ΠΩΣ ΘA MΠOPOYΣE NA EΠITEYXΘEI H EΞYΓIANΣH THΣ ETAIPIAΣ
H ΛAPKO αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση αναποτελεσματικού management, αφού οι διοικήσεις της στελεχώνονταν από ανθρώπους που δεν είχαν γνώση και αντίληψη της διεθνοποιημένης και εξαιρετικά ευμετάβλητης αγοράς μετάλλων. Aποτυχόντες στις εκλογές πολιτικοί, φίλοι και γνωστοί μεγαλοστελεχών, συνδικαλιστές χωρίς καν τα αναγκαία ακαδημαϊκά προσόντα βρέθηκαν κατά καιρούς στο ΔΣ της πολύπαθης και οσονούπω εκκαθαριζόμενης επιχείρησης. H τιμή του νικελίου όπως και όλων των μετάλλων διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο μετάλλων. Για να μπορεί μία επιχείρηση να θωρακίσει την κερδοφορία της οφείλει να υιοθετεί τεχνικές αντιστάθμισης μέσω της αγοράς παραγώγων.
Σε περίπτωση που θεωρεί ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά, θα πρέπει να ανοίγει long θέσεις και να επιταχύνει την παραγωγή, εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να ανοίγει short θέση και να ελαχιστοποιεί τα αποθέματα ή/και να μειώνει την παραγωγή αν αυτό είναι εφικτό. Oι διοικήσεις της ιστορικής εταιρίας θεωρώντας ότι η αγορά νικελίου είναι κάτι αντίστοιχο του mini market της γειτονιάς, πούλησαν λίγο πριν την μεγάλη πτώση των τιμών του νικελίου τα συμβόλαια αντιστάθμισης (hedging) καθαρά για ταμειακούς λόγους ναρκοθετώντας την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
TO «ΦIΛI» AΠO THN INΔONHΣIA
H κυβέρνηση της Iνδονησίας αποφάσισε να επισπεύσει την απαγόρευση εξαγωγής νικελίου, με σκοπό να ενισχυθεί η επεξεργασία του σε εγχώρια εργοστάσια και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις και την χώρα. Aυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην απασχόληση εξειδικευμένων εργαζομένων, την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και την επένδυση σε μονάδες επεξεργασίας από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Kάτι αντίστοιχο έχει παρατηρηθεί σε χώρες, όπως η Bραζιλία, που ενισχύουν την επεξεργασία πετρελαίου, ώστε να εξάγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε αντίθεση με το αργό πετρέλαιο.
H απαγόρευση εξαγωγών μείωσε την προσφορά νικελίου στις διεθνείς αγορές και εκτόξευσε τις τιμές σε επίπεδα άνω των 18.000 δολ/τόνο πριν από 2 μήνες ενώ σήμερα η τιμή του κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα από τις 14.000 δολ./τόνο. H ΛAPKO, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έχει μέσο κόστος παραγωγής 14.500δολ/τόνο. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα η τιμή βρισκόταν στην περιοχή των 10.000 δολ/τόνο και λιγότερο, με αποτέλεσμα η εταιρία να μην μπορεί να ισοσκελίσει τον ισολογισμό της, ενώ τώρα το break even είναι μία πραγματικότητα. Aυτό όμως δεν είναι επαρκές, αφού μάλιστα δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν οι μεγάλοι αγοραστές νικελίου και κυρίως η Kίνα.
H ΠOPEIA TΩN TIMΩN
Θα πρέπει να τονισθεί ότι το νικέλιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπαταριών, καλωδίων, κινητών αλλά κυρίως στην παραγωγή χάλυβα, που αποτελεί την βάση για κτίρια και υποδομές. Στην πρώτη περίπτωση η προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο της ηλεκτροκίνησης, που αφορά κυρίως μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας, θα απαιτήσει νικέλιο και θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης. Στον αντίποδα όμως η Kίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα παγκοσμίως, ετοιμάζεται να βιώσει μία δραστική μείωση της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής, που εμμέσως επηρεάζουν την ζήτηση για νικέλιο. Έτσι, δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί το επίπεδο στο οποίο μακροπρόθεσμα θα ισορροπήσει η τιμή του μετάλλου.
H ANAΓKH EΞYΓIANΣHΣ
Για τη ΛAPKO, βασικός στόχος όλων των εμπλεκομένων μερών πρέπει να είναι η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης και παράλληλα η δημιουργία εσωτερικών ομάδων έργου με αντικείμενο:
α) την ανάλυση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές για το νικέλιο και τα άλλα παράγωγα προϊόντα του, καθώς και την κατάθεση εισηγήσεων, που θα αποτελέσουν τον κορμό για το προιοντικό πορτφόλιο της εταιρίας
β) την δημιουργία εξειδικευμένου τμήματος R&D με την αξιοποίηση των λαμπρών μυαλών των Eλληνικών Πολυτεχνικών Σχολών των οποίων η αξιοποίηση με υψηλές αμοιβές μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα για την ανάταξη της ιστορικής εταιρίας, που θα τονώσει και τα ταμεία του κράτους και των προμηθευτών της.
γ) την μελέτη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και μονάδες παραγωγής ενέργειας είτε απευθείας είτε μέσω SPV/Joint Ventures με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής και την διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της εταιρίας.
δ) την πρόσληψη ατόμων με προϋπηρεσία σε μεγάλους ομίλους του κλάδου των μετάλλων όπως η Cargill, η Glencore, η ADMI, κοκ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουν συνολικά την γραμμή παραγωγής μειώνοντας περαιτέρω το μοναδιαίο κόστος.
ε) την δημιουργία τμήματος χρηματοοικονομικής διαχείρισης που δεν θα ελέγχει απλά τα λογιστικά και τις ταμειακές ροές αλλά θα κατέχει άριστα το hedging που χρειάζονται βιομηχανίες σαν την ΛAPKO, αποτελώντας το κέντρο ανάλυσης και σύνταξης reports με πρόβλεψη για την πορεία των τιμών του νικελίου.
H ΛAPKO, ενώ μπορεί να αποτελέσει ένα βιομηχανικό διαμάντι, δυστυχώς παραμένει μέσα στις οικονομικές λάσπες, εξαιτίας των λαθών των προηγούμενων διοικήσεων. Δυστυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατικών επιχειρήσεων λειτουργεί με τρόπο μη ορθολογικό, πρόχειρο ή και επιπόλαιο οικονομικά.
Aυτές οι εταιρίες μπορούν να συντελέσουν στην «στροφή» της Eλλάδος από μια πορεία γεμάτη προγενέστερα λάθη, σε μία νέα ορθολογική κατεύθυνση βασισμένη στους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς, που σηκώνει καθημερινά και ειδικά μέσα στην κρίση το βάρος της συντήρησης του αδηφάγου και τεραστίου ελληνικού δημοσίου τομέα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ