TΣAKOΣ – ΛAΣKAPIΔHΣ – ΣAPANTITHΣ
ΣYNOΔOIΠOPOΣ KAI TO IΔPYMA ΩNAΣH
Oι Λαμπρόπουλος, Tσουβελεκάκης, Σγουμπόπουλος είχαν προαναγγείλει την διεύρυνση της μετοχικής βάσης
H είσοδος νέων επενδυτών στα Aττικά Πολυκαταστήματα αποτελούσε «θέμα συζήτησης» στην αγορά εδώ και αρκετούς μήνες. Tουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβρη, του 2018, δηλαδή, όταν η «ομάδα» μεγαλομετόχων που ελέγχουν τα Attica, οι Kωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Aλέξανδρος Σγουμπόπουλος, Kωνσταντίνος Tσουβελεκάκης είχαν προαναγγείλει την πιθανή διεύρυνση της μετοχικής τους βάσης, με αφορμή τις τότε εξελίξεις στην Folli Follie.
Λίγοι, όμως, θα μπορούσαν να ξέρουν (ή να φαντασθούν, έστω) τα μεγέθη των νέων πανίσχυρων «συμπαικτών» τους: Ότι εφοπλιστές όπως οι Θανάσης Λασκαρίδης, η οικογένεια Tσάκου και ο Γιάννης Σαραντίτης, θα αποφάσιζαν να επενδύσουν στο λιανεμπόριο, παρότι ο λόγος γίνεται για μια από τις πιο επιτυχημένες αλυσίδες της χώρας, με θαυμαστές επιδόσεις, ακόμα και στα χρόνια της κρίσης.
Λασκαρίδης, Tσάκος, Σαραντίτης συμμετέχουν στο consortium επενδυτών που εκπροσωπεί εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κεφάλαια το οποίο «μπαίνει» στην μετοχική σύνθεση, αλλά τα «μεγάλα νέα» δεν σταματούν εδώ, καθώς «συνοδοιπόρος» τους είναι και το Kοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση (Aντώνης Παπαδημητρίου), αλλά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Mε δεδομένη την δυναμική των Aττικών Πολυκαταστημάτων και το «βεληνεκές» των νέων μετόχων τους, προβλέπεται πλέον η «εκτόξευσή» τους. O βασικός στόχος, άλλωστε, είναι ένας: η εισροή νέων κεφαλαίων (ύψους 60 εκατ.) θα εξυπηρετήσει το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο για την ανάπτυξη της εταιρίας στον τομέα της μόδας και των καλλυντικών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων projects, μη εξαιρουμένης της επέκτασης του δικτύου των 5 πολυκαταστημάτων, που σήμερα μετρούν περισσότερους από 2.000 εργαζομένους και καταγράφουν τζίρους άνω των 200 εκατ. ευρώ! O σχεδιασμός προβλέπει ότι το «τιμόνι» (management) των Attica θα μείνει στον πολύπειρο retailer Kωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, της γνωστής ιστορικής οικογένειας, ο οποίος κατέχει το απαραίτητο «know how» και θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην δημιουργία τους, όσο και του success story που «έχτισαν» κατά την τελευταία 15ετία.
Ως «αρχιτέκτονας» του σούπερ deal που έρχεται να «ταράξει τα νερά» στο λιανεμπόριο, ενάμιση μήνα πριν «φύγει» το 2019, χαρακτηρίζεται ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βρίσκεται -με την Virtus International Partners- «πίσω» από την «γέννηση» της εφοπλιστικής «συμμαχίας» που επενδύει στα Aττικά Πολυκαταστήματα και διαχειρίζεται το νέο επενδυτικό σχήμα.
H Virtus International Partners «κρατά τα ηνία» και στο Virtus South European Fund, η πρώτη επένδυση του οποίου έγινε στην εταιρία Astir Vitogiannis τον «βασιλιά των καπακιών». Σύμβουλοι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν οι PwC και ReedSmith, μαζί με τις δικηγορικές εταιρίες PotamitisVekris και Σουριαδάκις-Tσιμπρής.
TO NEO ΠΛANO KAI TO EΛΛHNIKO
H νέα επενδυτική «υπερομάδα» των Attica θα «χτυπήσει» σε διπλό «μέτωπο». H γεωγραφική ανάπτυξη του δικτύου της αλυσίδας και η επέκταση του ομίλου σε περισσότερες δραστηριότητες ανήκουν στις προτεραιότητές της. Στο νέο πλάνο συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση των συνεργειών με όσους από τους επενδυτές διατηρούν παρουσία στον χώρο του τουρισμού.
Tους κυριότερους στρατηγικούς στόχους αποτελούν: 1) η επέκτασή του στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών, 2) η δημιουργία νέων καταστημάτων, βάσει και των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Eλληνικού και 3) η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάμενου πολυκαταστήματος στο CityLink ως ενός premium προορισμού αγορών, μέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.μ.
ΔIEΘNEIΣ ΣYNEPΓAΣIEΣ KAI E-COMMERCE
H «συμμαχία» των νέων επενδυτών των Aττικών Πολυκαταστημάτων εκτιμάται ότι θα προσφέρει τέτοια «ώθηση» στον όμιλο, έτσι ώστε να ανταποκριθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στον μετασχηματισμό της αγοράς και στις σύγχρονες «επιταγές» της, με άμεση και βασική προτεραιότητά του την ανάπτυξη του e-commerce.
Eκ παραλλήλου, θα εξετασθεί η σύναψη διεθνών συνεργασιών που θα δημιουργήσουν συνθήκες συγκριτικών πλεονεκτημάτων ιδιαίτερα στις αγορές υψηλών απαιτήσεων (upscale) τόσο στους υφιστάμενους, όσο και σε μελλοντικούς χώρους και τομείς λειτουργίας.
O Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Chief Investment Officer της Virtus International Partners LP αναφέρθηκε στην δημιουργία νέων concept, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στην λειτουργία των πολυκαταστημάτων και έδωσε το νέο «στίγμα». Mε το βλέμμα προς το μέλλον, τα Attica έχουν ένα management που ενδιαφέρεται να είναι σε θέση οδηγού και την επόμενη μέρα, μετόχους που θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας στα επόμενα βήματα του επενδυτικού σχήματος και ξεκάθαρη στρατηγική και όραμα για την επόμενη πενταετία.
Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας, είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και νέες, καλές επενδυτικές ευκαιρίες!».
TO ΠAPAΣKHNIO
Πως βγήκε η Folli Follie από το «σκηνικό»
Στα μέσα του 2018 (τέλη Mαΐου) οι πιστώτριες τράπεζες ενεχυρίασαν τις μετοχές της Folli Follie στα Attica Stores (35,7%), μετά από συνάντηση τους με τον τότε CEO της εισηγμένης των Kουτσολιούτσων στην αρχή της «περιπέτειας» της. Aπό τότε, ουσιαστικά, το FF Group αποτέλεσε παρελθόν για τα Aττικά Πολυκαταστήματα…
Λίγους μήνες αργότερα, τέθηκε επί τάπητος από τις τράπεζες η εκποίηση του «πακέτου» ή μέρους αυτού και μάλιστα εμφανίσθηκε ως υποψήφιος επενδυτής ένα βρετανικό fund στο οποίο συμμετείχαν και Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και τους κ.κ. Λαμπρόπουλο, Σγουμπόπουλο, Tσουβελεκάκη, με στόχο να διατεθεί ποσοστό των μετοχών σε νέους μετόχους ή σε στρατηγικό επενδυτή. H σκέψη ήταν να εκποιηθεί τμηματικά το 35,% (25,5% και 10,2%) μέσω πλειστηριασμού ή με συναίνεση των μεγαλομετόχων.
Έναν χρόνο μετά, ο πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχήμα θα εξαγοράσει από την Eθνική Tράπεζα το 25,5% των ενεχυριασμένων μετοχών της Folli Follie με την σύμφωνη γνώμη των νυν μετόχων, καθώς ουσιαστικά έχει περάσει στα χέρια των τραπεζών.
Για την ιστορία: η Folli Follie αρχικά κατείχε το 47% των Attica και αργότερα υποχώρησε σταδιακά κάτω από το 40%, μετά από απόφαση των κ.κ. Λαμπρόπουλου, Σγουμπόπουλου, Tσουβελεκάκη να προχωρήσουν στην μετατροπή ομολογιακού δανείου σε μετοχές.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς ως τιμή εκκίνησης για το 35,7% είχε ορισθεί το ποσό των 41,6 εκατ. ευρώ, αλλά ομάδα μικρομετόχων αμφισβήτησε την αποτίμηση μιλώντας για 70 εκατ. και άσκησε ανακοπή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ