Αναφέρει ότι η εταιρεία επεδίωξε μια έντιμη συμφωνία, μολονότι το κλίμα εμπιστοσύνης κλονίστηκε
Με εσωτερική ενημέρωση προς τους εργαζόμενους ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τους ενημερώνει για την υπογραφή πρακτικού συμφωνίας με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την κατάρτιση Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αναλυτικά, στο κείμενο που απεστάλη αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Τσαμάζ αναφέρει ότι η εταιρεία επεδίωξε μια έντιμη συμφωνία, μολονότι το κλίμα εμπιστοσύνης κλονίστηκε με μία απεργία πρωτοφανούς διάρκειας, που σημαδεύτηκε από ακρότητες.
“Η διοίκηση, την επόμενη ημέρα της λήξης της απεργίας, κάλεσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ για συνέχιση των συζητήσεων και μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, διαμορφώθηκε και υπογράφτηκε με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ πρακτικό συμφωνίας για την κατάρτιση ΕΣΣΕ, διάρκειας 19 μηνών”, αναφέρεται στην επιστολή.
Οι όροι της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι:
* Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που έχουν προσληφθεί από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% από 1.1.2020 των μισθολογικών κλιμακίων και επιπλέον 2% από 31.7.2021. Αυτό θα σήμαινε ότι ο εισαγωγικός βασικός μισθός ενός νέου εργαζομένου θα ήταν σημαντικά υψηλότερος, τουλάχιστον +30% πάνω από τον κατώτατο βασικό μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.
*Για τους εργαζομένους της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν από το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ δεν θα προέβλεπε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και θα προέβλεπε αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020, και κατά επιπλέον 4% από 31.7.2021, μολονότι το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα παρέμενε στις 35 ώρες. Από τις 31.7.2021 θα επανερχόταν το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ στην εσωτερική ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, “ως διοίκηση, αναμένουμε την επίσημη απάντηση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην παραπάνω πρόταση. Ωστόσο, διαφαίνεται από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές διενέξεις και ανατροπές στην Ομοσπονδία, ότι ο δρόμος προς μια πιθανή συμφωνία θα είναι δύσκολος”.
“Τρικυμία” στην ΟΜΕ – ΟΤΕ
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως μετά την υπογραφή του πρακτικού συμφωνίας για νέα ΣΣΕ από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Δημήτρη Φούκα και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Βάκο, ο τελευταίος παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Κατσαρό, ο οποίος όμως κατά πληροφορίες καταψήφισε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ το κείμενο της μονογραφείσας ΣΣΕ και ως εκ τούτου δεν την υπογράφει.
Παράλληλα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως χθες ομάδα 19 μελών του ΔΣ δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την προχθεσινή απόφαση, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ νέα συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την απόφαση για νέες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ για το θέμα της ΕΣΣΕ. Η νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαμάζ καθιστά σαφές στην ενημέρωσή του προς τους εργαζόμενους πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης και με δεδομένο ότι τρεις από τους όρους της προηγούμενης ΕΣΣΕ (-9,5%, 35ωρο και διασφάλιση θέσεων εργασίας) έληξαν στις 30/12/2019, οι μισθοί των εργαζομένων της ΟΤΕ Α.Ε. που προσλήφθηκαν πριν το 2015, και για τους οποίους ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων, επανέρχονται στα επίπεδα του 2011, από 31/12/2019. Ακόμη, από 1/2/2020, επανέρχεται το 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους.
Αναπροσαρμογές
Παράλληλα, αναφέρει ο κ. Τσαμάζ, ανεξάρτητα από την ΕΣΣΕ, η εταιρεία επεξεργάζεται τα στοιχεία της αγοράς και σύντομα θα ανακοινώσει στους εργαζόμενους αναπροσαρμογές με βάση τον ρόλο και την απόδοσή τους, ειδικά των νεότερων και χαμηλόμισθων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα και να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αποδοχών τους.
Η ενημέρωση καταλήγει αναφέροντας: “Πέρα από τις όποιες κινδυνολογίες ακούγονται, θέλω να διαβεβαιώσω προσωπικά κάθε έναν από εσάς ότι: Η εταιρεία αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό της με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήθος. Λειτουργούμε πάντα με μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Πρόθεση της διοίκησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος με αναπτυξιακές προοπτικές για τους εργαζομένους, και αμοιβές σύμφωνα με τη θέση, το ρόλο και την απόδοση, όπως αξίζει σε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία”.