Θα δημιουργηθεί στην Αττική- Τα σχέδια της κυβέρνησης και η μεγάλη ευκαιρία
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έξήγγειλε μια μεγάλη επένδυση: Αυτή της Pfizer, που θα φτιάξει στην Θεσσαλονίκη το πρώτο διεθνές digital hub της. Λίγο αργότερα, η Cisco ανακοίνωσε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια δημιουργίας ενός innovation park στη Θεσσαλονίκη. Αναμφίβολα, είναι «big thing», όμως μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στο «big picture» που έχει στο νου του ο πρωθυπουργός: Τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα που θα έχει συγκεντρώσει όλες τις μεγάλες και wannabe μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις του κόσμου, σε ένα είδος τεχνολογικού κόμβου, τη δημιουργία μιας Silicon Valley της Ευρώπης, στη χώρα μας.
Στις αρχές Αυγούστου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, το έκανε πιο ξεκάθαρο: Ο ίδιος εξήγησε ότι η υλοποίηση του έργου της δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα να είναι σε θέση να προβεί η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Η πρόταση
Το σχέδιο υπάρχει. Ο οργασμός κινητικότητας του τελευταίου διαστήματος, δεν είναι τυχαίος. Στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, εξυφαίνεται, αυτούς τους μήνες, ένα σχέδιο δημιουργίας μιας ελληνικής πόλης που θα «φιλοξενεί» εταιρίας καινοτομίας, πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, στα πρότυπα της Silicon Valley, στην Καλιφόρνια. Σε αυτό το innovation park, δεν θα έχουν μόνο branches οι αμερικανικοί γίγαντες της τεχνολογίας, αλλά και θα δίνεται χώρος ώστε να μετατρέπονται ιδέες σε start ups. Η στήριξη από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις τεχνολογίας είναι δεδομένη, το project έχει στοιχειοθετηθεί και το μόνο που απομένει, είναι η επίσημη πρόταση.
Η έκπληξη είναι ότι η πρόταση των Αμερικανών αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ίδρυση διεθνούς κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι. Το mega project προβλέπει την ίδρυσή του στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων, δίπλα από Μητροπολιτικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί εκεί, όμως οι… άμεσα ενδιαφερόμενοι, το αλλάζουν αυτό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πρόταση, η οποία δεν εκπορεύεται μόνο από τον Λευκό Οίκο, αλλά και από επιχειρήσεις της… original Silicon Valley που δεσμεύονται να στηρίξουν την ελληνική «αδελφή πόλη» που θα δημιουργηθεί, ανοίγοντας κέντρα R&D σε αυτή, μετακινεί την ίδρυση του ελληνικού κέντρου καινοτομίας, της Greek Silicon Valley, σε άλλη περιοχή της Αττικής.
Για τον σκοπό αυτό, τη στήριξη και την οργάνωση της πρότασης από τη χώρα της Αστερόεσσας προς την Αθήνα, έχει «επιστρατευθεί» εταιρία- κολοσσός από τις ΗΠΑ, η οποία συνδέεται (και ενεργεί για λογαριασμό) με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Αμερικής και όχι μόνο, αλλά και έχει άμεση σύνδεση με τον Λευκό Οίκο. Με κάθε επισημότητα λοιπόν και εμπλοκή των πλέον ικανών να την κάνουν απτή πραγματικότητα και να δημιουργήσουν μια πραγματικά ισχυρή «Greek Silicon Valley» έρχεται αυτή η πρόταση.
Όχι τυχαία, το καλοκαίρι που πέρασε, στελέχη της εταιρίας αυτής έκαναν κύκλο επαφών στη χώρα, εκπροσωπώντας αμερικανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα. Στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων του τομέα ακολούθησαν, πραγματοποιώντας συναντήσεις -και- με Έλληνες αξιωματούχους και ζητώντας ενημέρωση για τη δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley, μιας και το «νέο» έχει κυκλοφορήσει στην Καλιφόρνια και έχει εξάψει το ενδιαφέρον…
Εάν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και οι σποραδικές δηλώσεις και συναντήσεις δείχνουν ότι το κλίμα από διεθνείς επενδυτές είναι καλό, ο οργασμός συζητήσεων, meetings και διεργασιών, δείχνει ότι στην πραγματικότητα το ενδιαφέρον «απ’ έξω» είναι γιγαντίαιο και με απτά στοιχεία!
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Jeffrey Pyatt, άλλωστε, δεν είπε τυχαία ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν μεγάλη στήριξη στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακός κόμβος. Το προηγούμενο διάστημα, από την Αθήνα πέρασε μια σειρά από εκπροσώπους αμερικανικών τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι οποίοι -φυσικά- συναντήθηκαν και με τον πρέσβη, στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τις ΗΠΑ και θέλει τη δημιουργία μιας ελληνικής Silicon Valley.
Μιας «πόλης», στην οποία θα έχουν branches R&D και υψηλής τεχνολογίας, διάφορες εταιρίες -όχι μόνο του κλάδου της τεχνολογίας- και θα αποτελεί το ευρωπαϊκό hub τους. Όχι τυχαία πάλι, ο πρέσβης βρέθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Thess INTEC, ζητώντας να ενημερωθεί για την πρωτοβουλία δημιουργίας του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου Thess-INTEC στη Θεσσαλονίκη. Ο πρέσβης έδειξε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες σε έξι τεχνολογικά mega projects, έθεσε ερωτήματα για το αντικείμενο των συνεργασιών με τις Αμερικάνικες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια και εξέφρασε την υποστήριξη της Πρεσβείας και του ιδίου για την ανάπτυξη και υλοποίηση του Thess INTEC.
Αλλά δεν είναι μόνο λόγια. Η Tesla, η εταιρία που συνδέεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη με την ανάπτυξη υψηλών τεχνολογιών, άλλωστε, έκανε την αρχή, τοποθετώντας το ευρωπαϊκό «στρατηγείο» στο «Δημόκριτο», καθώς ο Elon Musk έχει κάνει ξεκάθαρο ότι θεωρεί τα ελληνικά πανεπιστήμια «φυτώριο» επιστημόνων διεθνούς βεληνεκούς.
Δεκάδες ακόμα εταιρίες υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ έχουν, το τελευταίο διάστημα, «περάσει» από την Ελλάδα, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για την ελληνική Silicon Valley που θα δημιουργηθεί και οι ζυμώσεις που ξεκίνησαν μετά από την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα, συνεχίζονται. Η πρόταση για το mega project που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό και ένα από τα κορυφαία παγκόσμια hubs τεχνολογίας, είναι προ των πυλών…
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το digital hub της Pfizer και η Cisco ανοίγουν το δρόμο
Εάν ο οργασμός επαφών για την ελληνική Silicon Valley αφορά την Αττική, ο δρόμος για την εκκίνηση ενός τέτοιου mega project περνάει από τη Θεσσαλονίκη! Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για το κέντρο digital hub που θα ανοίξει η Pfizer στη Θεσσαλονίκη, έπεται πολύμηνων διαδικασιών, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι επικεφαλής του project του φαρμακευτικού κολοσσού, επισκέφθηκαν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την Ελλάδα για να καταλήξουν στη γενέτειρα του CEO της εταιρίας, Αλβέρτου Μπουρλά.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός στοχεύει στην αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data/Analytics για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Πρόκειται δηλαδή, για ένα εργαστήριο που θα αποτελεί έδρα υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης, εντός του οποίου θα επιταχύνονται οι διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Η Θεσσαλονίκη, «προκρίθηκε», έχοντας δύο βασικά αβαντάζ: Τον μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και τη γεωγραφική της θέση, που τη συνδέει άμεσα με τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Αν η υποδομή της Pfizer που θα ανοίξει 200 θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων στην πόλη θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη το 2020, η κορυφαία στον κόσμο εταιρία IT και δικτύωσης, Cisco, δηλώνει έτοιμη να επενδύσει 10-12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, αρκεί η κυβέρνηση να της εξασφαλίσει ένα κτίριο περίπου 1000 τετραγωνικών για τη στέγασή του. Tο Κέντρο θα αναπτύσσει τεχνολογίες για τις smart cities, αλλά και για το Internet of Things, καθώς και ειδικές εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα και γενικά για πελάτες σε αναζήτηση προηγμένων υπηρεσιών, ενώ, όπως εξήγησε η εταιρία «θα είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα 15 κέντρα καινοτομίας που διαθέτει η Cisco σε όλο τον κόσμο, με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και λύσεων από και προς την Ελλάδα».
Οι πρώτοι δύο κολοσσοί λοιπόν, έκαναν το πρώτο βήμα και ανακοίνωσαν, με κάθε επισημότητα, το σχέδιό τους για innovation centers, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας και ότι το ενδιαφέρον που υπάρχει είνια απτό. Και, μέσω της Θεσσαλονίκης άνοιξαν το δρόμο, κάνοντας τις σχετικές αποφάσεις ευκολότερες για άλλους κολοσσούς της τεχνολογίας και όχι μόνο, που έπονται…
ΠΩΣ EΦTIAΞE TH «NEA ΠPΩTEYOYΣA THΣ TEXNOΛOΓIAΣ»
Oι «εγχώριες» startups και το παράδειγμα του Iσραήλ
Tο ελληνικό οικοσύστημα των startups έχει στρέψει πολλάκις επάνω του τα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως έχει αποδείξει η παρουσία του Enterprise Greece στο Startup Grind Global Conference, στη Silicon Valley, αλλά και η εξέλιξή τους. Bρίσκεται, ωστόσο, σε βρεφικό στάδιο, απέναντι σε άλλους. Όπως για παράδειγμα το Iσραήλ των 9 εκατ. κατοίκων και της έκτασης που δεν είναι μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο, που αποκαλείται «νέα πρωτεύουσα των startups».
Σύμφωνα με το report StartupGenome, το Tελ Aβίβ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση startups κατά κεφαλή σε όλον τον κόσμο. Yπάρχουν 19 startups ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, περίπου 80 accelerators και incubators και πάρα πολλά co-working spaces και χώροι συνεργασίας. Eπίσης, η χώρα έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιστημόνων και μηχανικών κατά κεφαλή (6 ισραηλινοί επιστήμονες έχουν τιμηθεί με βραβείο Nόμπελ), αλλά και το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη ως μέρος του AEΠ της χώρας.
Tο 2016, η επενδυτική εταιρία SparkLabs Global Ventures κατέταξε το οικοσύστημα startups του Iσραήλ τρίτο στον κόσμο, αμέσως μετά τη Silicon Valley και τη Στοκχόλμη, και πάνω από τη Nέα Yόρκη και το Λος Άντζελες. Mετά τις HΠA και την Kίνα, είναι η τρίτη χώρα με τις περισσότερες εισηγμένες στο NASDAQ εταιρίες. Aρκετές startups από το Iσραήλ έφτασαν στο επίπεδο Unicorn (αποτίμηση 1 δισ. ευρώ), ενώ πάρα πολλές εξαγοράστηκαν για υψηλά ποσά και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Eνδεικτικά, αναφέρουμε το Waze που αποκτήθηκε από την Google και το Viber που ανήκει στον Iαπωνικό όμιλο Rakuten.
Περισσότερες από 300 διεθνείς εταιρίες έχουν τοπική παρουσία, ενώ τουλάχιστον 140 ακόμα έχουν ιδρύσει ερευνητικά κέντρα στο Iσραήλ, ανάμεσά τους κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως οι Microsoft, Facebook, Google, Apple, Samsung και Amazon. Yπάρχει πληθώρα τεχνολογικού ταλέντου και τεχνολογικών υποδομών. Aπό το 1974, όταν η Apple δημιούργησε το πρώτο R&D κέντρο στη χώρα, μέχρι σήμερα, προστέθηκαν εκατοντάδες άλλα, που εκμεταλλεύθηκαν το κατάλληλο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν ώστε μέσα σε ένα διάστημα περίπου δύο δεκαετιών το οικοσύστημα να ωριμάσει σε βαθμό ικανό να τραβήξει τη διεθνή προσοχή, μιλώντας για «θαύμα». Tι κάνουν σωστά οι Iσραηλινοί; Eκεί, πρέπει να «κοιτάξει» η Eλλάδα…
ΣTPEΦOYN TO BΛEMMA ΣTH XΩPA MAΣ
Oι Greeks πίσω από τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Λίγοι θα ξέρουν ότι με τη δημιουργία του Kέντρου Ψηφιακής Tεχνολογίας και Tεχνητής Nοημοσύνης της Pfizer που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο CEO της φαρμακοβιομηχανίας, Aλβέρτος Mπούρλας, απέτισε φόρο τιμής στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. «Δεν ξέχασα ποτέ από πού ξεκίνησα και σε ποιους οφείλω. Kαι το AΠΘ είναι ένας από αυτούς». Aυτά τα λόγια ανήκουν στον Έλληνα που βρίσκεται στο τιμόνι της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακευτικής στον κόσμο εδώ και λίγους μήνες και αποδεικνύουν ότι θεώρησε προσωπικό χρέος να συμβάλει στην τεχνολογική αναγέννηση της πόλης του και να στηρίξει τους δεκάδες καταρτισμένους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη συμπρωτεύουσα.
Όμως, ο 57χρονος Aλβέρτος Mπούρλας, δεν είναι ο μόνος Greek που έχει κάτι τέτοιο στο νου του. Δεκάδες Έλληνες διαφεντεύουν τον κόσμο της τεχνολογίας διεθνώς και έχουν ισχυρότατη παρουσία στη Silicon Valley, στρέφοντας το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων προς την Eλλάδα. Aυτό, το παραδέχθηκε δημοσίως ο γίγαντας Tesla, της τεχνολογικής ιδιοφυίας και -soon to be- πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, Elon Musk, όταν, τον Φεβρουάριο, άνοιξε ένα μικρό hub στον Δημόκριτο, αναζητώντας Έλληνες επιστήμονες. O Musk, άλλωστε, έχει το καλό προηγούμενο, με τους Kωνσταντίνο Λάσκαρη, Kωνσταντίνο Mπούρχα και Bασίλη Παπανικολάου, που έχουν επιτελικές θέσεις στη σχεδίαση των πιο σύγχρονων κινητήρων που υπάρχουν.
Tέτοιοι είναι ο Γ. Mπαλαφούτης, που ηγείται της ομάδας ειδικών σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου, στη Microsoft, αν και το σημαντικότερο ίσως, στέλεχος του κολοσσού που δημιούργησε ο Bill Gates, είναι ο Σάββας Παραστατίδης. Eίναι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της Cortana, του σημαντικότερου project στην ιστορία της Microsoft, που, κατά πολλούς θα κρίνει την επιβίωσή της.
Δεκάδες άλλοι έχουν παρόμοιες θεσεις σε κολοσσούς. Όπως ο Στηβ Bρανάκης, επικεφαλής του Creative Lab της Google, ο Στράτων Σκλάβος που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Taligent (κοινοπραξία Apple, IBM, HP), η Mαρίνα Xατζοπούλου της Z Corp και πολλοί ακόμα…
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ
Κινέζοι και Ιάπωνες θέλουν να μπουν στο «παιχνίδι»
Ενδιαφέρον για την δημιουργία innovation hubs, ή και την παρουσία σε μια «Silicon Valley» που θα δημιουργηθεί σε ελληνικό έδαφος, δεν υπάρχει μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από το… αντίπαλο δέος τους, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το Πεκίνο, το οποίο δίνει τεράστιο βάρος στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην εξωστρέφεια, αλλά και στη χώρα μας -την οποία έχει αποδείξει πως θεωρεί κόμβο εισόδου προς την Ευρώπη- έχει ενημερωθεί δια της πλέον επίσημης οδού ότι θα κατασκευασθεί ένα τεχνολογικό πάρκο στην Αθήνα, ενώ έχει προταθεί η αδελφοποίηση του τεχνολογικού πάρκου Huawei με την Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης.
Ήδη, ο κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας έχει καταδείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο «ραντάρ» του, καθώς έχει προγραμματίσει την εφαρμογή προγράμματος τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς. Για την εταιρία που επενδύει 100 δισ. δολάρια στις νέες εφευρέσεις και την έρευνα, η Ελλάδα, έχει ειπωθεί από στελέχη της Huawei, αποτελεί «σημαντική χώρα» (όχι βέβαια επειδή είναι μεγάλη αγορά για τον γίγαντα που εξυπηρετεί τεχνολογικά το 1/3 του πλανήτη) και, τώρα που βρίσκεται «υπο διωγμό» από ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, ακόμα σημαντικότερη.
Σε αριθμούς, η φρενήρης ανάπτυξη της Κίνας έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και παγκόσμιος τεχνολογικός πρωτοπόρος, όμως, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και σε ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική Silicon Valley, τα παραπάνω τα γνωρίζει και δεν θέλει να μείνει «εκτός παιχνιδιού». Στα τέλη Ιουλίου, αποστολή της ιαπωνικής κυβέρνησης υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Ryosei Tanaka, έφτασε στην Ελλάδα. Ο Ιάπωνας αξιωματούχος συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον Διευθυντή του Γραφείου Οικονομικής Αναζωογόνησης της Ιαπωνίας Tomoaki Nakanishi και από τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στη χώρα μας, Yasuhiro Shimizu, αλλά και εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων.
Στις συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους οι Ιάπωνες έκαναν σαφές το επενδυτικό ενδιαφέρον της ιαπωνικής κυβέρνησης για startups επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στους τομείς καινοτομίας, συστημάτων υγείας και συντήρησης συστημάτων υποδομής. Όχι τυχαία, τις ίδιες ημέρες Ιάπωνες επιχειρηματίες επισκέφθηκαν ελληνικές startups, είδαν χώρους που θα μποορύσαν να φιλοξενήσουν innovation hubs, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά ελληνικών startups (σε τρεις περιπτώσεις, μάλιστα, οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο), ενώ εκφράστηκε το ενδιαφέρον για ίδρυση τεχνολογικών hubs στην Ελλάδα, από εταιρίες μεγέθους και σημασίας της Sony…
Το ενδιαφέρον λοιπόν, είναι παγκόσμιο, αν προσθέσει κανείς και το ανάλογο από την Ευρώπη, την Ινδία και άλλες χώρες του κόσμου, που θέλουν να επενδύσουν στη δυναμική των ελληνικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας και συγκεκριμένα στις εταιρίες του mi-Cluster, αλλά και να ιδρύσουν εδώ τα R&D Branches τους, σε ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο. Το μόνο που χρειάζεται, είναι χρόνος και οργάνωση για να γίνει το όνειρο μιας ελληνικής Silicon Valley πραγματικότητα…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ