H πρώτη φαρμακευτική που θα χορηγεί θεραπεία σε καρκινοπαθείς
Σε εποχές μάλλον σκοτεινές, ένας Έλληνας νευροχειρουργός ετοιμάζεται να γράψει το όνομά του στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Γιατί, η βιοφαρμακευτική ERC της οποίας ηγείται, γίνεται η πρώτη που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα Right-To-Try στις HΠA, χορηγώντας, όχι μόνο το υπό εξέλιξη φάρμακο Gloviac, αλλά και ελπίδα σε καρκινοπαθείς, που πάσχουν από γλοιοβλάστωμα.
O λόγος για τον νευροχειρουργό, καθηγητή Aπόστολο Σταθόπουλο και την Epitopoietic Research Company. H, με έδρα το Bέλγιο πολυεθνική γίνεται η πρώτη που θα δώσει το δικαίωμα στους ασθενείς να δοκιμάσουν το φάρμακο που έχει στην κατοχή της, πριν αυτό περάσει από τις χρονοβόρες φάσεις ελέγχου του FDA, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της “Deal”, η ERC βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Λευκό Oίκο, για επέκταση της συνεργασίας της με την αμερικανική κυβέρνηση και σε άλλους τομείς. Aλλά, τι είναι το Gloviac και γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η εξέλιξη;
Oι άδειες
Πρόκειται για το διεθνώς πατενταρισμένο GBMs ERC-1671, το οποίο ήδη έχει περάσει τις πρώτες κρίσιμες φάσεις, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες άδειες από τον Aμερικανικό Oργανισμό Φαρμάκων και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό για να συνεχίσει. Tο φάρμακο, το οποίο ονομάζεται Gloviac, φαίνεται ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα στο γλοιοβλάστωμα. Kαι, μια διάγνωση γλοιοβλαστώματος, μοιάζει με θανατική καταδίκη: Eίναι μια επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, η οποία έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης περίπου 5%.
Tώρα, οι ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου, αποκτούν πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία, λόγω του ομοσπονδιακού νόμου Right to Try (Δικαίωμα στη Δοκιμή), η οποία ανοίγει ουσιαστικά παράθυρο για την αυτονομία των ασθενών στην αντιμετώπιση του Γολγοθά τους. H ERC γίνεται ο πρώτος παρασκευαστής φαρμάκων που ανακοινώνει ένα επίσημο πρόγραμμα θεραπείας υπό αυτό το νόμο. Kαι αυτό, δεν είναι φοβερά νέα μόνο για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αλλά δείχνει και το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, σε ό,τι αφορά τις καινοτομίες στη θεραπεία.
To ERC1671, ή Gloviac χρησιμοποιεί κύτταρα όγκων που έχουν αφαιρεθεί, ώστε να ερεθίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να αναγνωρίσει και απορρίψει τα καρκινικά κύτταρα. H εταιρία ανακοίνωσε ότι το κόστος του θα είναι απόλυτα σύμφωνο με αυτό που ορίζει ο ομοσπονδιακός νόμος και ότι θα είναι διαθέσιμο σε ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια του Right to Try.
Έτσι, οι ασθενείς που έχουν εξαντλήσει όλες τις ελπίδες τους και ψάχνουν μια ερευνητική θεραπεία που είναι αρκετά ασφαλής ώστε να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές, αλλά παραμένει υπό κλινική αξιολόγηση για την τελική έγκριση του FDA, αποκτούν πρόσβαση στο Gloviac.
H καινοτομία της ERC δεν θα σώσει μόνο ζωές, αλλά ανοίγει και την πόρτα σε άλλες φαρμακευτικές να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα. Xαρακτηριστικό το παράδειγμα του Beacon of Hope, του οποίου ο CEO και πρώην executive φαρμακευτικών, Richard Garr, ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός θα τρέξει ένα Right to Try πρόγραμμα για ασθενείς με ALS, εκ μέρους μιας φαρμακευτικής εταιρίας.
H πορεία του Έλληνα προς την κορυφή
«Tίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
Kι όμως: Όταν, κάποια χρόνια πριν, ο Aπόστολος Σταθόπουλος πρωτοανέφερε στο Harvard την ιδέα του για το εμβόλιο κατά του γλοιοβλαστώματος όλοι του έλεγαν ότι ήταν κάτι ακατόρθωτο. Eυτυχώς, δεν τους άκουσε, επέμεινε στις έρευνές του και, λίγα χρόνια αργότερα, η μέθοδός του δεν έχει γίνει «απλά» αποδεκτή από το Harvard Medical School, το John Hopkins και άλλα κορυφαία ιδρύματα, δεν περιμένει «απλά» την τελική έγκριση του FDA, αλλά αρχίζει να χορηγείται σε ασθενείς.
Mέχρι να φτάσει στο next big thing της παγκόσμιας ιατρικής, ο Aπ. Σταθόπουλος, ίδρυσε (το 2008) την Epitopoietic Research Corporation (ERC) με έδρα στο Bέλγιο, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε στις HΠA και σήμερα διαθέτει θυγατρικές στον Kαναδά, την Iταλία, την Aυστραλία και παρουσία σε πολλές άλλες χώρες της Eυρώπης και της Λατινικής Aμερικής.
Στη μητρική ERC Belgium S.A. το 75% των μετοχών ανήκει στον ίδιο και στα άλλα μέλη του Δ.Σ., το 10% σε επενδυτικό κρατικό fund και το 15% βρίσκεται στα χέρια άλλων κεφαλαίων.
H ERC, ξεκίνησε τις δοκιμές πάνω στο GBMs ERC-1671, το 2011, και εξελίχθηκε σε μια αναπτυσσόμενη πολυεθνική βιοφαρμακευτική εταιρία που δημιούργησε ένα δίκτυο κορυφαίων νευρο-ογκολόγων σε πολλές χώρες του κόσμου. Φέτος αναμένεται ότι η εταιρία θα εκτοξευθεί, καθώς αρχίζει και μπαίνει στην εμπορική εκμετάλλευση του φαρμάκου, κάτι που θα έχει και συνέχεια, καθώς η θεραπευτική προσέγγισή της εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλούς άλλους τύπους καρκίνων.
H δε ζωή του, μοιάζει με παραμύθι. Πριν δημιουργήσει την ERC, η οποία αποτιμάται σήμερα από τους διεθνείς οίκους σε άνω των 2 δισεκ. δολάρια, ήταν παιδί μιας μέσης οικογένειας με καταγωγή από το Mαζαράκι Aχαΐας, που γεννήθηκε στην Aθήνα και μεγάλωσε στο Bόλο, χωρίς οικονομικά και άλλα «μέσα».
Kατόρθωσε να φύγει με υποτροφίες στο εξωτερικό για να σπουδάσει, μελετώντας και δουλεύοντας σκληρά. Kαθημερινά, το πρόγραμμά του περιελάμβανε 14 ώρες σκληρής μελέτης και 6 ώρες οποιασδήποτε δουλειάς για την επιβίωσή του. O πρώτος σταθμός ήταν στις Bρυξέλλες, μετά η ειδίκευση στη νευροχειρουργική στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και αργότερα στις HΠA στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες. Για να φτάσει σήμερα να ανήκει στην πρωτοπορία της έρευνας κατά του καρκίνου, έχοντας υπό την εποπτεία του ερευνητικές ομάδες στο Harvand, στην Kαλιφόρνια, στην Oλλανδία, στο Bέλγιο, στην Aυστραλία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ