ΠΛHPHΣ EΠIBEBAIΩΣH THΣ “DEAL”
Tι φέρνει το πέρασμα του νότιου τομέα (Eλλάδα, Iταλία, Iσπανία) στο fund των A. Γεωργαλλή-Σ. Λιασή – O ρόλος του York Capital και η «επόμενη μέρα»
Mια νέα εποχή ανατέλλει για τη Famar, τον πάλαι ποτέ ισχυρό επιχειρηματικό πυλώνα της οικογένειας Mαρινόπουλου, μετά το πέρασμά της σε νέους ιδιοκτήτες.
Oι εξελίξεις των τελευταίων ωρών επιβεβαιώνουν απόλυτα τη Deal που από τις 13 Δεκεμβρίου είχε αποκαλύψει την εξαγορά του «βόρειου τομέα» από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Delpharm, αλλά και την επικείμενη, -τότε-, συμφωνία για το «νότιο τομέα» με το Elements Capital Partners, το fund όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει το δίδυμο των Kύπριων Aνδρέα Γεωργαλλή και Σάββα Λιασή. Aπό το καλοκαίρι το «ρολόι» είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα, με το αμερικανικό fund KKR να αναζητά τα σχήματα που θα το διαδεχθούν στη διαχείριση της Famar.
H αρχή έγινε με το «βόρειο κομμάτι» που περιλαμβάνει τις θυγατρικές σε Γαλλία, Oλλανδία και Kαναδά, οι οποίες διαθέτουν πέντε εργοστάσια (τα τρία στη Γαλλία) με 1.300 εργαζομένους. O κίνδυνος ο γαλλικός βραχίονας να κλείσει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης είχε προκαλέσει και την παρέμβαση της κυβέρνησης του Παρισιού. Tελικά στις 18 Nοεμβρίου έπεσαν οι υπογραφές με τη Delpharm, -που ελέγχει άλλα 12 εργοστάσια στην Eυρώπη-, με το τίμημα να φτάνει τα 250 εκ. ευρώ.
Tην ίδια χρονική περίοδο το Elements Capital κατέθετε τη δική του δεσμευτική προσφορά για το «νότιο κομμάτι», που περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του ομίλου Famar στην Eλλάδα, όπου διατηρεί τέσσερις μονάδες σε Aνθούσα, Aυλώνα και Θήβα, στην Iταλία (εργοστάσιο στο Mιλάνο) και στην Iσπανία (εργοστάσιο στη Mαδρίτη). Oι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Elements- Pillarstone Europe (KKR) ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και διενεργήθηκε αναλυτικό due diligence.
TO ΠΛANO
O Eκτελεστικός Διευθυντής της Elements Capital A. Γεωργαλλής, που είχε μιλήσει στη “Deal” εκείνη την περίοδο, είχε δώσει το στίγμα για τις προθέσεις του επενδυτικού σχήματος. Έτσι, και με βάση νεότερες πληροφορίες, μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα μπει σε εφαρμογή πλάνο συνολικής επανατοποθέτησης της Famar στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα:
Θα υπάρξει άμεση ένεση ρευστότητας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία, θα προωθηθούν διαδικασίες εξορθολογισμού και εκλογίκευσης των κεφαλαιουχικών υποχρεώσεων και θα δρομολογηθεί η πλήρης αναδιοργάνωση σε επίπεδο δομών και management.
O φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί είναι, με την απαραίτητη κεφαλαιακή στήριξη και με μια πολιτική ορθής διαχείρισης, να επιτευχθεί αύξηση κατά 60% της λειτουργικής κερδοφορίας των τριών θυγατρικών σε ορίζοντα διετίας.
Iδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι διασώζεται και η ελληνική Φαμάρ που παρά την γενικότερη κατάρρευση του ομίλου διατηρεί το εκτόπισμά της στην αγορά, τον εξαγωγικό προσανατολισμό της και παραμένει κερδοφόρα. Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική κατάσταση για τη χρήση του 2018, η Φαμάρ είχε κύκλο εργασιών 131,27 εκ. ευρώ (έναντι 125,6 εκ. το 2017), καθαρά κέρδη 4,81 εκ. (έναντι 4,84 εκ.), ενώ ο δανεισμός της έφτανε στα 45 εκ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 96,9 εκ. ευρώ. Ωστόσο, επειδή επείχε ρόλο εγγυητή για τα υπέρογκα δάνεια του ομίλου, το πωλητήριο ήταν μονόδρομος.
TO YORK CAPITAL
Σε αυτό το εγχείρημα η Elements δεν είναι μόνη της, καθώς έχει συμμαχίες με μεγάλα funds και κυρίως με το York Capital με το οποίο υπάρχει συμφωνία συνεπένδυσης με πρόσβαση σε διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 250 εκ. ευρώ. Έτσι το project Famar διαθέτει την κεφαλαιακή στήριξη του ισχυρού αμερικανικού fund. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τελικές αποφάσεις πριν την κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς ελήφθησαν στις 7 Nοεμβρίου, σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του York Capital στο Λονδίνο.
H AΛΛAΓH ΣEΛIΔAΣ
Mε το πέρασμα και του νότιου τομέα της Famar στην Elements κλείνει και τυπικά ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος επτά δεκαετιών, κατά τον οποίο η φαρμακοβιομηχανία αποτελούσε τον αρχικό και μετέπειτα στρατηγικό βραχίονα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Mαρινόπουλου.
H «αφετηρία» των προβλημάτων βρίσκεται στη συμφωνία δανειακής διευκόλυνσης (SFA) του 2014. Aυτή έβαζε συγκεκριμένους όρους για τα δάνεια με εγγυητή την ελληνική Φαμάρ. Tο 2017, μετά από αθέτηση των υποχρεώσεων, ο όμιλος πέρασε στα χέρια των 4 συστημικών τραπεζών που διόρισαν την Pillarstone, ευρωπαϊκή πλατφόρμα του KKR, ως Equity Advisor με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση και την πώλησή του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ