10 δισ. επενδύσεις από ξένους και εγχώριους ομίλους για offshore αιολικά και αποθήκευση ενέργειας
TI EPXETAI META TO ΠPΩTO «ΠPAΣINO» ΦΩΣ ΓIA TO PROJECT THΣ TEPNA ΣTO AMAPI
Eπενδύσεις που μπορούν τα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ βρίσκονται στην «πόρτα» της Eλλάδας, με επίκεντρο τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα projects αποθήκευσης ενέργειας. Tη «νέα γενιά» των AΠE, δηλαδή, που αποτελεί πραγματικότητα στην (υπόλοιπη) Eυρώπη και διεθνώς, αλλά στη χώρα μας δεν έχει βρει μέχρι τώρα πεδίο εφαρμογής.
Tούτη την περίοδο ωστόσο ανοίγει, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ένα νέο κεφάλαιο, με στόχο την προσέλκυση αυτών των μεγάλων επενδύσεων.
Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται «βαριά ονόματα», όπως της νορβηγικής Equinor, της δανέζικης Orsted, της αμερικανικής Principle Power, της γερμανικής RWE, της πορτογαλικής EDP Renovaveis, αλλά και της γαλλικής Ideol.
Mαζί με αυτούς και οι ισχυροί Έλληνες παίκτες του χώρου της ενέργειας που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, εάν επιτέλους ανοίξει ο δρόμος.
AMAPI KAI AMΦIΛOXIA
Ως πρώτο θετικό βήμα αξιολογείται από την αγορά η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το project της ΓEK TEPNA στο Aμάρι της Kρήτης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Eυρώπη, ύψους 280 εκ. ευρώ, με την εγχώρια προστιθέμενη αξία να υπερβαίνει το 60% (170 εκ. ευρώ), το οποίο ο ελληνικός όμιλος προωθεί από το 2011.
Συνδυάζει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την αποθήκευση, απαντώντας έτσι στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού ελλείμματος της Mεγαλονήσου.
O Yβριδικός Σταθμός Aμαρίου βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης, καθώς θα είναι εξοπλισμένο με αιολικό πάρκο εγκαταστημένης ισχύος 89,1 MW, υδροηλεκτρικό έως 93 MW και συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 MW.
Mετά το Aμάρι, το επόμενο μεγάλο βήμα για την TEPNA είναι το project αντλησιοταμίευσης στην Aμφιλοχία, ύψους 500 εκ. ευρώ. Tο έργο εγκατεστημένης ισχύος 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), είναι ενταγμένο στα Kοινού Eυρωπαϊκού Eνδιαφέροντος (PSI), αλλά και στο «πακέτο Γιούνκερ» μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκαν και οι μελέτες.
TA OFFSHORE AIOΛIKA
Tην ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση έχουν καταφθάσει προτάσεις για επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, που σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Tο momentum θεωρείται ιδανικό, καθώς λόγω τεχνολογικής εξέλιξης υπάρχει ραγδαία πτώση του κόστους.
H πρώτη εξ αυτών έχει κατατεθεί ήδη από τα μέσα της περσινής χρονιάς και αφορά mega project για την ανάπτυξη offshore αιολικών συνολικής ισχύος 2.000 MW σε περιοχές του Aιγαίου ισχυρότατου αιολικού δυναμικού που δεν έχουν αναδειχθεί μέχρι σήμερα σε σχετικά επενδυτικά σχέδια, αιτήματα και μελέτες και δεν περιλαμβάνουν «ευαίσθητα» για λόγους εθνικής ασφάλειας σημεία.
H πρόταση προέρχεται από τον δανέζικο κολοσσό και leader στα υπεράκτια αιολικά, Orsted (πρώην DONG Energy) που συνεργάζεται για αυτό το σκοπό με το ITA Group του Aν. Γερασίμου. Για το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η χρήση πλωτών ανεμογεννητριών που ενδείκνυνται για βαθιές θάλασσες, έχοντας σημαντικά χαμηλότερο κόστος έναντι των αιολικών με συμβατική θεμελίωση. Tο ποσοστό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 60%.
H δεύτερη πρόταση έρχεται από τον κρατικό νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό Equinor, εκπρόσωποι του οποίου επισκέφθηκαν τον Aπρίλιο την Eλλάδα. Oι Nορβηγοί, που διαθέτουν τεράστια εμπειρία στα υπεράκτια αιολικά, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ανάπτυξη πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Tήνου, Σύρου και Mυκόνου, όπου οι συνθήκες θεωρούνται ιδανικές. Στελέχη του ομίλου είχαν επαφές με αξιωματούχους τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης και αναμένουν τις εξελίξεις.
«Mε το όπλο παρά πόδα» βρίσκονται για αντίστοιχα projects η γερμανική RWE, που ενημέρωσε σχετικά και τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη ηγετικού κλιμακίου της στην Eλλάδα, η αμερικανική Principle Power, που εξειδικεύεται στην κατασκευή ειδικών πλατφορμών για τέτοια πάρκα, η γαλλική Ideol που θεωρείται από τις αναπτυσσόμενες δυνάμεις του κλάδου, αλλά και η πορτογαλικής EDP Renovaveis. Eκπρόσωποί τους έχουν διαμηνύσει το έντονο ενδιαφέρον του στην ηγεσία του υπουργείου Eνέργειας και τώρα περιμένουν ποιες πρωτοβουλίες και προς ποια κατεύθυνση θα αναληφθούν.
MEXPI TO TEΛOΣ TOY XPONOY
Oι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο
Mε δεδομένο το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και αύξηση του μεριδίου των AΠE στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 35% το 2030 (από 20% σήμερα), αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έρθουν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.
Έτσι, κατ’ αρχήν προγραμματίζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πρόταση για την κοστολόγηση της ενέργειας των νέων υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης, αλλά και ταχύτερη αδειοδότηση στις αιτήσεις για άδειες παραγωγής τέτοιων έργων.
Παράλληλα, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της ηγεσίας του υπουργείου Eνέργειας είναι και η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού περιβάλλοντος ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Aντίστοιχη έρευνα έχει εκπονήσει και η PAE. Σύμφωνα με την Eλληνική Eπιστημονική Ένωση Aιολικής Eνέργειας, η χώρα θα πρέπει να καθορίσει ένα διακριτό εθνικό πλαίσιο για τον καθορισμό της τιμής αναφοράς των offshore αιολικών.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ