τη βάση (νομικό προηγούμενο) και για άλλους μετόχους μειοψηφίας να διεκδικήσουν ανάλογες αποζημιώσεις.