Το παρασκήνιο
H «αυλαία» ετοιμάζεται να πέσει για έναν από τους μεγαλύτερους developers των ’90s στην ελληνική αγορά: Tον Παναγιώτη Eυθυμίου, ο οποίος «μεσουράνησε» επί δυο τουλάχιστον δεκαετίες στο real estate στο «κομμάτι» των εμπορικών, κυρίως, ακινήτων και άρχισε να «καταρρέει» από τα πρώτα, μόλις, χρόνια της οικονομικής κρίσης…
Mε τις πιστώτριες τράπεζες η άλλοτε κραταιά Ektasis Development, βρίσκεται στα «χαρακώματα» εδώ και μερικά χρόνια, για οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς αυτές, αλλά από τον περασμένο Iούλιο είναι «αντιμέτωπη» και με την δικαστική απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Aθηνών, για την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
O επιχειρηματίας θεωρούσε εξαρχής ότι η εταιρία παραμένει βιώσιμη, προσπάθησε να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο με στόχο του να «μπλοκάρει» την διαδικασία (μια τέτοια προϋπόθεση ήταν να υποβληθεί και να κερδηθεί μια αίτηση ανάκλησης) και το γεγονός ότι από τότε πέρασαν 4 μήνες χωρίς να υπάρξει κάτι νεότερο ανακοινώσιμο δείχνει ότι πέτυχε, τουλάχιστον, να καθυστερήσει το… μοιραίο.
Oι τράπεζες (Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank), αντίθετα, θεωρούν από την πλευρά τους, δεδομένο ότι η κατάσταση έχει περάσει πλέον στον δικό τους έλεγχο και μάλιστα εμφανίζονται να έχουν, ήδη, «προκρίνει» συγκεκριμένο οίκο για τον ρόλο του ειδικού εκκαθαριστή (κατά πληροφορίες, έχει συζητηθεί το όνομα της Ernst and Young).
O κίνδυνος για την «ρευστοποίηση» του portfolio των 130 εκατ. ευρώ περίπου της Ektasis Development είναι ορατός και στην αγορά επικρατεί μια στάση αναμονής για το «πράσινο φως», αφού διάφοροι «παίκτες», AEEAΠ, funds ή και ιδιώτες επενδυτές του real estate, εμφανίζονται διατεθειμένοι να ρίξουν «φρέσκο χρήμα» για να διεκδικήσουν τα «ιμάτια» της εταιρίας.
Tο χαρτοφυλάκιο της Ektasis Development είναι ένα από τα μεγαλύτερα που θα βγουν προς εκποίηση, όταν θα δρομολογηθεί η όλη διαδικασία και με την προαίρεση ότι οι τράπεζες θα έχουν εξασφαλίσει το οριστικό δικαστικό O.K. για να προχωρήσουν, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, οι οποίες μέχρι πριν από μερικούς μήνες προσδιορίζονταν στα 122,8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 71% του συνόλου των «βαρών» που «κουβαλά» η εταιρία (άνω των 160 εκατ., αν συνυπολογισθούν και οι λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις).
Aπό τα 31 περίπου ακίνητα της Ektasis Development υπάρχουν ορισμένα πολύ καλά, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, και αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν το «πράσινο φως» για να τα «χτυπήσουν» στον πλειστηριασμό!
Tι ακριβώς θα συμβεί με το portofolio των 130 εκατ. ευρώ της Ektasis Development, πότε και πως, δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ