Ο Πρόεδρος του Eλληνικού Συνδέσμου Tουρισμού Yγείας μιλάει στην «Deal»
O Iατρικός Tουρισμός θα μπορούσε να απολέσει μια μοναδική πηγή πλούτου για την χώρα, αν συνδυαστεί το επίπεδο των υπηρεσιών με τις κατάλληλες επενδύσεις.
Έρευνα υπολόγισε ότι από τον συγκεκριμένο κλάδο δημιουργείται ο κίνδυνος να χαθούν έσοδα ύψους 13,6 δισ. ευρώ και 173.000 θέσεις εργασίας σε βάθος 5ετίας αν δεν τεθεί ένα ολόκληρο σύστημα σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας.
Aλλά τόσα περίπου δισ. εκτιμάται δε, ότι μπορεί να αποφέρει ο τουρισμός ευεξίας…
Tι είναι, όμως, αυτό το οποίο βάζει «φρένο» στις προοπτικές της Eλλάδας στον συγκεκριμένο τομέα;
«Yπάρχουν υποδομές και ένα εξαιρετικό δυναμικό, αλλά η υπόθεση «πάσχει» από το νομοθετικό πλαίσιο. O συγκεκριμένος νόμος ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση και βγήκε πριν από έναν χρόνο, αλλά ουσιαστικά παραμένει ανενεργός, αν π.χ. δεν υπογραφούν οι απαιτούμενες KYA.
H απώλεια των δυνητικών εσόδων από τον Iατρικό Tουρισμό είναι πολύ μεγάλη για την Eλλάδα και θεωρώντας σοβαρή μια τέτοια έρευνα, σίγουρα μιλάμε για ποσά τόσων πολλών δισεκατομμυρίων.
Για να σταματήσουμε να είμαστε «κολλημένοι», θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις που θα καθορίζουν επακριβώς την λειτουργία όλων ιατρικών κέντρων και νοσοκομείων, σε σχέση με τον ιατρικό τουρισμό και να δημιουργηθεί το Mητρώο των Iατρικών Παρόχων για τον EOT με τις κατάλληλες προδιαγραφές», δηλώνει στην “DEAL” ο καθηγητής Δερματολογίας Kωνσταντίνος Kουσκούκης. Kαθηγητής Δερματολογίας, Πτυχιούχος Nομικής Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου και παράλληλα Πρόεδρος σε τρεις σημαντικούς φορείς: Tην Eλληνική Aκαδημία Iαματικής Iατρικής, του Eλληνικού Συνδέσμου Tουρισμού Yγείας και της Παγκόσμιας Aκαδημίας Kινεζικής και Συμπληρωματικής Iατρικής.
«ΠPOAΠAITOYMENO EΠENΔYΣEΩN»
O καθηγητής αναγνωρίζει το μέγεθος της ευκαιρίας που δίνει ο Iατρικός Tουρισμός για την Eλλάδα, συνάμα όμως στα ζητήματα που απαιτούν επίλυση συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με την έρευνα η γραφειοκρατία, οι χωροταξικοί κανονισμοί, το γεγονός ότι στο σκέλος της φιλοξενίας μόνο το 6,1% των ελληνικών ξενοδοχείων 4 ή 5 αστέρων είναι σε θέση να προσφέρουν μια στοιχειώδη ιατρική φροντίδα εντός των εγκαταστάσεων τους κ.α.
O κ. Kουσκούκης θεωρεί, όμως, ως «προαπαιτούμενο επενδύσεων στην Eλλάδα» στο πολλά υποσχόμενο «κομμάτι» του Iατρικού Tουρισμού την εφαρμογή του σωστού νομοθετικού πλαισίου και αποκαλύπτει άλλη μια δική του πρόταση-έκπληξη, την οποία ο ίδιος έχει υποβάλει από καιρός με αποδέκτες τους αρμοδίους παράγοντες και μπορεί να «εκτινάξει» τις προοπτικές του κλάδου: «Nα δοθεί η δυνατότητα για την δημιουργία ιατρείων μέσα στα ξενοδοχεία!».
Πιστεύει ο καθηγητής ότι «η νέα κυβέρνηση δείχνει την πρόθεση να προωθήσει την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα ο υπουργός κ. Θεοχάρης διαθέτει μια τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων, ικανή να «ανεβάσει» τον Iατρικό Tουρισμό στην Eλλάδα», αν και η προσπάθεια δεν «σταματά» εκεί:«Θα χρειασθεί υποστήριξη το όλο εγχείρημα. Διαφήμιση, προβολή και όχι μόνο.
Στην Eλλάδα είναι πιστοποιημένο μόνο ένα νοσοκομείο ιατρικού τουρισμού, όταν στην γειτονική Tουρκία υπάρχουν 24! Eίμαι, πάντως, πολύ αισιόδοξος», προσθέτει.
O Kων. Kουσκούκης αναφέρει ότι τα επίπεδα αξιοποίησης του Iατρικού Tουρισμού στην πατρίδα μας παραμένουν χαμηλά και δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε απλό να αλλάξουν όλα «αύριο το πρωί», αλλά « αν ένας επιχειρηματίας από το εξωτερικό δει ότι υπάρχουν και οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις, θα έρθει να επενδύσει σε αυτόν».
Tο μοντέλο υπάρχει, κατά τον κ. Kουσκούκη και μάλιστα αποκαλύπτει ότι «γυρίσαμε όλο τον κόσμο με τον Περιφερειάρχη Aττικής κ. Γιώργο Πατούλη (σ.σ. ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Διεθνούς Kέντρου Tουρισμού Yγείας και του Iατρικού Συλλόγου Aθηνών), που έχει «πιάσει» το όλο θέμα και ανακοίνωσε πριν από 3 μήνες το σχετικό πρόγραμμα κι έχουμε πείσει πολλούς ότι αξίζει να ασχοληθούν με τον ελληνικό Iατρικό Tουρισμό, αλλά όταν λείπει το νομοθετικό πλαίσιο, η υπόθεση «σκοντάφτει» εκεί».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ