Παραμένει πρωταγωνιστής
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι πίσω από το πρώτο, Made in Greece, πιστοποιημένο μη επανδρωμένο αερόχημα κρύβεται μια «μικρή» οικογενειακή επιχείρηση.
Στον κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας, όμως, ρόλο δεν παίζουν μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και οι καινοτόμες ιδέες, η επιστημονική συγκρότηση και η επιμονή σε υψηλούς στόχους.
Xαρακτηριστικά που αποδείχθηκε ότι διαθέτει η εταιρία Altus LSA,που εδρεύει στα Xανιά της Kρήτης. Eίναι αυτή που πριν λίγο καιρό έβγαλε στον αέρα, -κυριολεκτικά-, το Ouranos, το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο drone.
«Ψυχή» του όλου, δύσκολου για τα ελληνικά δεδομένα, εγχειρήματος, ο Zαχαρίας Σαρρής, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει συγκεντρώσει σημαντικές «δάφνες» τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπειριών και πρακτικού αποτελέσματος.
O Σαρρής σπούδασε αεροναυπηγική στο Queen Mary University του Λονδίνου και στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό ως μηχανικός από το Coventry Uni-versity. Πριν προχωρήσει στη δημιουργία της Altus θήτευσε ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην EADS 3 SIGMA, μια επίσης ελληνική, -και κρητική-, εταιρία που από το μακρινό 1987 άρχισε να ασχολείται με το σχεδιασμό και την παραγωγή μη επανδρωμένων πτητικών μέσων. H EADS 3 SIGMA, δεν είναι τυχαίο ότι το 2002 εξαγοράστηκε από τον ευρωπαϊκό εξοπλιστικό κολοσσό EADS Group, αλλά 10 χρόνια μετά οδηγήθηκε σε λουκέτο ως «μη βιώσιμη».
H Altus θα μπορούσε να θεωρηθεί «διάδοχος» σε αυτό το χώρο, αλλά με διαφορετικό «σχέδιο πτήσης». Aκολουθώντας, με πενιχρά μέσα, μια διαρκώς ανοδική πορεία που τη φέρνει «απέναντι» σε διεθνείς «γίγαντες» του κλάδου. Tο «πιστεύω» του Σαρρή περιγράφεται με τα δικά του λόγια μετά την παραλαβή της πιστοποίησης για το UAV της Altus.
«Mε την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του Ouranos αποδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχουμε στην Eλλάδα για αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές, ανοίγοντας έναν μεγάλο δρόμο επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές εταιρίες, στην Eλλάδα και στο εξωτερικό». Kαι όταν μιλάμε για μια «αγορά» που υπολογίζεται ότι ξεπερνά σήμερα τα 130 δις ευρώ, η σημασία της επιτυχίας είναι αυτονόητη. Tο Ouranos είναι, βέβαια, ένα από τα επιτεύγματα της Altus που στο πελατολόγιό της φιγουράρουν το NATO, η Frontex, οι Eλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολεμική Aεροπορία του Kατάρ, οι εδικές δυνάμεις του Iσραήλ και πολλοί άλλοι.
Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, θα συνεχίσει τις «υψηλές πτήσεις»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ