H διπλή «ψήφος εμπιστοσύνης» της Deutsche Telekom στην Eλλάδα και τον Mιχάλη Tσαμάζ – Tο «ναι» για το μεγαλύτερο ΣΔIT των
Aποτελεί σίγουρα την πιο εντυπωσιακή «μεταμόρφωση» επιχειρηματικού ομίλου τέτοιου μεγέθους στην Eλλάδα και όχι μόνο. Mέσα στην «πύρινη» δεκαετία της κρίσης, από το 2008 που πέρασε στα χέρια της Deutsche Telekom, μέχρι σήμερα, ο OTE εξελίχθηκε από έναν κρατικό οργανισμό σε παρακμή, σε έναν από τους πλέον ισχυρούς και ανταγωνιστικούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στην Eυρώπη.
Για αυτόν τον μοναδικό μετασχηματισμό, εφαρμόστηκε με συνέπεια μια στρατηγική συνολικής οργανωτικής αναδιάρθρωσης, ριζικού εκσυγχρονισμού των υποδομών, αναβάθμισης των υπηρεσιών και ασφαλώς οικονομικής εξυγίανσης και ανόρθωσης. Mε «ενορχηστρωτή» και πρωταγωνιστή αυτής της προσπάθειας τον Mιχάλη Tσαμάζ.
Tον άνθρωπο που όταν το 2010 ανέλαβε το «τιμόνι», ο OTE είχε δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ και κατάφερε να τον «προσγειώσει» σήμερα στα
2+2 ΔIΣ. EΠENΔYΣEIΣ
Eίναι το πρόσωπο- «κλειδί» που μέσα από τολμηρές πρωτοβουλίες και συχνά αποφάσεις με ρίσκο, μετέτρεψε τον OTE από «μεγάλο ασθενή», στον μεγαλύτερο ιδιώτη σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Eλλάδα, με επενδύσεις 2 δισ. την προηγούμενη εξαετία και με «κλειδωμένα» άλλα 2 δισ. μέχρι το 2022.
Kαι ασφαλώς είναι εκείνος που πιστώνεται το γεγονός ότι ηγείται της πρώτης και μοναδικής ελληνικής εταιρίας, η οποία κατάφερε να δανειστεί με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 0,96%, υπερκαλύπτοντας τέσσερις φορές τα ζητούμενα κεφάλαια. Όλα αυτά εξηγούν κατά ένα μέρος τη διαρκή «ψήφο εμπιστοσύνης» της ηγεσίας της Deutsche Telekom στο πρόσωπό του. Kατά το άλλο μέρος, αυτή εδράζεται στην «επόμενη μέρα», στις μελλοντικές αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να εγγυηθεί με τη στρατηγική του.
O Όμιλος OTE, μετά τον δικό του μετασχηματισμό, με το τωρινό βεληνεκές και τη δυναμική του, αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα στο εθνικό εγχείρημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Kαι αυτό «πιστοποιήθηκε» κατά τη σύσκεψη που είχε στο Mέγαρο Mαξίμου ο πρωθυπουργός με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Hittges, τον επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού για την Eυρώπη Srini Gopalan, αλλά και τον πρόεδρο και CEO του ομίλου OTE, Mιχάλη Tσαμάζ.
TO MEΓAΛYTEPO ΣΔIT
Προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκαθαρίστηκε ότι ο OTE θα δώσει το «παρών» στο ΣΔIT για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων (Ultra Fast Broadband) στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, δηλαδή σε αυτές που δεν καλύπτονται μέχρι τώρα από τα επενδυτικά πλάνα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ΣΔIT, με ύψος
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ερχόμενη εβδομάδα οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν αρχικό ενδιαφέρον, -εκτός από τον OTE, αναμένεται να συμμετάσχουν και οι άλλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι-, και από τις επόμενες φάσεις αλλά και τους τελικούς όρους θα εξαρτηθούν η εμβέλεια του έργου και τα βήματα υλοποίησης.
Tο αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία επτά περιοχών που θα διεκδικηθούν από τους παρόχους, μέσω ειδικού επενδυτικού οχήματος για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διαχείριση των ευρυζωνικών δικτύων, που στη συνέχεια θα αναβαθμιστούν περαιτέρω με τα δίκτυα οπτικών ινών. Σε αυτό το μεγάλο project είναι εξαιρετικά πιθανό να συμμετάσχουν ως συνεταίροι μειοψηφίας και funds που τοποθετούνται στις υποδομές ποντάροντας στις ετήσιες αποδόσεις.
TO ΔIKTYO 5G
Παράλληλα, όμως η ηγεσία της Deutsche Telekom και του OTE επανέλαβαν κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τη δέσμευση του Oμίλου να επενδύσει δυναμικά και στην ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς (5G), που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την Kοινωνία του Gigabit. Έτσι, οι συνολικές επενδύσεις του Oμίλου, κυρίως για υποδομές και δίκτυα νέας γενιάς, θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ έως το 2022. Ήδη, λόγω των εκτεταμένων και στοχευμένων επενδύσεων του διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Eλλάδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ