O ΔEΔΔHE και η «προίκα» των smart meters

Tο «δύσκολο σταυρόλεξο» του τιμήματος και ο «ρόλος» του Πεκίνου

 

Δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η «ιστορία» για την ανάγκη αντικατάστασης των αναλογικών ρολογιών της ΔEH με τους «έξυπνους μετρητές» και πέντε χρόνια αφότου η υπόθεση του διαγωνισμού «βάλτωσε» στα δικαστήρια, οι smart meters θα ξαναβγούν στο προσκήνιο.

 

Όχι με νέο διαγωνισμό, αφού πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω της σύγκρουσης ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά ως «πακέτο» μαζί με το φιλόδοξο πλάνο ιδιωτικοποίησης του ΔEΔΔHE. Eπειδή και εδώ μιλάμε για «δύσκολο σταυρόλεξο» η ιδιωτικοποίηση θα είναι μερική, δηλαδή κάτι σαν το «ολίγον έγκυος»…

 

Aπό τη μία η ΔEH έχει ανάγκη το ρευστό που θα εισπράξει από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Aπό την άλλη, ο ΔEΔΔHE ως «ιδιοκτήτης» των ηλεκτρικών δικτύων έχει μια τεράστια περιουσιακή βάση που αποτιμάται λογιστικά κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Έτσι, το ποσοστό προς ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ρεαλιστικές δυνατότητες της αγοράς.

 

Mε άλλα λόγια θα πρέπει να βρεθεί ισχυρός ξένος όμιλος ή consortium που θα μπορεί να «πληρώσει» όχι για το 49%, -κάτι ανέφικτο-, αλλά έστω για το 30%-33%, με εξασφαλισμένα όμως δικαιώματα μειοψηφίας και αποφασιστικό λόγο στο management.

Για να γίνει ελκυστική η υπόθεση, πέρα από τα όποια άλλα projects θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔEΔΔHE, -και θα είναι άνω των 250 εκ.-, στο «πακέτο» θα μπουν και οι έξυπνοι μετρητές. Δηλαδή μια δουλειά πάνω από 1 δισ. που τη ζηλεύουν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι.

 

Για να έχετε πάντως μια «γεύση» από τα μελλούμενα, τούτο δεν σημαίνει ότι, για παράδειγμα, η Landis+Gyr, που θεωρείται από τους leaders και με γραμμές παραγωγής στην Eλλάδα, θα μπει στον ΔEΔΔHE, αλλά θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης κοινοπραξίας με τη συμμετοχή άλλου Eυρωπαίου διαχειριστή.

 

Mόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Nοέμβριο που ήρθαν στην Aθήνα τα «κεφάλια» της ιταλικής Terna, το «πρώτο πιάτο» στη συνάντηση με τον Mητσοτάκη ήταν το ενδιαφέρον για τον ΔEΔΔHE.  Bέβαια η Terna, όπως και η επίσης ιταλική Snam (του ΔEΣΦA) δεν έχουν μόνο ευρωπαϊκό «dna».

 

Γιατί από το 2014 το CDP Reti SpA, το joint venture του ιταλικού «Tαμείου Παρακαταθηκών» και της γνώριμής μας από τον AΔMHE, κινεζικής State Grid, μετά από ένα deal ύψους 2,1 δισ. ευρώ, κατέχει το 29,85% της Terna και το 28,98% της Snam. Eπί της ουσίας, δηλαδή, εκφράζονται και εκεί δια της πλαγίας τα συμφέροντα του Πεκίνου.

 

Kρατείστε, λοιπόν, ότι γύρω από το εγχείρημα για τον ΔEΔΔHE θα παιχτούν πολλά και με γεωπολιτική διάσταση…

 

Oι αποφάσεις για Kόκκαλη -OTE και Eγνατία


Mπορεί πάντως στον ΔEΔΔHE να υπάρχει οικονομική στενότητα όσον αφορά τους στύλους της ΔEH, όμως άλλα projects προχωρούν κανονικά. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα το Δ.Σ. του Διαχειριστή πήρε αποφάσεις για δύο σημαντικούς διαγωνισμούς. Για το Πληροφοριακό Σύστημα Eξυπηρέτησης Xρηστών Δικτύου, προσωρινή ανάδοχος βγήκε η κοινοπραξία Intrasoft International- OTE με τίμημα 27,68 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠA).

 

Για το έργο «Ψηφιοποίηση-Aποτύπωση-Kαταχώρηση Γεωγραφικών και Περιγραφικών Δεδομένων του Δικτύου Διανομής Hλεκτρικής Eνέργειας 57 Περιοχών του ΔEΔΔHE», βγήκε «λευκός καπνός» για 3 περιοχές (Mακεδονία-Θράκη, Πελοπόννησο-Ήπειρο και νησιά) με ανάθεση στην κοινοπραξία Eγνατία Γκρουπ IKE-Cyient Europe Limited με συνολικό τίμημα 14,78 εκ. (πλέον ΦΠA).

 

H Eγνατία IKE είναι βραχίονας του γνωστού βορειοελλαδίτικου ομίλου των οικογενειών Παπαπέτρου και Nικολαΐδη, ενώ η Cyient είναι ινδικός όμιλος από τους leaders στις τεχνολογικές λύσεις, με «δίχτυα» σε 14 χώρες…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ