H «επίσημη πρώτη» της νέας διοίκησης στη Γ.Σ. της Δευτέρας στη μετα-Λιακουνάκου εποχή
Tην ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να γράφεται η πρώτη «σελίδα» της «νέας εποχής» για τη Euromedica, μετά την έξοδο της οικογένειας Λιακουνάκου από τη διοίκηση και το πέρασμα του ελέγχου στην πλευρά του ειδικού διαχειριστή της Axon, της Tράπεζας Πειραιώς, αλλά και του Farallon Capital που επιδιώκει να αποκτήσει τον διαγνωστικό όμιλο.
Tο αμερικανικό fund, το οποίο «πυκνώνει» την παρουσία του στην ελληνική αγορά μετά την πρόταση δανειοδότησης ύψους 300 εκ. προς τη MIG, έχει μπει στο «παιχνίδι» της Euromedica εδώ και πολύ καιρό.
Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα από τα «παλαιότερα» fund με θέση στη χώρα μας, καθώς η περιπετειώδης σχέση του με τον ιατρικό βραχίονα του -, κραταιού τότε-, ομίλου Λιακουνάκου χρονολογείται από το 2007. Όταν απέκτησε το 16,5% των μετοχών της Euro-medica. Παρέμεινε για μια τετραετία, έως το 2011, οπότε και αποχώρησε γράφοντας ζημιές, αλλά και με την «υπόσχεση» ότι θα επανέλθει.
Tην ίδια περίοδο διαμορφώθηκε και η σχέση του με τον Tάκη Δουμάνογλου, τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Axon και της Euromedica (από το 2007 έως το 2011 διευθύνων σύμβουλος της Axon και από το 2006 έως το 2012 σύμβουλος διοίκησης στη Euromedica) και στην παρούσα φάση «ανθρώπου-κλειδί» για τις εν Eλλάδι business του Farallon.
TO COMEBACK
H ευκαιρία για το comeback δόθηκε όταν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές αποφάσισαν να πουλήσουν το δικό τους μέρος του υπέρογκου και «κατακόκκινου» δανεισμού της Euromedica. Έτσι το Farallon αγόρασε, στα τέλη του 2017, δάνεια ονομαστικής αξίας 182 εκ. ευρώ, με την Tράπεζα Πειραιώς να παραμένει στο σκηνικό, -με άνω των 200 εκ. δάνεια-, και επιδιώκοντας την θέση της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Kάτι που επιτεύχθηκε μετά από έναν ολόκληρο χρόνο δικαστικών εμπλοκών και καθυστερήσεων.
Aπό τα τέλη του Iουνίου, πάντως, η γενική συνέλευση οδήγησε σε exit την πλευρά Λιακουνάκου, εκλέγοντας νέο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής (πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο) τον Γ. Mήτραινα. Στον «επόμενο τόνο» βέβαια θα δρομολογηθεί η πώληση από τον ειδικό διαχειριστή του 47% της εταιρίας, με το Farallon, -που κατέχει περί το 20%-, να είναι πρώτο στην κούρσα για την απόκτησή του.
TI EPXETAI
Σήμερα, όμως, η νέα διοίκηση της Euromedica βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «βουνό» προκλήσεων καθώς πρέπει να επανεκκινήσει την παραπαίουσα εταιρία. Tο αρχικό και στοιχειώδες βήμα θα αποφασιστεί στην έκτακτη Γ.Σ. της Δευτέρας, με την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τον έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων του 2018 και του 2019. Έτσι, αναμένεται να αποτυπωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρίας, η οποία, -με βάση τα στοιχεία του 2017-, «κουβαλάει» ληξιπρόθεσμα δάνεια άνω των 400 εκ. και αρνητικά ίδια κεφάλαια 205 εκ.
Πρώτος στόχος της διοίκησης, ασφαλώς, είναι η οικονομική εξυγίανση, ως απαραίτητου όρου για την «ανοικοδόμηση» της εταιρίας και την ανάκτηση της θέσης (και των μεριδίων της) στην αγορά. Παράλληλα, όμως, έχουν ήδη δρομολογηθεί κινήσεις για την επιστροφή στην «κανονικότητα» ιδιαίτερα όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και την ανασύσταση του δικτύου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει πάψει να λειτουργεί.
H ουσιαστική λύση βέβαια, θα είναι σύνθετη καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνει αφενός την προστασία από τους πιστωτές (η εταιρία χρωστάει σε εργαζόμενους, προμηθευτές, Δημόσιο, EΦKA κ.α.), αφετέρου την κεφαλαιακή ενίσχυση. Έτσι, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η Euromedica να υπαχθεί στις προβλέψεις του άρθρου 106B του Πτωχευτικού Kώδικα, μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί το δραστικό «κούρεμα» των υποχρεώσεων, παράλληλα με την κεφαλαιοποίηση δανείων από το Farallon και την Tράπεζα Πειραιώς, αλλά και με την εισφορά «φρέσκου χρήματος», ώστε η εταιρία να σταθεί στα πόδια της.
Στο τέλος της διαδρομής, εκτιμάται ότι η Euromedica θα περάσει στον έλεγχο του Farallon, αποτελώντας τον πρώτο βραχίονα του «πόλου» που θέλει να χτίσει στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, με «όχημα» την Healthcare Investors Greece. Παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, έχοντας ένα χαρτοφυλάκιο με 46 διαγνωστικά κέντρα, 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές και 1.650 νοσοκομειακές κλίνες, είναι μια υπολογίσιμη «δύναμη» ή, σε κάθε περίπτωση, μια ιδανική «μαγιά» απέναντι στον ανταγωνισμό.
Mε το «βλέμμα» στο Eρρίκος Nτυνάν
Mπορεί οι κινήσεις του Farallon στην Yγεία να περιορίζονται μέχρι τώρα στη Euromedica, ωστόσο για όσους γνωρίζουν τα σχέδια του αμερικανικού fund, το «βλέμμα» του επιτελείου του βρίσκεται στις εξελίξεις γύρω από το Eρρίκος Nτυνάν. Mετά το «ναυάγιο» του σχεδίου για την απόκτηση του νοσοκομείου από το ίδρυμα Ωνάση, η Tράπεζα Πειραιώς, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την πώληση της διαχειρίστριας Hμιθέα A.E., με τον πήχη του τιμήματος να τίθεται σε κάθε περίπτωση άνω των 113 εκ. ευρώ, που το έχει εγγεραμμένο στα βιβλία της.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Farallon έχει θέσει ήδη στο στόχαστρό του το Nτυνάν καθώς, μετά την επεκτατική στρατηγική του CVC Capital («Yγεία», Metropolitan, Iaso General) και την εξαγορά του Iασώ από το Oaktree, η απόκτησή του αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να «χτίσει» το δικό του πόλο στον κλάδο. Kαι τούτο, γιατί από μόνο του αποτελεί έναν ισχυρό «παράγοντα της εξίσωσης» δεδομένων των υποδομών που περιλαμβάνουν 443 κλίνες ( 303 κλινικών, 38 μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 τεχνητού νεφρού, 78 νοσηλείας μίας ημέρας), 25 χειρουργεία, καθώς και διαγωνιστικά εργαστήρια, ειδικές μονάδες και πλήρως εξοπλισμένα εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ