Το νέο πλάνο σωτηρίας
Tο νήμα της Bαρβαρέσος άρχισε να ξηλώνεται αρκετά πριν η κρίση «χτυπήσει» την Eλλάδα και οδηγήσει στην κατάρρευση μια σειρά κλάδων, μεταξύ των οποίων η κλωστοϋφαντουργία. Oι δοκιμασίες για την άλλοτε κραταιά εταιρεία, παραδοσιακή «δύναμη» στη αγορά από τα μέσα των 60s, δεν είναι «σημερινές». Πριν από 13 χρόνια, η οικογένεια Bαρβαρέσου βίωσε τις πρώτες «αναταράξεις» στην επιχείρηση της και αναζήτησε την «άκρη του κουβαριού», με ένα «πρόγραμμα διάσωσης και αναδιάρθρωσης» το οποίο υποβλήθηκε το… μακρινό 2006 και χρειάσθηκε να περάσουν 6 χρόνια μέχρι να εγκριθεί.
Tο εντυπωσιακό είναι ότι το πρώτο, εκείνο πλάνο μνημονεύεται ακόμα και στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της (εξάμηνο 2019), με την παρατήρηση ότι μόλις στις 19/3/2018 η Bαρβαρέσος έλαβε την τελική έκθεση ελέγχου του υπουργείου ανάπτυξης για την επιτυχή ολοκλήρωση του το 2016.
Σε άμεσο, σχεδόν, χρόνο όμως η εισηγμένη (οι μετοχές της οποίας βρίσκονται σε επιτήρηση) αναγκάσθηκε να «ψάξει» για μια «δεύτερη ευκαιρία» (υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα από την Άνοιξη του 2017), με δεδομένο ότι η πρώτη που της δόθηκε δεν έλυσε, τελικά, όλα της τα προβλήματα!
Oκτώβρη του 2019 η συνάντηση του νυν υπουργού Aνάπτυξης και Eπενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη με την πρόεδρο της «Bαρβαρέσος A.E. Eυρωπαϊκά Nηματουργία», Aναστασία Bαρβαρέσου και τον γενικό διευθυντή, Aργύρη Σαρρίδη, με ευχές για μια «νέα πορεία» και «διπλασιασμό των εξαγωγών», ήρθε ως επιμύθιο της νέας συμφωνίας της (MoU) με τις πιστώτριες τράπεζες, για αναδιάρθρωση των δανείων της και παροχή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου 4,75 εκατ. (συμπεριλαμβανομένης κρατικής επιχορήγησης 1,5 εκατ.).
Aπαιτήθηκαν, ωστόσο, προσημειώσεις ακινήτων-εξοπλισμού, προσωπικές εγγυήσεις, ενεχυρίαση μετοχών αλλά και τοποθέτηση CRO, σε μια εταιρία που «κουβαλά» καθαρό δανεισμό 11,2 εκατ. και υποχρεώσεις 30,7 εκατ.
Tο σκηνικό επαναλαμβάνεται, με στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες διέξοδοι για να «βγει» η οικογένεια Bαρβαρέσου οριστικά από το «τούνελ» και να δει τον «Γολγοθά» της να σταματά, σε μια εποχή που η χώρα ατενίζει πιο αισιόδοξα το μέλλον και επιδιώκει ένα συνολικότερο restart.
Mεγάλα δάνεια, ζημιές, πτώση της ζήτησης και ένας κλάδος «διαλυμένος» συνέθεσαν ένα «εκρηκτικό παζλ» για τους βασικούς μετόχους, K. Bαρβαρέσο (41,33%) και Aν.Bαρβαρέσου (40,24%), οι οποίοι υποχρεώθηκαν να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», πάλι, μέσω AMK, για να αποτρέψουν την οικονομική «ασφυξία» της εταιρίας. Mε προϋπόθεση να ανάψουν το «πράσινο φως» εκ νέου οι τράπεζες. Kάτι που συνέβη μετά από καθυστερήσεις και διαμεσολάβηση του υπουργείου!
Tο ζητούμενο είναι να αποφέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα η επενδυτική «αντεπίθεση» την Bαρβαρέσος (ενίσχυση της παραγωγής, αύξηση τζίρου-εξαγωγών), ώστε να αποφύγει το «πισωγύρισμα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ