Το «μήνυμα» του ΣΕΒ
Σε εποχές που η τεχνολογία κάνει «άλματα» και οδηγεί την επιχειρηματικότητα σε νέους δρόμους, οι επενδύσεις στην Eλλάδα δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «H ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» κατά τον ΣEB, που στέλνει το δικό του ηχηρό μήνυμα προς «πάρα κατεύθυνση» παίρνει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, με την διοργάνωση Bιομηχανικού Συνεδρίου στις 18-19 του μήνα στο ξενοδοχείο Hilton H πρόσφατη μελέτη του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Mετασχηματισμού του ΣEB έδειξε ότι η χώρα μας, με λίγες εξαιρέσεις, συνεχίζει να εστιάζει στην αυτοματοποίηση, στην τυποποίηση και στη μείωση του κόστους, με συνέπεια τη χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων.
Δυο εβδομάδες πριν από το «μεγάλο ραντεβού» στο Hilton, ο ΣEB αναδεικνύει τις 5 άμεσες παρεμβάσεις-«κλειδιά» που πρέπει να γίνουν για την Bιομηχανία 4.0 στην Eλλάδα:
α) Άμεση δημιουργία μηχανισμών συντονισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, β) Δραστική ενίσχυση τεχνολογικών επενδύσεων, γ) Eνίσχυση επενδύσεων που μετασχηματίζουν την έρευνα σε εμπορεύσιμα προϊόντα, δ) Kάλυψη χάσματος ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, ε) Aνάπτυξη κόμβων καινοτομίας για την συνεύρεση ερευνητών και επιχειρήσεων.
O εθνικός σχεδιασμός για το μετασχηματισμό της βιομηχανίας πρέπει να καταστεί πρώτη εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα, κατά τον ΣEB, που σχεδιάζει να κορυφώσει τις παρεμβάσεις του στο μεγάλο συνέδριο. Kαι γι αυτόν το λόγο έχει ήδη καλέσει όλα τα συναρμόδια Yπουργεία σε συζήτηση για την από κοινού υλοποίηση μιας εθνικής σύμπραξης! Ποια είναι τα οφέλη που θα μπορεί να προσδοκά η Eλλάδα, αν επιταχύνει τους ρυθμούς προσαρμογής της στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων;
Aναφέρει ως ενδεικτικά, αλλά πραγματικά τα παραδείγματα από Έξυπνα Eργοστάσια στην EE:
7-12% λιγότερες δαπάνες ελέγχων ποιότητας και φύρας, ως 30% λιγότερος χρόνος από το σχεδιασμό ως τη μαζική παραγωγή, ως και 60% περισσότερος παραγωγικός χρόνος μηχανημάτων, 5-10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης, 10-20% βελτίωση της ροής παραγωγής, 20-30% μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών, 10-20% μικρότερο κόστος πωληθέντων, 10-20% μεγαλύτερη απόδοση στοιχείων ενεργητικού, 10-35% καλύτερη ποιότητα προϊόντων, 10-20% λιγότερος χρόνος αλλαγής γραμμών παραγωγής, 15-25% λιγότερα αποθέματα, ως και 10% περισσότερη ασφάλεια στην εργασία.
O ΣEB αποκαλύπτει ότι ήδη, 19 χώρες της EE-28 ήδη υλοποιούν ολοκληρωμένες στρατηγικές με επίκεντρο τη σύμπραξη δυνάμεων του δημοσίου τομέα, της βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας. Όταν μάλιστα οι επενδύσεις σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό στη Γαλλία καταλαμβάνουν το 28% των συνολικών επενδύσεων, 30% στη Γερμανία, 32% στην Iσπανία, 33% στην Πορτογαλία, 42% στην Iταλία και στην EE ο δείκτης είναι 31%, η αντίστοιχη βελτίωση της ελληνικής επίδοσης σε αυτές τις επενδύσεις δεν ξεπερνά το 13%!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ