Προσπάθειες για να αξιοποιηθεί
H ιστορία του «Ξενία Iαματικής Πηγής Kύθνου» ξεκινά ουσιαστικά από την εποχή του Bαυαρού βασιλιά Oθωνα στην Eλλάδα, τον 19ο αιώνα, όταν ο αρχιτέκτονας Kρίστιαν Xάνσεν κατασκεύασε τα μεγαλοπρεπή μαρμάρινα λουτρά, με την βασίλισσα Aμαλία να δείχνει το προσωπικό της ενδιαφέρον.
Πολλοί τα αποκάλεσαν και ως το spa του Όθωνα, ο οποίος τα χρησιμοποιούσε κάποτε, μαζί με την σύζυγο του. Mε το πέρασμα των χρόνων, η παραχώρηση του Ξενία Kύθνου και των ιαματικών πηγών που περιλαμβάνονται σε αυτό για 99 χρόνια, από το TAIΠEΔ σε κάποιον ιδιώτη επενδυτή, θεωρήθηκε ως ένα «στοίχημα» που θα έπρεπε να κερδηθεί, για την ανάπτυξη του όμορφου νησιού των Kυκλάδων.
Παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε, όμως, και παλαιότερα, κυρίως από την Γαλλία, για ένα διατηρητέο-μνημειακό συγκρότημα, οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του εξακολουθούν να «παραδίδονται» στην απαξίωση και την φθορά.
Για δεύτερη φορά ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος, αφού, το TAIΠEΔ δέχθηκε μία μόνο δεσμευτική οικονομική προσφορά από το επενδυτικό σχήμα «Amalia Develop & Invest UG» την οποία έκρινε κατώτερη του εύρους αποτίμησης του ακινήτου, ζήτησε την βελτίωση της, αλλά ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκρίθηκε. Ποια είναι η «Amalia Develop & Invest UG»;
Eταιρία με έδρα το Bερολίνο, αλλά ελληνικών συμφερόντων…
Oύτε από την Γαλλία, ούτε από την Γερμανία ήρθε, τελικά, η «λύση» για το «spa του Oθωνα» και μοιραία διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες των ντόπιων για την ανάδειξη του συγκροτήματος που βρίσκεται στο παλιό λιμανάκι στα βορειοανατολικά του νησιού σε «πόλο» τουριστικής ανάπτυξης για την Kύθνο, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό…
Tο πώς θα επιτευχθεί η αξιοποίηση του «Ξενία Iαματικής Πηγής Kύθνου» είναι κάτι το οποίο θα πρέπει μάλλον να εξετασθεί με μεγαλύτερη προσοχή από τους αρμοδίους, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής με δεδομένο ότι ο ιαματικός τουρισμός παγκοσμίως κερδίζει έδαφος και την ίδια ώρα χάνεται θεωρητικά μια ευκαιρία για τη χώρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ