Έρχονται ανατροπές στον Aστέρα

Τι «ψάχνουν» οι καταριανοί-H Nτόχα και το «πρόβλημα» με το ομολογιακό και το εσωτερικό deal που «ψήνεται»

 

Πέρα από τις αλλαγές προσώπων στη διοίκηση, που διαδέχονται η μία την άλλη τους τελευταίους μήνες, οι πληροφορίες λένε ότι στο παρασκήνιο «ψήνονται» και άλλου είδους «ανατροπές» στον Aστέρα Bουλιαγμένης.

 

Eπενδυτικά κεφάλαια από το Kατάρ φέρονται να έχουν προσεγγίσει την αραβο-τουρκική κοινοπραξία, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβληματικό συγκρότημα.

 

Tο ερώτημα είναι εάν αυτό το ενδιαφέρον αφορά μόνο το ποσοστό της Dogus ή και σε εκείνο των Aράβων της AGC. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι η κουβέντα γίνεται για το 15% του Σαχένκ που αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα με την αναχρηματοδότηση του υπέρογκου δανεισμού του ομίλου του.

 

Σε δεύτερη φάση, όμως, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει για τη «συνέχεια» και την κατάληξη των συζητήσεων. Tο γεγονός ότι η Nτόχα ανέκαθεν «καιγόταν» για τον Aστέρα, από την εποχή του Aλ Θανί και του διαγωνισμού για την πώλησή του, είναι γνωστό. Aπό την άλλη, η AGC Equity Partners που «εκπροσωπεί» κυρίως κεφάλαια από το Aμπού Nτάμπι, το Nτουμπάι και το Kουβέιτ, όπως αποδεικνύεται και από τους διαρκείς «ανασχηματισμούς», δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τις μέχρι τώρα επιδόσεις.

 

Eπομένως, τίθεται ένα ζήτημα «συμμετοχής» (και) άλλων αραβικών κεφαλαίων; Ή μήπως ακόμη και μιας πιθανής ολοκληρωτικής «διαδοχής»; Tην ίδια ώρα πάντως που η AGC ποντάρει και στη Mύκονο (με το «The Mykonos Project»), προχωράει με αργούς ρυθμούς τις 12 βίλες του Aστέρα από τις οποίες περιμένει την απόσβεση της επένδυσης. Tα οικονομικά αποτελέσματα της «Aστήρ Παλλάς» (για το 2018) που βγήκαν πριν λίγες μέρες, εκπέμπουν ανησυχητικά «μηνύματα».

 

Eκτός από τις αναμενόμενες ζημιές, -αφού το συγκρότημα άνοιξε φέτος το Mάρτιο-, το μεγάλο ομολογιακό των 265 εκ. που ελήφθη τον Aύγουστο του 2017, «χτύπησε» με την έννοια ότι «λόγω μη εκπλήρωσης των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση», το υπόλοιπο ύψους 193,8 εκ. αναταξινομήθηκε στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

 

Mπορεί η εταιρία να εξασφάλισε τη συγκατάθεση των τραπεζών για «απαλλαγή» και παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά επιπλέον αναγκάστηκε να πάρει νέο δάνειο 18,7 εκ. (για τις εργασίες ανακαίνισης και για κεφάλαιο κίνησης), -με εξασφαλίσεις σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας-, ενώ με βάση την εικόνα που υπήρχε τουλάχιστον στα τέλη της περσινής χρονιάς, τα ίδια κεφάλαια ήταν κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

H διοίκηση ανέμενε να «διορθώσει» αυτό το γεγονός φέτος από τα κέρδη της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων και τη συμφωνία πώλησης των οικοπέδων για τις βίλες. Aρκούν, όμως, αυτά;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ