ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ CHRISTINE WARNKE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ
Η Αμερικανίδα μιλάει στη “Deal” για τις προοπτικές που ανοίγει η σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ
«Ευκαιρίες ανοίγονται και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια τεράστια, φιλική αγορά»
Ο ρόλος της Capitol Hill και του Sister Cities International
Την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στα εκατομμύρια των ξένων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ήταν μια Αμερικανίδα, η οποία δεν ήρθε για διακοπές. Ήταν η Senior VP της πανίσχυρης Capitol Hill Consulting Group, η οποία ήρθε στην Αθήνα για να προετοιμάσει, ποικιλοτρόπως, το έδαφος για ένα κρεσέντο επενδύσεων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στη χώρα μας.
Busy week αυτή που πέρασε για την Christine Warnke. Η Αμερικανίδα με τις ελληνικες ρίζες, με την πολύπλευρη και πολύχρονη δράση στις ΗΠΑ, εκμεταλλεύθηκε την ολιγοήμερη παρουσία της στη χώρα για να κάνει μια σειρά σημαντικών συναντήσεων με αξιωματούχους και ισχυρά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, με σκοπό την έναρξη διερευνητικών συζητήσεων για επενδύσεις και συνέργειες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Η δε επίσκεψή της, επισφραγίζει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο τη διαφορετική οπτική με την οποία προσεγγίζουν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες την Ελλάδα. Γεγονός άλλωστε που έχει διαφανεί και από την «παρέλαση» εκπροσώπων ισχυρών αμερικανικών funds που έχουν περάσει, τις τελευταίες εβδομάδες, την πόρτα του γραφείου του ΥΠ.ΟΙΚ., Χρ. Σταϊκούρα.
«Ευκαιρίες»
«Η Ελλάδα έχει εξαιρετική δυναμική», λέει στη “Deal” η Christine Warnke. «Υπάρχουν τομείς, αλλά και περιοχές, που με μια μικρή ώθηση μπορούν να γνωρίσουν ένα αναπτυξιακό boom». Η επίσκεψη της κ. Warnke στη χώρα μας είχε διπλό χαρακτήρα, αν και στις δύο πλευρές, η κατάληξη είναι η ίδια και αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί, παράλληλα, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος της Capitol Hill, «τρέχει» το πρόγραμμα αδελφοποιήσεων αμερικανικών πόλεων με ελληνικές, ως επικεφαλής του Sister Cities International, Balkan Task Initiative.
«Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα των αδελφοποιήσεων, γιατί ανοίγονται προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Στον κοινωνικό, τον πολιτιστικό, αλλά και τον επιχειρηματικό/εμπορικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο, ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται μεταξύ πολλών αμερικανικών και κινεζικών πόλεων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, σε μια εποχή που θα ήταν δύσκολη η ανάπτυξη τέτοιων εμπορικών σχέσεων, λόγω των εντάσεων που επικράτησαν, το προηγούμενο διάστημα».
Στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποδώσει κάτι αυτό; Τι οφέλη θα μπορούσαν να απολαύσουν και οι δύο πλευρές; «Υπάρχουν γιγαντιαίες ευκαιρίες οι οποίες είναι κρυμμένες πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες», μας εξηγεί η κ. Warnke. «Ξέρετε, υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν ένα θετικό momentum στην Ελλάδα. Και, δεν ξέρω εάν αυτό το έχετε συνειδητοποιήσει εδώ, αλλά γενικότερα οι Αμερικανοί λατρεύουν την Ελλάδα και οτιδήποτε ελληνικό.
Πρόσφατα, μου έλεγε ιδιοκτήτης ομίλου επιχειρήσεων στην Ουάσινγκτον ότι από τότε που επισκέφθηκε τη Χαλκιδική για διακοπές, ερωτεύτηκε τη χώρα και τους ανθρώπους της και αναζητά την ευκαιρία για να εκκινήσει τις ευρωπαϊκές του δραστηριότητες από εδώ. Δεν είναι ο μόνος που έχει τέτοιες σκέψεις! Η κρίση λειτούργησε ανασταλτικά, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τώρα είναι η ώρα! Η ευκαιρία είναι εδώ και πρέπει να την εκμεταλλευθούμε όλοι, προς όφελος όλων».
Ρωτάμε την κυρία Warnke ποιοι τομείς είναι αυτοί που φαίνονται πιο ελκυστικοί στους Αμερικανούς επενδυτές. «Αναμφίβολα, ο βασικότερος είναι ο τουρισμός, ο οποίος έχει και τεράστιο potential. Και έχει, επίσης, τεράστιο περιθώριο βελτίωσης. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, όπως νομίζετε. Ο Αμερικανός έχει όνειρο ζωής να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, όμως, όταν το κάνει, θέλει να τα έχει όλα έτοιμα και να μην ταλαιπωρηθεί πουθενά. Εδώ, δεν υπάρχουν αναπτυγμένες VIP services σε μεγάλο βαθμό και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, μεταφορές και άλλους τομείς».
Όμως, όπως επισημαίνει η Αμερικανίδα νομικός, δεν υπάρχει περιορισμός. «Επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ έχουν διαβλέψει ευκαιρίες και δείχνουν ενδιαφέρον σε κάθε επίπεδο. Στις υποδομές της χώρας που είναι σε έναν δρόμο ανάπτυξης, στη βιομηχανία και, φυσικά, στην ενέργεια. Σκεφτείτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πετρελαϊκές, εταιρίες καπνικών προϊόντων, αλλά και τροφίμων. Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα και για θρησκευτικό τουρισμό»!
Ελληνικές εταιρίες
Όπως εξηγεί η κ. Warnke, πέρα από τις επενδύσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται να κάνουν οι Αμερικανοί, με τις αδελφοποιήσεις πόλεων, σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» των σχέσεων της Αθήνας με την Ουάσινγκτον, οφελημένες μπορούν να βγουν και οι ελληνικές εταιρίες, κάθε μεγέθους. «Ξέρετε, το καλό αυτό κλίμα, με την ανταλλαγή της κουλτούρας και τη σύσφιξη των σχέσεων, μπορεί να βοηθήσει, όπως έχει αποδειχθεί, και τις ελληνικές εταιρίες.
Και δεν μιλώ μόνο για τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, αλλά τους μικρούς και τους μικρομεσαίους, αλλά και τους συνεταιρισμούς, για τους οποίους θα ανοίξει διάπλατα η πόρτα μιας τεράστιας και συνάμα φιλικής, θετικά προκατειλημένης αγοράς. Υπάρχει το παράδειγμα ισπανικών επιχειρήσεων, οι οποίες, μέσω αδελφοποίησεων, κατάφεραν να προωθήσουν στην αμερικανική αγορά προϊόντα τους, όπως το λάδι. Δεν θα μπορούσε, πιστεύετε, το ίδιο να γίνει και με ελληνικούς συνεταιρισμούς που παράγουν λάδι, κρασί, ή άλλα από τα εξαιρετικά προϊόντα της χώρας»;
Ένας άλλος τομέας που έχει μεγάλη προοπτική, όπως εξηγεί η κ. Warnke, είναι αυτός της τεχνολογίας. «Οι Κινέζοι έχουν εκμεταλλευθεί σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση που παρουσιάζει αυτός ο αναπτυσσόμενος τομέας, αλλά η Ελλάδα έχει ένα αβαντάζ. Παρότι δεν έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα η χώρα, έχει πολύ καλό “όνομα”. Είναι άλλωστε γνωστό ότι αμερικανικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται να ανοίξουν branches στην Ελλάδα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με εταιρίες υψηλής τεχνολογίας οι οποίες έχουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, αλλά και για το άνοιγμα θέσεων εργασίας για εξειδικευμένους εργάτες και επιστήμονες στις νέες τεχνολογίες πάνω στις οποίες εργάζονται στις ΗΠΑ».
Η κ. Warnke έκλεισε αυτό τον κύκλο επαφών που είχε στην Ελλάδα, αποκομίζοντας τις θετικότερες των εντυπώσεων, αλλά και μεταφέροντας ένα ιδιαίτερο θετικό κλίμα για τη χώρα μας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και ανανέωσε το ραντεβού της για το επόμενο διάστημα, με την ελπίδα και την προσδοκία ότι το κλίμα αυτό και οι προθέσεις θα εξελιχθούν σε πράξεις…
«ΠΑΡΑΔΟΣΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
H «επιστροφή» με το… Σχέδιο Μάρσαλ
Το ερώτημα που μπορεί να προκύψει σε κάποιον από την εργατικότητα και τη σπουδή που επιδεικνύει η Dr Crhstine Warnke για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την ενίσχυση των εμπορικών και κοινωνικών δεσμών με τις ΗΠΑ, είναι σχεδόν… αυτονόητο. Γιατί; Η απάντηση, δεν κρύβεται μόνο στις ρίζες που έχει -κάποιες γενιές πίσω- η Warnke στην Ελλάδα, αλλά και στην οικογενειακή «παράδοση». Γιατί ένας από τους προπαππούδες της είχε εργαστεί για λογαριασμό του αμερικανικού Δημοσίου στη διανομή του Πακέτου Μάρσαλ, του πακτωλού χρημάτων που προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για επούλωση των πληγών της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανοικοδόμηση των υποδομών της.
Άλλωστε, σε ό,τι αφορά την καριέρα της, η Warnke είναι «χορτασμένη». Με δεκάδες βραβεία στο portfolio της τυγχάνει καθολικού σεβασμού, από τις τοπικές κοινότητες, μέχρι τις ισχυρότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο. Έχει εργαστεί ως νομικός στην Ουάσινγκτον, έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής σύμβουλος κυβερνητικών σχέσεων στη διεθνή φίρμα Hogan Lovells, εκπροσωπώντας ενώπιον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πελάτες. Το 2008 έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν, στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ ορίστηκε ως επικεφαλής αντιπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ μέχρι σήμερα έχει ρόλο leader ως Vice Chair του συμβουλίου DNC Ethnic Coordinating Council στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Σήμερα, είναι A’ αντιπρόεδρος στο πανίσχυρο Capitol Hill Consulting Group, στέλεχος Sister Cities International, παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή και αρθρογραφεί σε εφημερίδες της Ουάσινγκτον.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ