H δικαστική απόφαση που τα αλλάζει όλα

Για τράπεζες, οφειλέτες και προσωπικά δεδομένα

 

«Φραγμό» σε μια πρακτική ετών, που ταλαιπωρούσε ως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια πολίτες, βάζει μια δικαστική απόφαση, η οποία ανατρέπει τα πάντα στις σχέσεις τραπεζών και οφειλετών και όχι μόνο, με φόντο τα πολυσυζητημένα προσωπικά δεδομένα.

 

Eν ολίγοις, μπαίνει «stop» στην διαβίβαση των στοιχείων ενός πελάτη από τραπεζική εταιρία σε εισπρακτική, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και συγκατάθεση του για μια τέτοια κίνηση.

 

Mε αφορμή υποθέσεις που αφορούν τις συμβάσεις χορήγησης πιστωτικής κάρτας, το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών θεώρησε ότι «συνιστά αυτοτελή παράβαση των διατάξεων του ν.2472/1997» κάθε μια περίπτωση από αυτές, ωστόσο, το θέμα αποκτά εύλογα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς δεν θα μπορούσαν να «εξαιρεθούν» από το «μέτρο» και άλλοι φορείς, όπως π.χ. οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ή άλλες κατηγορίες οφειλών, π.χ. δάνεια, λογαριασμοί κ.λ.π.

 

Tο βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό να υπάρχουν στο εξής τα ξαφνικά ενοχλητικά τηλεφωνήματα από «αγνώστους αριθμούς». Tα δικαιώματα των οφειλετών οχυρώνονται με την συγκεκριμένη απόφαση, διότι προβλέπεται ότι η συγκατάθεση τους «πρέπει να εκφράζεται με τρόπο σαφή και με πλήρη επίγνωση» και με προϋπόθεση ότι θα «έχουν ενημερωθεί πριν από την τράπεζα για την διαβίβαση στην εισπρακτική εταιρία των προσωπικών τους δεδομένων (από σύμβαση χορήγησης πιστωτικής κάρτας)».

 

Διαφορετικά, τα πρόστιμα χιλιάδων ή και δεκάδων χιλιάδων ευρώ αναμένεται να «πέφτουν βροχή» για όσους παρανομήσουν, το ίδιο και οι αποζημιώσεις!

 

Σε εποχές που το GDPR έχει μπει για τα καλά στην ζωή και την καθημερινότητα όλων, ακόμα και για ένα απλό «κλικ» σε ένα ενημερωτικό site, οι νόμοι για τα προσωπικά δεδομένα και για την οποιαδήποτε παράνομη διαβίβαση τους σε «τρίτους» αυστηροποιούνται.

 

Πόσοι είναι οι οφειλέτες τα προσωπικά δεδομένα των οποίων έχουν διαβιβάσει για παράδειγμα- οι τράπεζες για πιστωτικές κάρτες σε εισπρακτικές; O αριθμός δεν προσδιορίζεται εύκολα, αλλά αυτονόητο είναι ότι αυτό θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να αφορά τον καθένα.

 

Tο άλλο σημαντικό που προβλέπει η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση είναι ότι «οι τυποποιημένοι όροι που απαντούν σε κάθε σύμβαση και δεν αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης δεν αρκούν προς θεμελίωση της συγκατάθεσης»!

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ