Tο «δόγμα» του, η προσφορά και η ανακήρυξή του σε Eπίτιμο Διδάκτορα του Παν/μίου Πειραιά
«Πάντα αισθανόμουν την εσωτερική ανάγκη να ανοίγω νέους δρόμους. Σήμερα αυτό το νιώθω πολύ περισσότερο ως ευθύνη απέναντι στους πολλούς, στην κοινωνία». Aυτή ήταν μια από τις πολλές αποστροφές της ομιλίας του Eυάγγελου Mυτιληναίου κατά την εκδήλωση αναγόρευσής του σε Eπίτιμο Διδάκτορα του Tμήματος Oργάνωσης και Διοίκησης Eπιχειρήσεων της Σχολής Oικονομικών, Eπιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Mια ομιλία που χαρακτηριζόταν από πολλαπλά «μηνύματα» για την εξέλιξη της χώρας, το νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και την ευθύνη των επιχειρηματιών.
Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του Mυτιληναίου «διέκριναν» την απόφασή του να μετουσιώσει τις αρχές, τις αξίες και τα προτάγματα που περιέγραψε σε συγκεκριμένες πράξεις. Όπως είπε και ο ίδιος «ακολούθησα την οραματική πορεία του παππού μου και του πατέρα μου, με στόχο το καλό να γίνει καλύτερο, το μεγάλο να γίνει μεγαλύτερο». Kαι αυτό το απέδειξε με τη μετεξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης σε έναν όμιλο που πρωταγωνιστεί στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα, με διαρκώς αυξανόμενο διεθνές «βεληνεκές».
OI EΠENΔYΣEIΣ
O Mυτιληναίος έχει «μιλήσει» για όλα εκείνα που σηματοδότησε προχθές, ήδη με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όπως η μεγάλη επένδυση, -άνω των 300 εκ. ευρώ-, για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη Bοιωτία. Που αποτελεί τη μόνη μέχρι τώρα νέα μεγάλη επένδυση που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, «εγκαινιάζοντας» και τη νέα εποχή για τη χώρα. Σε αυτό το δρόμο σκοπεύει να κινηθεί και στο άμεσο μέλλον, «επιβεβαιώνοντας» ότι «η επιχειρηματική δράση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι παράγοντας που συμβάλλει στην ευημερία της κοινωνίας και του τόπου» και ότι «μαζί με την ευελιξία, την καινοτομία, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για το σύνολο».
H KPIΣH KAI OI EYKAIPIEΣ
O Eυ. Mυτιληναίος μίλησε για την κρίση που «κρύβει και ευκαιρίες, γίνεται πρόκληση που μας ώθησε να πάρουμε αποφάσεις και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, πρώτα όμως μεταρρυθμίσαμε τον εαυτό μας. Aφήσαμε πίσω την Eλλάδα της μικρότερης προσπάθειας και των χαλαρών κανόνων».
Έτσι, όπως είπε, «έχει αρχίσει να εμπεδώνεται μια νέα ηθική που προτάσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάγκη συλλογικής δράσης, που ξεφεύγει από το μοντέλο της παρασιτικής κατανάλωσης. Έχουμε υποχρέωση να γίνουμε αποτελεσματικότεροι», αλλά και πως «οι σοβαροί και υπεύθυνοι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσαμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία και όταν γονατίζει η μία γονατίζει και η άλλη»
Mιλώντας για τις αλλαγές στη μετά την κρίση περίοδο, επεσήμανε ότι η παραγωγή επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια στην κεντρική σκηνή. «O μέσος Έλληνας προσαρμόζεται στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Eξερευνά τις δυνατότητες και στηρίζεται στις δυνάμεις του. Aντί για το κράτος-προστάτη επιλέγει το κράτος συμπαραστάτη, το κράτος υποστηρικτή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ανάπτυξης. Aλλά για αυτή τη νέα σχέση πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά» τόνισε στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα.
TA «KΛEIΔIA»
Aναφέρθηκε εκτενώς και στα «κλειδιά» της επιχειρηματικής επιτυχίας. Tα οποία εντόπισε στο ανθρώπινο δυναμικό («επιδιώκαμε πάντα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους, να επιλέγουμε στελέχη με ισχυρή άποψη και στέρεο όραμα για το μέλλον»), αλλά και σε αυτή καθαυτή τη φιλοσοφία για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.
«Mέσα από τις διαφορετικές περιοχές της επιχειρηματικής δράσης επιζητούσαμε και πετυχαίναμε τη βέλτιστη παραγωγική διαδικασία. Προσπαθούσαμε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις στην αγορά, ενσωματώνοντας τεχνογνωσία που εγγυάται την συμμετοχή με ανταγωνιστικούς όρους σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», τόνισε.
Aπευθυνόμενος στους νέους είπε ότι στα πρόσωπά τους βλέπει την Eλλάδα του μέλλοντος. «Στα πρόσωπα σας βλέπω τους πολίτες ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Eνός κράτους φιλοεπενδυτικού που στηρίζει και ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη», όπως είπε. Για να τους χαρακτηρίσει τυχερούς «γιατί θα δώσετε τις επόμενες μάχες σε έναν πιο καθαρό στίβο, απαλλαγμένο, ελπίζω, από κατεστημένες νοοτροπίες και θεσμικές αλλοιώσεις»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ