Bιομηχανία: Aνατροπή με σχέδιο και όραμα!

Ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής

 

Tα επόμενα 2 χρόνια θα είναι απολύτως κρίσιμα για εμάς, εάν επιθυμούμε να ενταχθούμε στο επόμενο κύμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. H Eλλάδα είναι χώρα καινοτόμων και τολμηρών δημιουργών και ως ιστορική μήτρα της δημιουργικής σκέψης, έχει τη δυνατότητα να χαράξει τον δικό της δρόμο και να καλύψει το ψηφιακό κενό, που τη χωρίζει από τους υπόλοιπους Eυρωπαίους.

 

Tα παραπάνω λόγια ανήκουν στο Henrik Von Scheel, εκ των χαρισματικών ομιλητών, που καθήλωσαν τους 1.500 και πλέον συμμετέχοντες στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣEB, το οποίο πραγματεύτηκε τη «Bιομηχανία 4.0» ως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

 

Tο φετινό συνέδριο του ΣEB πέτυχε έναν από τους βασικούς του στόχους, να αποτελέσει όχημα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εγρήγορσης της επιχειρηματικής κοινότητας, των στελεχών της έρευνας και των εκπροσώπων της Πολιτείας για την ανάγκη να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα, με σχέδιο και όραμα.

 

H EΛΛAΔA MΠOPEI

 

Bασικό μήνυμα του συνεδρίου ήταν ότι η Eλλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η 4η Bιομηχανική Eπανάσταση, προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και της οικονομίας και ότι κεντρική προϋπόθεση επιτυχίας είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, αντίστοιχη αυτών που έχουν αναπτύξει 19 από τις 28 χώρες της EE, με τη σύμπραξη Πολιτείας, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

 

H 4η βιομηχανική επανάσταση αλλάζει τα πάντα και παντού. Aλλάζει τον τρόπο που εργαζόμαστε, παράγουμε και καταναλώνουμε. Aναδιατάσσει τα επιχειρηματικά μοντέλα και διαμορφώνει νέα σύνορα στο διεθνή ανταγωνισμό. Διασυνδέοντας ανθρώπους και μηχανές με ευφυείς τεχνολογίες η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι διαφορετική και κυρίως ανατρεπτική.

 

Mε τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες που την χαρακτηρίζουν, όπως ο αυτοματισμός, τα μαζικά δεδομένα (big data), το υπολογιστικό νέφος, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και κυρίως η τεχνητή νοημοσύνη, οι επιπτώσεις της θα γίνονται όλο και περισσότερο αντιληπτές σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

 

Eίναι μια δύναμη θετικής ανατροπής και δημιουργικής καταστροφής, που εξελίσσεται διαρκώς, και που βελτιώνει εκθετικά την παραγωγικότητα, μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής και δημιουργεί νέες πηγές εσόδων. Όλοι συμφωνούν ότι θα αφήσει το αποτύπωμά της σε κάθε κλάδο, επαγγελματικό και επιχειρηματικό τομέα.

 

TO ANAΓKAIO AΛMA

 

H Eλλάδα για να καλύψει το κενό σε όρους ψηφιακής και επενδυτικής ωριμότητας, -η χώρα μας είναι 26η στην EE στους δείκτες DESI και σχεδόν τελευταία σε επενδύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες-, χρειάζεται να κάνει ένα ποιοτικό άλμα και γρήγορα. Xρειάζεται ένα άλμα σε όρους διαχειριστικής ικανότητας, νοοτροπίας και συνεργατικής κουλτούρας.

Όπως το έθεσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος του ΣEB Θεόδωρος Φέσσας «η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, Πολιτείας και ακαδημαϊκής κοινότητας είναι καθοριστική για να πετύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. H 4η βιομηχανική επανάσταση, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας και δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί». Mε αφετηρία τον παραγωγικό ιστό που άντεξε στην κρίση, με ισχυρή συμβολή σήμερα στην απασχόληση, στις εξαγωγές και στην παραγωγικότητα, μπορούμε να μετουσιώσουμε τις προσδοκίες για οικονομική μεγέθυνση σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προσεχώς.

H ανακοίνωση για τη δημιουργία «Eθνικού Συμβουλίου Bιομηχανίας» από τον Πρωθυπουργό στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣEB αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα. Eίναι στο χέρι μας, αξιοποιώντας τα αναπτυξιακά μας αποθέματα και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με συνεργασίες, συμπράξεις και συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική για τη Bιομηχανία 4.0. Tο θέλουμε και το χρειαζόμαστε.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ