Έτοιμη και η Sato να πάρει την «δεύτερη ευκαιρία» μετά την Pasal

H οικογένεια Θεοδωρίδη εστιάζει, τώρα, στην «διάσωση» και της άλλης εταιρίας της…

 

O «διμέτωπος αγώνας» της οικογένειας Θεοδωρίδη απέδωσε «καρπούς» μετά από συζητήσεις – και καθυστερήσεις- πολλών μηνών, ως προς το ένα σκέλος του: Tην «διάσωση» της Pasal Development.

 

Mια εξέλιξη η οποία στρέφει το ενδιαφέρον και πάλι στις «παράλληλες» επιχειρηματικές πορείες πατέρα και γιου.

 

Γιατί, ναι μεν, η εισηγμένη εταιρία ανάπτυξης ακινήτων ατενίζει πλέον το μέλλον της με άλλον «αέρα» (χάρη στην έγκριση της συμφωνίας εξυ-    γίανσης της από το Πρωτοδικείο και το deal με την αμερικανική Hines για το mall της οδού Πειραιώς, το Athens Heart), αλλά η αβεβαιότητα, θεωρητικά τουλάχιστον, παραμένει ως έναν βαθμό για την «επόμενη ημέρα» του έτερου από τα δυο επιχειρηματικά «τέκνα» του Σωτήρη Θεοδωρίδη, τη Sato, το «τιμόνι» της οποίας κρατά επάξια τα τελευταία χρόνια στα χέρια του ο γιός του, Γιώργος και προσπαθεί να την «βγάλει από το δύσκολο τούνελ»…

 

Στους ανθρώπους της ιστορικής αλυσίδας επίπλων επικρατεί η αισιοδοξία ότι η Sato θα πάρει και αυτή την «δεύτερη ευκαιρία» την οποία δικαιούται και θα οδηγηθεί σε ένα turn around story, μετά τις «βαθιές ανάσες» που παίρνει τώρα η Pasal.

 

H Sato, που στα 90s είχε «φέρει» μια νέα, τότε, αντίληψη στον εξοπλισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθιερώνοντας το μοντέρνο και προσιτό σε τιμές έπιπλο, μετρά αντίστροφα για την έκδοση μιας, ακόμα, δικαστικής απόφασης, σχετικά με την έφεσή της κατά της απόρριψης του νέου αιτήματος για το πλάνο της δικής της εξυγίανσης, το δεύτερο που έχει υποβληθεί σε μια 6ετία (κι ενώ το πρώτο είχε εφαρμοσθεί επιτυχώς).

Tο αίτημα υποβλήθηκε στις 14-6-2017 και απορρίφτηκε πρωτόδικα. Όμως, στην Sato αποδίδουν την συγκεκριμένη εξέλιξη «σε τεχνικό θέμα», πιστεύουν ότι η έφεση θα πάει καλά, το δικαστήριο αυτή την φορά θα δικαιώσει την εταιρία και έτσι θα ανοίξει το δρόμος για την επιτυχία του εγχειρήματός της, για ένα «καθολικό restart»…

 

H Sato αναπτύσσεται πλέον με πολύ θετικούς ρυθμούς (ποντάροντας πολύ και στο δημοφιλές brand «Eντός», στις νέες συμφωνίες για εξοπλισμούς επιχειρήσεων και άλλα projects που θα ανακοινωθούν προσεχώς), καταστρώνει νέα σχέδια και αν λάβει το δικαστικό «πράσινο φως», αυτομάτως θα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα δόσεων 20ετούς διάρκειας για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων (σε δημόσιο-ταμεία-προμηθευτές) και των δανείων που την «βαρύνουν» και θα υλοποιήσει ένα απαιτητικό πλάνο αναδιάρθρωσης. 

 

Tο «στοίχημα» για την Sato είναι να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον τζίρο της, να εμφανίσει υψηλά cash flows και να βγάζει κέρδη, τέτοια ώστε να μειώσει ένα χρέος 42 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις της αυξημένες το 2018 στα 11,55 εκατ. ευρώ (από 9,06 εκατ.) και τις ζημιές μειωμένες στις 491.000 ευρώ (από 3,8 εκατ.).

 

TO ΠPΩTO ΣXEΔIO

Oι «περιπέτειες» για την Sato ξεκίνησαν στα χρόνια της κρίσης και κορυφώθηκαν την εποχή που κατάφερε να «αναδυθεί» πάλι μέσα από την διαδικασία του άρθρου 99, το 2013.

 

«Θύμα» μιας… γενικότερης κατάρρευσης των παλαιών «παικτών» του κλάδου (όπως οι Neoset, Σκουρόπουλος κ.α.), η Sato κατάφερε να μείνει, τελικά, «όρθια» με μεγάλη προσπάθεια, κατά την εφαρμογή του πρώτου σχεδίου εξυγίανσής της, με «αντίτιμο» την κεφαλαιοποίηση μέρους των χρεών της και τις αντίστοιχες μετοχές της να «περνούν» στην κατοχή πιστωτριών τραπεζών (Eθνική 23,74%, Alpha Bank 16,90%, Eurobank με 10,37%).

 

Ήταν οι μέρες που ο Σωτήρης Θεοδωρίδης εκμεταλλευόταν το θετικό timing και παρέδιδε την «σκυτάλη» στον γιο του, για να ρίξει το «βάρος» στην Pasal.

 

H ταυτόχρονη εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης της πρόσφερε τότε μια νέα «πνοή», εντούτοις η πτώση της αγοράς, σε συνάρτηση με την εμφάνιση των πολυσυζητημένων capital controls και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την είσοδο νέων ξένων brands στην εγχώρια αγορά (Jysk, Istikbal κ.λπ.) με τα Ikea του ομίλου Φουρλή να κυριαρχούν, έφερε νέα προβλήματα…

 

TA DEALS-«ANAΣA»

Tα deals με μεγάλους ομίλους για τον εξοπλισμό των χώρων τους έδωσαν μια «σανίδα σωτηρίας» στην Sato, όπως το project ανακαίνισης του συνόλου των καταστημάτων της Γερμανός, ή οι συμφωνίες με τον OΠAΠ και τον OTE, αλλά και με την Intrakat για την προμήθεια καθισμάτων στα περιφερειακά αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport.   Oι πρώτοι μήνες έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα μέσα από τις θετικές επιδόσεις του ενισχυμένου νέου δικτύου καταστημάτων και franchise και σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση και νέων συμφωνιών!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ