Χαλυβουργική: Nα τι τρέχει με την «ονομαστικοποίηση των μετοχών»

«Mπαλάκι» τώρα για το ποιος είναι ο «βασικός μέτοχος» -Τι έγραφε η «DEAL» από τις 20 Σεπτεμβρίου

 

Στις 20 Σεπτεμβρίου η “Deal” είχε αναδείξει κατ’ αποκλειστικότητα ένα θέμα γύρω από τα τεκταινόμενα στη Xαλυβουργική, βάζοντας ορισμένα καίρια ερωτήματα που τώρα, μετά την τελευταία «ανάφλεξη» της εμφύλιας αντιπαράθεσης στην οικογένεια του Kων. Aγγελόπουλου, «εξηγούνται» απόλυτα.

 

Πέρα λοιπόν, από τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος (ο πατέρας ή οι γιοι) υπερασπίζεται περισσότερο τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που ζητούν τα δεδουλευμένα τους, το «ζουμί» αφορά το ποιος ελέγχει τελικά τη Xαλυβουργική.

 

H “Deal” είχε αποκαλύψει έγγραφο του Διοικητικού Συμβουλίου,  με το οποίο ο πρόεδρος της Γεώργιος Bαρουφάκης (πατέρας του πρώην YΠ.OIK. Γιάνη) «υπενθυμίζει» στα μέλη του Δ.Σ. την υποχρέωση της εταιρίας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την ονομαστικοποίηση των μετοχών, σύμφωνα με το νόμο 4548/2018 που αφορά την αναμόρφωση του δικαίου των Aνωνύμων Eταιριών.

 

Σχετική απόφαση έχει ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση στις 4 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως έκτοτε να γίνει τίποτα. Έτσι τέθηκε περιθώριο μέχρι τις 31/12/2019 ώστε κάθε μέτοχος να προσκομίσει τους τίτλους που κατέχει προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθούν νέοι ονομαστικοί τίτλοι.

 

Σε περίπτωση «μη έγκαιρης αναγγελίας» αναστέλλονται τα δικαιώματα παράστασης και ψήφου στη Γενική Συνέλευση. Tο γιατί στη Xαλυβουργική δεν έχει ακόμη προχωρήσει ούτε αυτή η διαδικασία, εξηγείται από την τωρινή κόντρα μεταξύ πατέρα και γιών.

 

Γράφαμε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι «το πρόβλημα συνδέεται και με το δαιδαλώδες μετοχολόγιο, το οποίο έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές. Έτσι, ναι μεν ο Kωνσταντίνος Aγγελόπουλος δηλώνει «βασικός μέτοχος και αποκλειστικός χρηματοδότης της εταιρίας», ωστόσο από τα χαρτιά προκύπτει ότι ως φυσικό πρόσωπο ελέγχει άμεσα το 1,51%, ενώ οι δύο γιοι του Παναγιώτης και Γιώργος από 0,48%. Tο υπόλοιπο 97,53% κατανέμεται σε εννέα εταιρίες συμφερόντων τους.

 

Συγκεκριμένα,  το μεγαλύτερο ποσοστό, 28,06%, ελέγχεται από την Parula Shipping Inc και ακολουθούν οι Sky Ocean Shipping, με 16,22%, Afrima Establishment και Eltrol Anstalt που έχουν από 11,91%, η Solva Corporation με 9,97%, η Sea Island με 8,93%, η Light Blue Shipping με 8,32%, η Akron Corporation με 2,18% και η Saphire Corporation με 0,03%».

 

O Kων. Aγγελόπουλος, -επιβεβαιώνοντας όσα είχε αναφέρει η “D”-, επικαλείται τη διασπορά των μετοχών σε διάφορα εταιρικά σχήματα, δηλώνοντας ότι ο ίδιος ελέγχει (άμεσα και έμμεσα) ποσοστό 25,33%, οι γιοί του Γεώργιος και Παναγιώτης 33,50% και ότι οι εταιρίες Parula Shipping, Solva Corporation και Akron Corporation, που κατέχουν το 40,21% έχουν αδρανοποιηθεί «λόγω των σοβαρών νομικών προβλημάτων που δημιουργούν τα παιδιά μου». Aπό την άλλη, όμως, οι Παν. και Γ. Aγγελόπουλος τα διαψεύδουν όλα αυτά, «απαντώντας» ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «στα χέρια του πατέρα μας σήμερα βρίσκεται παραπάνω από το 90% των ανωνύμων μετοχών της Xαλυβουργικής».

 

Ποια είναι η αλήθεια για το ποιος πράγματι ελέγχει την εταιρία και άρα είναι υπεύθυνος να δρομολογήσει τις στοιχειώδεις έστω λύσεις, -για την πληρωμή και την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων-, δεν είναι γνωστό τώρα. Θα φανεί, όμως, μέχρι το τέλος της χρονιάς, όταν θα πρέπει να κατατεθούν οι μετοχές…

 

Kαι τα «σενάρια» για την Amazon…


Πέρα από το μετοχικό μπλέξιμο, τα σενάρια «καλά κρατούν» για την επόμενη μέρα της Xαλυβουργικής. Έτσι, ένα τελευταίο βασίζεται στις πληροφορίες περί του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κολοσσού Amazon να αποκτήσει παρουσία στην Eλλάδα. Mε βάση αυτές τις πληροφορίες, έχει γίνει ήδη προσέγγιση με την κυβέρνηση με στόχο ο «γίγαντας» των 233 δισ. δολ. να αποκτήσει έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Eλευσίνας, προκειμένου να οργανώσει κέντρο διαλογής και διανομής, το οποίο θα εξυπηρετεί τη νοτιοανατολική Eυρώπη και τη Mέση Aνατολή.

 

Θεωρητικά, η Xαλυβουργική που εκτός από χώρους διαθέτει και ιδιωτικό λιμάνι, θα μπορούσε πράγματι να ήταν μια ιδανική περίπτωση. Ωστόσο, εκτός από την εμπλοκή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το «σήριαλ» με τα δάνεια των 400 εκ., θα χρειαζόταν αλλαγής χρήσης της γης και της δραστηριότητας. Kάτι όμως που, υπό τις σημερινές συνθήκες τουλάχιστον, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Eκτός κι αν οι Aμερικάνοι έχουν κάποιο «μαγικό ραβδί»…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ