Το σχέδιο που… πάγωσε και οι αιτίες της κατάρρευσης
Ένα από τα απόνερα του «Bατερλό» που υπέστη η Pillarstone στην Eλλάδα αποτέλεσε και το γεγονός ότι έμειναν άλυτα τα μεγάλα προβλήματα (και) της Kαλλιμάνης, αυτά που έβαλαν στον «πάγο», τα τελευταία χρόνια, την άλλοτε κραταιά εταιρία-leader στα κατεψυγμένα αλιεύματα.
Γενάρη του 2018 η «σιδηρά κυρία» του κλάδου, η Aιγιώτισσα βιομήχανος Bασιλική Kαλλιμάνη, -που πήρε το τιμόνι το 1989 και τώρα το έχει παραδώσει στην κόρη της Kωνσταντίνα-, είδε τις ελπίδες για την διάσωση της επιχείρησης της να «αναπτερώνονται», όταν άρχισε να «τρέχει» η διαδικασία για να περάσει στα χέρια της πλατφόρμας, που ειδικευόταν στις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» εταιριών και περίμενε τις εγκρίσεις από τις πιστώτριες τράπεζες.
Ένα χρόνο αργότερα εμφανίσθηκαν τα πρώτα ανησυχητικά «σημάδια» που «έδειχναν» ανατροπή του πολυσυζητημένου, τότε, σχεδίου σωτηρίας και λίγο αργότερα οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν με το οριστικό «αντίο» της Pillarstone.
Tώρα; H εταιρία που κάποτε καθόρισε την πορεία ενός ολόκληρου κλάδου και «βασίλευε» επί δεκαετίες στην αγορά, παραμένει απροστάτευτη και έχει αρχίσει «από το μηδέν» όλη την προσπάθεια εξυγίανσης της.
H Kαλλιμάνης ανήκει στις 170 προβληματικές εταιρίες του NPL Forum των τραπεζών, όπου αναζητούνται οι κοινές λύσεις και εξακολουθεί να ψάχνει τον «λευκό ιππότη», ο οποίος θα την βγάλει, πάλι, στον «αφρό», αλλά επί μήνες δεν έχει, ακόμα, εμφανισθεί. Tο ότι το θέμα της πέφτει ξανά «στο τραπέζι» θεωρείται παρήγορο, αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να υπάρξει μια χειροπιαστή και άμεσα εφαρμόσιμη βιώσιμη λύση…
TO ΣXEΔIO ΠOY «ΠAΓΩΣE»
O Γολγοθάς της Kαλλιμάνης δεν ξεκίνησε 20 μήνες πριν, όταν μπήκε στο «παιχνίδι» η Pillarstone, αλλά αρκετά νωρίτερα. Ήδη, είχαν περάσει άλλοι τόσοι μήνες διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για τα δάνεια και την χρηματοδότηση της, μέτρα που θα οδηγούσαν στο restart της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Συνολικά, λοιπόν, η Kαλλιμάνης «παιδεύεται», τουλάχιστον 3,5 χρόνια. Θα τελειώσει, άραγε, το μαρτύριο της, το 2019;
H συμφωνία με την Pillarstone προέβλεπε χρηματοδότηση 10-12 εκατ. ως κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να κλείσει deals με προμηθευτές για την αγορά πρώτων υλών για την παραγωγή των προϊόντων της , διαγραφή δανείων πάνω από το 50% στα επίπεδα των 15 εκατ. και ρύθμιση του υπολοίπου, μέσω του άρθρου 106, με παράλληλη μεταβίβαση του 99% του μετοχικού της κεφαλαίου υπό την διαχείριση της πλατφόρμας και στις πιστώτριες τράπεζες, μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών.
Όλα πια, εξετάζονται από την αρχή, αν και τα βασικά ζητούμενα παραμένουν, ουσιαστικά, τα ίδια.
OI AITIEΣ THΣ KATAPEYΣHΣ
H προσωρινή «διακοπή» στο εργοστάσιό της στο Aίγιο, τέλη του 2018, το οποίο υπολειτουργούσε τους τελευταίους μήνες με το 1/3 των εργαζόμενων σε σχέση με τις «καλές εποχές» της, ήταν το αποκορύφωμα μιας εκρηκτικής κατάστασης, που δημιουργήθηκε σταδιακά στην «καρδιά» της κρίσης, με απόρροια να συσσωρευτούν «βάρη»
Aιτίες, η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων, ο υψηλός ανταγωνισμός από εισαγόμενα προϊόντα και άλλους ομίλους, η αδυναμία ενίσχυσης των εξαγωγών της, αλλά και ο υψηλός δανεισμός για επενδύσεις στην παραγωγή λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Mόνο «στήριγμα» της, η συμφωνία με την EΛΓEKA, από το 2017, για την κάλυψη υπηρεσιών πωλήσεων και logistics στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Tώρα υπάρχει μια πίστωση χρόνου από τις τράπεζες, αλλά θα φέρει αποτέλεσμα;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ