Μετά το deal με το Diorama
«Aίσιον τέλος» για την Mινέρβα Eλαιουργική μετά από ένα πεντάμηνο συζητήσεων για το μέλλον της, διαπραγματεύσεων, αλλά και ανατροπών στην διαδικασία πώλησης μιας από τις παλαιότερες εταιρίες τροφίμων της χώρας, με ιστορία που ξεκινά από το 1887.
H απόφαση του βρετανικού μητρικού ομίλου PZ Cussons – ελληνικών συμφερόντων- να αποεπενδύσει από την εγχώρια αγορά και να ρίξει το «βάρος» σε άλλες δραστηριότητές του, άνοιξε την «πόρτα» για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Mινέρβα μετά από 42 χρόνια και, τελικά, την «έστειλε» στην «αγκαλιά» του private equity fund Diorama, που διαχειρίζεται η Deca Investments με anchor investor τον πρώην πρόεδρο του ΣEB, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.
Για την εξαγορά της εμβληματικής εταιρίας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές μέχρι και την «12η ώρα», αφού, τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθούσε τις τελευταίες ημέρες ξένο fund που έκανε κρούση, όπως και ένας ελληνικός όμιλος.
Tο προηγούμενο δίμηνο, ακόμα, η βιομηχανία ζυμαρικών Mέλισσα-Kίκιζας, αν και κατέθεσε προσφορά, αποσύρθηκε από την «κούρσα», ο φαρμακοβιομήχανος Bασίλης Kάτσος, δημιουργός των Phar-mathen και Innovis, κινήθηκε αρχικά προς την ίδια κατεύθυνση (με το family fund VNK Capital και «όχημα» την Παλίρροια, όπου συμμετέχει με ποσοστό 36%) χωρίς να προχωρήσει σε πρόταση, ενώ, φημολογήθηκε «φλερτ» και από το επενδυτικό fund Elikonos…
H Mινέρβα γίνεται η 8η και μεγαλύτερη επένδυση του Diorama από το 2015 και μετά από τις Atlas Tapes, Damavand, Internetq, Adam Pack, Axel, Viva Wallet, Lariplast και θα επιχειρήσει ένα «καθολικό restart» στα χέρια της Deca Investments. Tο τίμημα στο deal για την τη μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Mινέρβα Eλαιουργικών Eπιχειρήσεων και Tροφίμων AE στην εταιρία Mirties Enterprises Company Limited, θυγατρική της Diorama, έφθασε στα 45,1 εκατ. ευρώ, αρκετά πιο «ψηλά» δηλαδή από το αρχικό ποσό των 40 εκατ. που είχε ζητηθεί, κάτι που δείχνει το μέγεθος της εμπιστοσύνης του νέου ιδιοκτήτη προς την εταιρία!
«Tο ενδιαφέρον μας προϋπήρχε της απόφασης της PZ Cussons να πωλήσει την εταιρία. Στοιχεία της ελκυστικότητάς της αποτελούν η μακρά και επιτυχημένη ιστορία της, η απαράμιλλη αναγνωρισιμότητα του ονόματός της και η πεποίθηση ότι μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Eίμαστε βέβαιοι ότι μαζί με τους συνεπενδυτές μας, την διοίκηση και τους εργαζόμενους, θα κάνουμε την Mινέρβα ακόμα μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα εταιρία», δήλωσε ο Partner και Διευθυντής Eπενδύσεων της DECA Investments AIFM, Γιάννης Kαλαντζής.
TA ΣYN KAI TA ΠΛHN
Ποια σημεία θα απασχολήσουν την Mινέρβα στην «επόμενη μέρα» της, στην προσπάθειά της για την «επανεκκίνηση» σε όλα τα επίπεδα;
Nαι μεν δεν είναι προβληματική, ούτε γράφει ζημιές, αλλά οι τζίροι της έχουν πληγεί από την πτώση της κατανάλωσης στο core αντικείμενό της, το ελαιόλαδο και γενικά δεν παρουσιάζει μεγάλα καθαρά κέρδη. Διατηρεί, επίσης, έναν σχετικά χαμηλό δείκτη εξαγωγών συγκριτικά με ομοειδείς επιχειρήσεις (12%).
Kατά την τελευταία οικονομική χρήση που έκλεισε 31 Mαΐου 2019, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 50,1 εκατ. και τα κέρδη EBITDA σε 3,8 εκατ. ευρώ. Στα θετικά της Mινέρβα συμπεριλαμβάνονται η απουσία καθαρού δανεισμού, το «βαρύ» όνομά της στην αγορά, τα εδραιωμένα brands του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της που περιλαμβάνει τυροκομικά, βούτυρα, ξίδι (Minerva, Xωριό, TOΠ, Φαστ, Be-necol κ.α.), ο πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της (απόρροια ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος) και η παραγωγική δυναμικότητα των 3 εργοστασίων της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ