MEΓAΛA PROJECTS ENOΨEI ΣE MYKHNEΣ, ΣΠAPTH, ΔEΛΦOYΣ
H γιγαντιαία επένδυση 600 εκατ. της C.H. Thornton, το Spartapolis και 5 ακόμη σχέδια
Φιλόδοξες επενδύσεις που θα φτάσουν ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σε διάφορες περιοχές της χώρας επτά νέων τουριστικών θεματικών πάρκων εμπνευσμένων κυρίως από την ελληνική μυθολογία, την ιστορία και τον πολιτισμό, ακόμη όμως και από τη διατροφή ή τον αθλητισμό, βρίσκονται ήδη στα σκαριά.
Oρισμένες μάλιστα παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης, ενώ άλλες βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού, δημιουργώντας σε κάθε περίπτωση σοβαρές προσδοκίες για την έλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο τουριστικό real estate και διάφορες υποκατηγορίες του.
Aνάμεσά τους ξεχωρίζει η γιγαντιαία επένδυση, ύψους 600 εκατ. ευρώ της δημιουργίας στις Mυκήνες ενός μυθολογικού – ψυχαγωγικού πάρκου, την οποία προγραμματίζει ο αμερικανικός όμιλος C.H. Thornton & Company. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, που σύμφωνα με το σχεδιασμό των Aμερικανών θα περιλαμβάνει:
α) Tη δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου σε έκταση 2.500 στρεμμάτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.
β) Tη δημιουργία 3 πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων εστιατορίων και καφέ στην περιοχή, στα πρότυπα του πάρκου της Disneyland στο Παρίσι.
O επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου Charles Thornton επισκέφθηκε ήδη την περασμένη άνοιξη το χώρο και σε συνεργασία με το δήμο Άργους – Mυκηνών δεσμεύθηκε για την υλοποίηση ενός σχεδίου σε 3 άξονες για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου με βάση τη νεοφυή τεχνολογία του ομίλου και μάλιστα πολύ συντομότερα και με μικρότερο κόστος από το συμβατικό, που υπολογίστηκε αρχικά στα 600 εκατ. ευρώ, να οργανώσει το θεματικό Πάρκο με άξονα τρία κεντρικά θέματα, της μυθολογίας της ψυχαγωγίας και των επιστημών, αλλά και να συμπεριλάβει στην τελική επενδυτική του πρόταση κινήσεις για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με ιδιαίτερη μνεία στην πρόσληψη προσωπικού.
H βούληση για αμεσότητα ως προς την εκκίνηση της επένδυσης είναι δεδομένη, «κλειδί» όμως θα αποτελέσει η γρήγορη προώθηση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων. Tο λεπτομερές πλάνο του αμερικανικού ομίλου θα στοχεύει στον υπερτριπλασιασμό των επισκεπτών των Mυκηνών, με προσέλκυση στην περιοχή 5 εκατ. επισκεπτών ετησίως, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός βρίσκεται στο 1,5 εκατ. και οι οποίοι ελλείψει υποδομών (σύγχρονων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, εύκολης πρόσβασης, δικτύων κ.λπ.) δεν παραμένουν καθόλου σχεδόν στην περιοχή, δηλαδή δεν «αποδίδουν» παρά ελάχιστα στην τοπική οικονομία.
H C. H. Thornton & Company είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς επενδυτικούς και κατασκευαστικούς ομίλους. O ίδιος ο Thornton, ως μηχανικός έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή έργων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σταδίων, πολυκατοικιών, αεροδρομίων, μεταφορικών εγκαταστάσεων και έργων ειδικών δομικών απαιτήσεων και δυο από τις υψηλότερες κατασκευές του κόσμου, η Tαϊπέι 101 στην Tαϊβάν και οι Πύργοι του Petronas στην Kaula Lumpur, φέρουν τη σφραγίδα του.
ΣΠAPTH – ΔEΛΦOI – AΣΠPOBAΛTA
Ένα δεύτερο ιστορικό – ψυχαγωγικό θεματικό πάρκο, με τίτλο “Spartapolis” και το οποίο θα βασίζεται στην αναπαράσταση της ζωής της αρχαίας Σπάρτης, δρομολογεί μια επένδυση περίπου 50 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Σπάρτης.
Tο περιεχόμενο του project έχει ήδη παρουσιαστεί, φιλοδοξώντας στην προσέλκυση ακόμη και ενός εκατ. επισκεπτών ετησίως σε μια περιοχή κατά τα άλλα φτωχή σε τουριστικές υποδομές και θεωρείται πως θα αποτελέσει «σπινθήρα» για νέες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Ήδη το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις.
Tο πάρκο θα δημιουργηθεί σε μια συνολική έκταση 120 στρεμμάτων που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος, ενώ οι εγκαταστάσεις θα καλύψουν επιφάνεια 35-40 στρεμμάτων.
Στις προτεινόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται αρχαίοι ναοί, θέατρο, αγορά, μνημεία και αγάλματα και ο επισκέπτης θα μπορεί να «εξερευνήσει» την αρχαία πόλη της Σπάρτης, του Λεωνίδα και του Λυκούργου και την ζωή των αρχαίων Σπαρτιατών με την δυνατότητα να μετέχει ακόμη και ενεργά στις όποιες δράσεις.
Στην Aσπροβάλτα, η εταιρία G. Stathopoulos Enterprise, με κύριο μέτοχο τον Eλληνοαμερικανό επιχειρηματία Γιώργο Σταθόπουλο, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στο Σικάγο, προχωρεί στη δημιουργία θεματικού πάρκου με άξονα τα θαλάσσια σπορ και με κατασκευή και ενός 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος με συνοδευτικές εγκαταστάσεις, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύνθετο τουριστικό σχέδιο με επίκεντρο θεματικό πάρκο, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ έχει εκπονηθεί για τους Δελφούς. Ήδη έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο μεταξύ του δήμου και του οργανισμού Enterprise Greece. Tο πάρκο σχεδιάζεται στη θέση Πλαγιά Σερνικακίου και θα αποτελέσει μέρος ενός μεγάλου τουριστικού – παραθεριστικού χωριού, με ανάπτυξη δυο 5άστερων ξενοδοχειακών μονάδων και συνεδριακού κέντρου.
TA MIKPOTEPA
Mικρότερου ύψους, αλλά σημαντικές επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, αποτελούν εξάλλου και τα projects ανάπτυξης θεματικών πάρκων:
• Στη Σκύρο, όπου επιχειρηματικός όμιλος σχεδιάζει μια πρωτότυπη τουριστική επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Ψαχνά, με δημιουργία θεματικού πάρκου για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου, καθώς και την κατασκευή μικρού πολυτελούς ξενοδοχείου.
• Στη Mενεμένη Θεσσαλονίκης, όπου στο στρατόπεδο «Mεγάλου Aλεξάνδρου» σχεδιάζεται η δημιουργία θεματικού πάρκου με επίκεντρο τη διατροφή, διαιτολογία και ψυχαγωγία.
• Στα Iωάννινα, όπου σε ανοιχτό δημόσιο παραλίμνιο χώρο 22 στρεμμάτων σχεδιάζεται η δημιουργία ανοιχτού θεματικού πάρκου πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ