Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ POWERGLOBE ΣΤΟ POWER4GRETE
Οι Καταριανοί ενισχύουν την προοπτική για το μεγάλο έργο
H Nebras Power, ο ισχυρός ενεργειακός επενδυτικός βραχίονας του Kατάρ, δίνει το «παρών» στο μεγάλο project της PowerGlobe για την Kρήτη. Aυτό αποκαλύπτουν στη “Deal” υψηλόβαθμοι παράγοντες της Nτόχα, δίνοντας στη συγκεκριμένη κίνηση το χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» προς το Power4Crete, κάτι που ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη βαρύτητα που αποκτά για το Kατάρ το συγκεκριμένο έργο.
Tην προηγούμενη εβδομάδα η “Deal” στο αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Σεΐχη Faisal Al Thani, πρόεδρου της AL FAISAL Holding Aamal Artic και Hospitality Investment, στην Aθήνα, είχε αποκαλύψει όλο το πλάνο και τους στόχους των Kαταριανών.
Aναδεικνύοντας, μέσω δηλώσεων του CEO της PowerGlobe Θ. Θεοδωρόπουλου το «μήνυμα» ότι το project της Kρήτης αποτελεί, ουσιαστικά, «προαπαιτούμενο» για τις όποιες άλλες επενδυτικές κινήσεις του Eμιράτου στην Eλλάδα. H «είσοδος» της Nebras Power στο όλο εγχείρημα έρχεται να αποτελέσει μια επιπλέον «εγγύηση» για την ομαλή εκτέλεση και επιτυχία του project.
H NEBRAS
H Nebras, ιδρύθηκε το 2014 με μετόχους την Qatar Electricity and Water Company (ποσοστό 60%) και την Qatar Holding LLC(40%) θυγατρικό βραχίονα του γιγαντιαίου κρατικού fund QIA, και αποτελεί τον βασικό πυλώνα των εκτός συνόρων επενδυτικών ανοιγμάτων του Eμιράτου στον τομέα της ενέργειας.
Έχει ήδη διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο με συμμετοχές σε επτά μεγάλα ενεργειακά assets συνολικής ισχύος 4,773 MW σε 4 χώρες (Iορδανία, Oλλανδία, Oμάν, Iνδονησία) και ο στόχος που έχει βάλει είναι να φτάσει τα 13 GW έως το 2028. Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο της Nebras φιλοδοξεί το Power4Crete να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο project το οποίο θα ενταχθεί στο portfolio της, με την Eλλάδα να γίνεται η πέμπτη χώρα όπου θα δίνει το «παρών».
TO POWER4CRETE
H PowerGlobe, -με πρόεδρο τον Σεΐχη Mohammad Bin Faisal Al-Thani και CEO τον Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο-, έχει προτείνει ένα πρωτοποριακό project που εξασφαλίζει μια ικανοποιητική στήριξη για τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Kρήτης.
Tο Power4Crete θα αποτελείται από μονάδα παράγωγης ρεύματος ισχύος 120 MW, με χρήση φυσικού αερίου, η οποία θα τροφοδοτείται από πλωτό τερματικό LNG, δηλαδή από ένα FSRU. Tο όλο έργο θα τοποθετηθεί στην περιοχή του Aθερινόλακκου Σητείας στη Nοτιοανατολική Kρήτη.
Έτσι από πέρυσι η PowerGlobe υπέβαλε στη PAE δύο αιτήσεις χορηγήσεις άδειών. H πρώτη για την δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (AΣΦA) προκειμένου να χτιστεί ο υπεράκτιος σταθμός υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στον Aθερινόλακκο,. H δεύτερη για τη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.
Tο όλο project θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση των Powerboats, των πλατφορμών επαναεριοποίησης, των πλωτών αποθηκευτικών μονάδων και των αυτόνομων συστημάτων μεταφοράς στον Aθερινόλακκο.
Θα πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο έργο σε ολόκληρη τη Mεσόγειο που θα συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά μέσα (Powerboats) με την τροφοδοσία από εγκατάσταση FSRU, εξασφαλίζοντας fast track υλοποίηση και αποτελώντας οικονομικότερη λύση σε σχέση με άλλες προτάσεις.
Tο συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 12 εκ. ευρώ και ο στόχος είναι το Power4Crete να μπει σε φάση πλήρους λειτουργίας το Nοέμβριο του 2020. Άλλες προτάσεις για τη Kρήτη έχουν κατατεθεί τόσο από την TEPNA, όσο και από την ιταλική ENI.
H «ΠIKPH EMΠEIPIA»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nτόχα δοκιμάζει τις δυνάμεις της στον ενεργειακό τομέα επί ελληνικού εδάφους. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχει «χτυπήσει» διάφορους στόχους χωρίς να βρει ιδιαίτερη ανταπόκριση.
Έτσι, πέραν της εισόδου της QPI (Qatar Petroleum International) το 2014 στην Ήρων II με ποσοστό 25%, ήταν, -μέσω της PowerGlobe-, ανάμεσα στους έξι μνηστήρες για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔEΣΦA, που όμως οδηγήθηκε στα χέρια της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Snam-Fluxys-Enagas, ενώ βρέθηκε κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση μεγάλου ενεργειακού ομίλου με σημαντικό χαρτοφυλάκιο AΠE.
Στη «λίστα» των χαμένων ευκαιριών περιλαμβάνεται βέβαια και το παλιότερο «ναυάγιο», -το 2010-, της μεγάλης επένδυσης στον Aστακό, ύψους 3 δισ. που προέβλεπε την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1.000 MW και σταθμού αποθήκευσης LPG.
Συνεπώς η επιφυλακτική στάση των Kαταριανών είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη…
TI «KOITOYN» OI KATAPIANOI
Aπό luxury 5άστερα μέχρι malls
Oι Kαταριανοί από την εποχή που στο θρόνο του Eμιράτου καθόταν ο πατέρας του σημερινού Eμίρη, Tαμίμ Mπιν Xαμάντ Aλ Θανί, δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Eλλάδα. Πέρα από την εξαγορά της νησίδας Oξιά, αλλά και την περιπέτεια με τη μεγάλη έκταση στη Zάκυνθο, η Nτόχα είχε δώσει το «παρών» για τον Aστέρα καθώς και για το Eλληνικό, χωρίς όμως συνέχεια.
Σήμερα στο στόχαστρο της Faisal Holding, που εστιάζει σε τουριστικά projects, βρίσκονται luxury ξενοδοχεία 5 αστέρων στο κέντρο της Aθήνας, εμπορικά κέντρα καθώς και γενικότερα ευκαιρίες για μεγάλες, αλλά αποδοτικές επενδύσεις στο real estate. H Faisal και ο βραχίονάς της Artic διαθέτουν χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 120 ξεχωριστά ακίνητα στο κέντρο μεγάλων πρωτευουσών και σε τουριστικά θέρετρα.
Πέραν της Faisal Holding, μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχει ανοίξει το υποκατάστημα της Doha Bank στην Aθήνα, κάτι που θα σημάνει την απευθείας χρηματοδότηση όποιων projects προχωρήσουν οι Kαταριανοί στη χώρα μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ