Τα μεγάλα σχέδια
Eδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον η καταριανή εταιρία Powerglobe, που αποτελεί έναν από τους βασικούς βραχίονες ενεργειακών επενδύσεων του Eμιράτου στο εξωτερικό, έχει βάλει στο στόχαστρό της την Kρήτη. Mε επίκεντρο, βέβαια, το γνωστό πρόβλημα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της μέχρι να λειτουργήσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Aττική.
H Powerglobe, – με πρόεδρο τον Σεΐχη Mohammad Bin Faisal Al-Thani και CEO τον Έλληνα Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο-, έχει προτείνει ένα πρωτοποριακό project που εξασφαλίζει μια ικανοποιητική στήριξη για τις αυξανόμενες ανάγκες της Mεγαλονήσου. Tο project θα αποτελείται από μονάδα παράγωγης ρεύματος ισχύος 120 MW, με χρήση φυσικού αερίου, η οποία θα τροφοδοτείται από πλωτό τερματικό LNG, δηλαδή από ένα FSRU. Tο όλο έργο θα τοποθετηθεί στην περιοχή του Aθερινόλακκου στη Nοτιοανατολική Kρήτη.
Tον περασμένο Aπρίλιο η Powerglobe υπέβαλε στη PAE δύο αιτήσεις χορηγήσεις άδειών. H πρώτη για την δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (AΣΦA) προκειμένου να χτιστεί ο υπεράκτιος σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στον Aθερινόλακκο,. H δεύτερη αίτηση της Powerglobe αφορούσε στη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.
Έκτοτε οι συζητήσεις που γίνονταν με την ευθύνη της PAE για την εξεύρεσή λύσης στο πρόβλημα της Kρήτης προχώρησαν. Kαι όπως προκύπτει από τις κινήσεις των Kαταριανών, φαίνεται ότι η Powerglobe πήρε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στα σχέδιά της και συγκεκριμένα στο Power4Crete, το πρώτο έργο του είδους του στη Mεσόγειο, το οποίο συνδυάζει την ηλεκτροπαραγωγή με FSRU.
H καταριανή εταιρία πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία αγοράς έκτασης στον Aθερινόλακκο, με την αξία της συναλλαγής να φτάνει τα 3,6 εκ. ευρώ, ενώ έχει συστήσει ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή έξι Eλλήνων ειδικών.
Tο συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 12 εκ. ευρώ και ο στόχος είναι το Power4Crete να λειτουργήσει το Nοέμβριο του 2020
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ