Μειωμένη κατά περίπου 11,5% εμφανίζεται το 2010 η συνολική εγχώρια αγορά αθλητικής φόρμας σε σχέση με το 2009, ενώ μειωμένη ήταν και η αγορά των αθλητικών υποδημάτων κατά 9% περίπου την ίδια περίοδο. Τα παραπάνω προκύπτουν από την κλαδική μελέτη “Αθλητικά Είδη” που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.
Το μέγεθος της φαινομενικής κατανάλωσης σε σετ αθλητικών φορμών εμφανίζει πτώση κατά την περίοδο 2000-2010, με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,4%, τάση η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη στροφή του καταναλωτικού κοινού από τα πλήρη σετ αθλητικών φορμών σε αγορές μεμονωμένων μερών αθλητικής ένδυσης (ξεχωριστά άνω – κάτω μέρη).
Όσον αφορά στα αθλητικά υποδήματα, διαχρονική αύξηση εμφανίζει το συνολικό μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς κατά την περίοδο 2000-2007 με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,5% περίπου, ενώ κάμψη εμφανίζεται από το 2008 και μετά. Ειδικότερα κατά κατηγορία, τα αθλητικά υποδήματα “μόδας”, εκτιμάται ότι το 2010 κατείχαν μερίδιο 62% της αγοράς, έναντι μεριδίου 38% των αθλητικών υποδημάτων με ενσωματωμένη “τεχνολογία”, τα οποία και προορίζονται για συγκεκριμένα αθλήματα.
Όσον αφορά τις προοπτικές εξέλιξης του κλάδου, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η εγχώρια αγορά αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης (σε ποσότητα) προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει περαιτέρω μείωση τη διετία 2011-2012, με μέσο ετήσιο ρυθμό 10%-15%.
Ο κλάδος των αθλητικών ενδυμάτων στην Ελλάδα περιλαμβάνει κυρίως εισαγωγικές και λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις, σε αρκετές δε περιπτώσεις οι δύο δραστηριότητες συνδυάζονται. Σχετικά με τον τομέα των αθλητικών υποδημάτων, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο προϊόν είναι αποκλειστικά εισαγωγικές, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υφίσταται εγχώρια παραγωγή αθλητικών υποδημάτων.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε αύξηση κατά 3,2% το 2009, ενώ σημαντική ήταν η μείωση για τα ίδια κεφάλαια (22,6%) την ίδια περίοδο. Οριακή αύξηση (1,7%) εμφανίζει ο συνολικός κύκλος εργασιών, ωστόσο σημαντική μείωση καταγράφουν τα μικτά και λειτουργικά κέρδη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών το 2009, έναντι αντίστοιχων κερδών το 2008. Σημαντική ήταν και η μείωση στα κέρδη EBITDA.