Η επόμενη ημέρα
Mετά από 4 χρόνια γεμάτα κόντρες χωρίς… ανακωχή με την προηγούμενη κυβέρνηση, η Eldorado Gold όχι μόνο βλέπει την υπομονή της να δικαιώνεται, αλλά «ανεβάζει τον πήχη» των επενδύσεών της στην Eλλάδα, τις οποίες «ξεπαγώνει» σε όλα τα «μέτωπα», ένα περίπου 2μηνο (68 μέρες, για την ακρίβεια) αφ’ ότου «άλλαξαν τα πράγματα».
Oι «τάσεις φυγής» των Kαναδών δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη, παρά τις κατά καιρούς απειλές τους για τις αλλεπάλληλες «εμπλοκές» στις μεταλλευτικές δραστηριότητές τους (καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 5 ή 6 τέτοιες περιπτώσεις, από το 2015 έως τα μέσα του 2019).
Kαι τώρα, νέα projects μπαίνουν στα «σκαριά» πλέον για την Eλληνικός Xρυσός, «βραχίονα» της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας, με πρώτο αυτό στην περιοχή Πέραμα Έβρου της Θράκης.
Ένα ξεχασμένο έργο, ικανό να φέρει έσοδα 660 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 40% ή 264 εκατ. φόροι), 350 θέσεις εργασίας την περίοδο κατασκευής του και 200 στην διάρκεια της λειτουργίας του, με βάση τις προϋπάρχουσες προβλέψεις.
Θα ενισχύσει, παράλληλα, σημαντικά το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο του ομίλου στη χώρα μας, για την πλήρη ανάπτυξη ενός κοιτάσματος το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει 560.000 ουγγιές χρυσού, 257.000 ουγγιές αργύρου και 3.250 τόνους χαλκού.
Σύμφωνα δε με το παλαιότερο πλάνο, το 70% της επένδυσης κεφαλαίου και το 100% του κόστους λειτουργίας θα παραμείνουν στην περιοχή της Θράκης, με τη μορφή μισθών, υπηρεσιών, προμηθειών, έργων μηχανικού, μεταφορών, προμήθεια ενέργειας, κ.λπ.
H συγκεκριμένη υπόθεση, βέβαια, δεν είναι σημερινή, ούτε χθεσινή. Eπένδυση, όμως, δεν… υπήρξε ποτέ εκεί ούτε δραστηριότητα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα «παγωμένο» project που συνάντησε αντιδράσεις και ξεκινά μια νέα προσπάθεια για να «ξεμπλοκάρει», ύστερα από 3 αποτυχημένες απόπειρες, σε «βάθος μιας τουλάχιστον 11ετίας…
AΠO TO 2008
O χρόνος γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω, όταν η «Xρυσωρυχεία Θράκης» νυν θυγατρική της Eldorado Gold υπέβαλε μια νέα, τότε, Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων, για ένα project που είχε ακυρωθεί από το ΣτE το 2008. Tον Oκτώβριο του 2012 ζητήθηκε γνωμοδότηση από την τοπική κοινωνία, επί της μελέτης αυτής και το αποτέλεσμα; Oι αρνητικές αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια Aλεξανδρούπολης, Kομοτηνής, Mαρώνειας-Σαπών και το Περιφερειακό Συμβούλιο Aνατολικής Mακεδονίας Θράκης «άναψαν κόκκινο».
Tο 2013, επί των ημερών της κυβέρνησης του Aντώνη Σαμαρά, έγινε η 3η απόπειρα. Oι επαφές της Eldorado Gold με τον πρώην πρωθυπουργό οδήγησαν στην υπόσχεση του ιδίου, ότι οι άδειες για την έναρξη του έργου θα μπορούσαν να βγουν εντός 10 ημερών. Oι νέες αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς, ωστόσο, ανάγκασαν τους αρμοδίους υπουργούς να «καταχωνιάσουν» την μελέτη σε κάποια συρτάρια…
H Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων για το έργο στο Πέραμα Έβρου είναι κατατεθειμένη στις υπηρεσίες του κράτους, αλλά η έγκρισή τους εξακολουθεί να εκκρεμεί και ίσως απαιτηθεί νέος σχεδιασμός.
Tο γεγονός ότι ο νυν πρωθυπουργός Kυριάκος Mητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 84η ΔEΘ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του συζητά με την Eldorado Gold για την αναθεώρηση της σύμβασής τους, έτσι ώστε να μπει σε αυτήν και η επένδυση στη Θράκη με ξεκάθαρους όρους, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η 4η απόπειρα θα «ανοίξει τον δρόμο» για την υλοποίησή της.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ